Κίνα, η πρώτη χώρα με ένα εκατομμύριο μηνιαίες πωλήσεις EV

Κίνα, η πρώτη χώρα με ένα εκατομμύριο μηνιαίες πωλήσεις EV

Η κινεζική αγορά αυτοκινήτου σημείωσε ένα σημαντικό ορόσημο τον Αύγουστο. Οι μηνιαίες πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεπέρασαν για πρώτη φορά το ένα εκατομμύριο, καταγράφοντας αύξηση 33% σε σχέση με πέρυσι.

Omoda

Παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις πωλήσεις EV στη Δύση, η Κίνα συνεχίζει να επιδεικνύει θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά, η Κίνα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατέγραψε περισσότερες από ένα εκατομμύριο πωλήσεις EV μέσα σε έναν μήνα, με το ρεκόρ να καταγράφεται τον Αύγουστο.

Η ανάπτυξη των EVs στην Κίνα σημειώνει αύξηση 33% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Την ίδια στιγμή, στην Ευρώπη, η ανάπτυξη γύρισε σε αρνητικό πρόσημο για πρώτη φορά, με την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφουν μείωση -4% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων.

Η συρρίκνωση της ανάπτυξης αποδίδεται σε διάφορους παράγοντες, όπως η διακοπή των επιδοτήσεων στη Γερμανία και οι εμπορικοί περιορισμοί της ΕΕ στα κινεζικά EVs, οι οποίοι πιθανόν επηρέασαν την κατάσταση.

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν από την εταιρεία Rho Motion δείχνουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για EVs συνεχίζει να αυξάνεται, με 9,8 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχουν πωληθεί μέχρι στιγμής το 2024 και τις πωλήσεις να έχουν αυξηθεί κατά 20% από την αρχή του έτους έως τον Αύγουστο. Στις ΗΠΑ και τον Καναδά, η ανάπτυξη 9% στις πωλήσεις EV θεωρείται «σταθερή» σύμφωνα με την αναφορά, αλλά η μελλοντική πορεία ενδέχεται να εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Παρόλο που η αμείωτη ζήτηση για EVs στην Κίνα συνεχίζεται, δεν αντανακλά ολόκληρη την εικόνα της αγοράς επιβατικών οχημάτων της χώρας. Τον Αύγουστο, τα δεδομένα από την Ένωση Επιβατικών Αυτοκινήτων της Κίνας (CPCA) έδειξαν ότι οι συνολικές πωλήσεις όλων των τύπων κινητήρων μειώθηκαν κατά 1,1%, φτάνοντας τα 1,92 εκατ.

BYD

Σύμφωνα με αναφορά του Reuters, οι πωλήσεις νέων ενεργειακών οχημάτων (NEVs), που περιλαμβάνουν ηλεκτρικά και υβριδικά plug-in μοντέλα, υποστηρίχθηκαν από επιδοτήσεις για οδηγούς που αντάλλασσαν πιο ρυπογόνα οχήματα.

Όσοι επιλέγουν να ανταλλάξουν τα οχήματα εσωτερικής καύσης τους με NEV δικαιούνται επιδότηση έως και 20.000 γιουάν ($2.800). Για όσους δεν είναι έτοιμοι να στραφούν σε EV ή Plug-in Hybrid, προσφέρεται ξεχωριστή επιδότηση 15.000 γιουάν ($2.100) για να ανταλλάξουν τα οχήματα τους με μικρότερου κυβισμού.

Οι πωλήσεις των NEVs αυξήθηκαν κατά 43,2% και αντιπροσώπευαν το 53,5% του συνολικού όγκου επιβατικών αυτοκινήτων. Ωστόσο, καθώς πολλές από αυτές τις πωλήσεις προέρχονται από ανταλλαγές, τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την μειωμένη καταναλωτική εμπιστοσύνη, με λιγότερους νέους αγοραστές αυτοκινήτων να καταγράφονται.

Παρόλα αυτά, ο Διευθυντής Δεδομένων της Rho Motion, Charles Lester, αναμένει ότι η ζήτηση για EVs στην Κίνα θα συνεχίσει να αυξάνεται.

«Η Κίνα που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο πωλήσεις EV μέσα σε έναν μήνα είναι μόνο η αρχή», δήλωσε ο Λέστερ. «Αναμένουμε ότι αυτό το ορόσημο θα επιτευχθεί πολλές φορές πριν το τέλος του έτους, καθώς οι πωλήσεις συνήθως εκτοξεύονται στο δεύτερο μισό του έτους».

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube