Καθάρισε σωστά την καμπίνα του αυτοκινήτου
Το υγιεινό και καθαρό εσωτερικό του αυτοκινήτου αποτελεί προϋπόθεση για ιδανικές συνθήκες οδήγησης.
Από τα καθίσματα έως τα πλαστικά και από τις μοκέτες έως τα παράθυρα, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους ενδεδειγμένους τρόπους (και τα κόλπα) για τον καλύτερο καθαρισμό της καμπίνας.
Τα κύρια βήματα του σωστού καθαρισμού
Το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου πρέπει να καθαρίζεται τακτικά, έτσι ώστε οδηγός και επιβάτες να μπορούν να απολαύσουν τη διαμονή τους στην καμπίνα, σε μεγάλες και μικρές διαδρομές. Προφανώς, όπως και στο σπίτι, για ένα καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, συνιστάται να καθαρίζεις και να αερίζεις τακτικά τον χώρο των επιβατών. Ηλεκτρική σκούπα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα και σχολαστικός καθαρισμός του εσωτερικού το αργότερο κάθε έξι μήνες.
Ας δούμε μαζί τις απαραίτητες εργασίες σε επικεφαλίδες:
- Ηλεκτρική σκούπα για αφαίρεση της σκόνης.
- Καθαρισμός των «υφασμάτινων» επιφανειών: Μοκέτες, πατάκια, καθίσματα…
- Καθαρισμός του παρμπρίζ, του πίσω κρυστάλλου και των πλευρικών κρυστάλλινων επιφανειών.
Για όλα τα παραπάνω χρειάζεται ένα μίνιμουμ εξοπλισμού, όπως αυτός της παρακάτω εικόνας...
Κάνοντας ηλεκτρική σκούπα στην καμπίνα
Ο καθαρισμός του εσωτερικού του αυτοκινήτου πρέπει να ξεκινά με την ηλεκτρική σκούπα για την απομάκρυνση της ορατής βρωμιάς και της σκόνης. Και με αυτή τη σειρά:
-Τα καθίσματα
-Η εταζέρα πίσω
-Τα πατάκια
-Η μοκέτα (αφού αφαιρέσεις τα πατάκια)
-Το πορτμπαγκάζ
-Ο χώρος γύρω από το μοχλό ταχυτήτων
Καθαρίζοντας τις επενδύσεις του αυτοκινήτου
Μοκέτα Ύστερα από την ηλεκτρική σκούπα, έρχεται η σειρά του καθαρισμού της μοκέτας. Μια εργασία που γίνεται με κάποιο ειδικό προϊόν καθαρισμού κοινών χαλιών ή μοκετών. Αυτά τα προϊόντα σου επιτρέπουν να καθαρίζεις το «πάτωμα» του αυτοκινήτου, χωρίς να το μουλιάζεις. Και προφανώς κάτι τέτοιο χρειάζεται να το αποφεύγεις, προκειμένου να περιορίσεις τον κίνδυνο ανάπτυξης μούχλας.
Τα περισσότερα από τα προϊόντα λειτουργούν με τον το ίδιο τρόπο. Συγκεκριμένα, εφαρμόζεις το προϊόν στην επιφάνεια προς καθαρισμό και το αφήνεις να δράσει ή το τρίβεις με μια σκληρή βούρτσα.
Ταπέτα Για την αποφυγή της πρόωρης φθοράς της μοκέτας στο αυτοκίνητο, πολλοί ιδιοκτήτες επιλέγουν να ντύσουν τις «σκάφες» στα πόδια, τόσο εμπρός όσο και πίσω, με πατάκια. Εάν δεν έχεις ακόμη τοποθετήσει στο αυτοκίνητό σου προστατευτικά πατάκια, μπορείς να βρεις πληροφορίες γι’ αυτά εδώ Antallaktikaexartimata.gr και να επιλέξεις μέσα από μια μεγάλη γκάμα.
Για να τα καθαρίσεις πιο εύκολα, μην διστάσεις να τα αφαιρέσεις από το αυτοκίνητο. Γενικά, μπορείς να χρησιμοποιήσετε τον ίδιο τύπο προϊόντος που χρησιμοποίησες και για τη μοκέτα του αυτοκινήτου.
Καθίσματα Κάθε πρόβλημα και κάθε βρομιά έχουν τη δική τους λύση…
Τρίχες ζώων Οι κύλινδροι με το αντι-τριχικό αυτοκόλλητο είναι η καλύτερη λύση.
Εμετός Χρησιμοποίησε ανθρακούχο νερό.
Λεκέδες Μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις προϊόντα ειδικά για καθαρισμό καθισμάτων αυτοκινήτου είτε ένα μείγμα νερού/υγρού πλυσίματος πιάτων/λευκού ξιδιού είτε κρυσταλλική σόδα είτε αμμωνία αραιωμένη με νερό. Στην περίπτωση της αμμωνίας, βεβαιώσου ότι έχεις ανοίξει όλες τις πόρτες του αυτοκινήτου για αερισμό και προστάτεψε τα χέρια σου με γάντια βινυλίου μιας χρήσης.
Όποια λύση κι αν επιλέξεις, χρειάζεται να προσέξεις να μην μουλιάσεις τα καθίσματα, διότι το στέγνωμα στη συνέχεια είναι δύσκολο και χρονοβόρο.
Εάν το αυτοκίνητο διαθέτει δερμάτινα καθίσματα, απόφυγε σε κάθε περίπτωση το νερό για να μην τα καταστρέψεις. Επίλεξε προϊόντα ή μαντηλάκια ειδικά για δερμάτινες επιφάνειες. Αυτό θα διατηρήσει τη λάμψη και τη βελουτέ υφή του δέρματος. Δες στο taxianddriver.gr τα πιο βρόμικα μέρη στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.
Καλό είναι να γνωρίζεις ότι…
Για εις βάθος καθαρισμό της «ταπετσαρίας» στο αυτοκίνητο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα «σαμπουάν» ή μια ηλεκτρική σκούπα με έγχυση/εξαγωγή. Ένας τύπος συσκευής που μπορείς να τον αγοράσεις ή να τον νοικιάσεις.
Καθαρίζοντας το ταμπλό και τα πλαστικά
Οι επενδύσεις των θυρών Ξεκίνα από χαμηλά: Αυτό είναι το κατά τεκμήριο πιο βρώμικο μέρος της πόρτας, αλλά και του εσωτερικού του αυτοκινήτου. Για τον καθαρισμό αρκεί μια μαλακή βούρτσα ή ένα σφουγγάρι και σαπουνόνερο -για παράδειγμα νερό με υγρό για πιάτα. Αφού τρίψεις απαλά, ξέπλυνε με ένα καλά στυμμένο σφουγγάρι και στέγνωσε την επιφάνεια με ένα μαλακό πανί χωρίς χνούδι ή δέρμα σαμουά.
Το ταμπλό Βρέξε ελαφρά ένα μαλακό πανί με νερό (ή με ειδικό προϊόν για πλαστικά αυτοκινήτων) και καθάρισε ολόκληρη την επιφάνεια, αποφεύγοντας τα όργανα ελέγχου και τα εξαρτήματα με ηλεκτρονικές συσκευές. Για τα δυσπρόσιτα μέρη, όπως οι αεραγωγοί και οι περσίδες τους, χρησιμοποίησε μια ειδική βούτσα ή πινέλο με μαλακή τρίχα.
Για τα όργανα ελέγχου, τις διάφορες οθόνες και ό,τι απεικονίζει ενδείξεις λειτουργιών, προτίμησε στεγνό πανί μικροϊνών για να αφαιρέσεις τη σκόνη που έχει καθίσει πάνω τους. Ή στην περίπτωση λεκέδων και «λαδώματος» από τα δάχτυλα, ένα σπρέι καθαρισμού για οθόνες υπολογιστή σε συνδυασμό με μαλακό πανί που δεν αφήνει χνούδι είναι ο ενδεδειγμένος καθαρισμός.
Καλό είναι να γνωρίζεις ότι…
Εάν δεν έχεις πολύ χρόνο για να καθαρίσεις το εσωτερικό του αυτοκινήτου, υπάρχουν ειδικά πλαστικά μαντηλάκια.
Καθαρίζοντας το παρμπρίζ και τις γυάλινες επιφάνειες
Χρησιμοποίησε ένα μαλακό πανί και καθαριστικό σπρέι τζαμιών για αυτοκίνητα. Ή λευκό ξύδι διαλυμένο σε νερό. Απόφυγε τα καθαριστικά τζαμιών για τη λάτρα του σπιτιού διότι προκαλούν ιριδισμούς.
Όπως και σε κάθε γυάλινη επιφάνεια, ψέκασε ή επίθεσε το προϊόν στις επιφάνεια προς καθαρισμό (ή στο πανί) και τρίψε απαλά για να επαναφέρεις τη λάμψη και την καθαρότητα στα παράθυρα. Για το πίσω κρύσταλλο, πρόσεξε να καθαρίζεις προς την κατεύθυνση των νημάτων θέρμανσης/αφύγρανσης για να αποφύγεις τυχόν ζημιές. Τέλος, μην ξεχάσεις να καθαρίσεις με τον ίδιο τρόπο τον εσωτερικό καθρέφτη -και αυτόν των σκιαδίων.
Γενικά
Εάν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τις «συνταγές της γιαγιάς» και όχι τα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τον καθαρισμό του εσωτερικού των αυτοκινήτων, δοκίμασε πρώτα σε μια μικρή περιοχή, ώστε το παραδοσιακό παρασκεύασμα να μην βλάψει το φινίρισμα της επιφάνειας. Εάν η δοκιμή είναι επιτυχής, μπορείς να συνεχίσεις…
Και προσοχή! Μην παραλείπεις τη συχνή απολύμανση των επιφανειών που πιάνεις κάθε ώρα και στιγμή στο αυτοκίνητο: Τιμόνι, λαβές θυρών, κουμπιά παραθύρων, πόμολο του λεβιέ ταχυτήτων…