Ρεκόρ ανακλήσεων το 2015
Την χρονιά που πέρασε οι ανακλήσεις μοντέλων στην αυτοκινητοβιομηχανία ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Οι ανακλήσεις μοντέλων στις οποίες προχώρησαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες για να διορθώσουν προβλήματα την χρονιά που μας πέρασε ήταν περισσότερες από ποτέ. Παρόλα αυτά πολλοί ιδιοκτήτες τις αγνόησαν.
Αντιδρώντας στην αργή ανταπόκριση των ιδιοκτητών, ή στην μη ανταπόκριση τους, οι Αρχές στην Αμερική έλαβαν πρόσθετα μέτρα για να πείσουν τους οδηγούς να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από τους κατασκευαστές διαδικασίες. Ξεκίνησαν μια ειδική καμπάνια, η οποία παροτρύνει το κοινό να ψάχνει στο διαδίκτυο ή στην αντιπροσωπεία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο για κάποια πιθανή ανάκληση.
Εκτός από την υπόθεση των αερόσακων Takata και του διακόπτη ανάφλεξης της General Motors οι οποίες απασχόλησαν περισσότερο τα Μέσα, εκδόθηκαν εκατοντάδες ακόμη ανακλήσεις για θέματα που είχαν να κάνουν με την ασφάλεια: Συνολικά 868, που αφορούσαν 51,2 εκ. αυτοκίνητα. Και τα δύο νούμερα αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών, καταρρίπτοντας τα αντίστοιχα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το 2014. Παρόλα αυτά, το ποσοστό των ιδιοκτητών που ανταποκρίνονται στην ανάκληση και πηγαίνουν το όχημά τους για επισκευή κυμαίνεται στο 75%. Ένας έφηβος που σκοτώθηκε όταν άνοιξε αιφνιδίως και σε μη προβλεπόμενη κατάσταση ένας αερόσακκος Takata τον Ιούλιο του 2015 βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο για το οποίο είχε εκδοθεί ανάκληση από τον Φεβρουάριο του 2010.
Το γεγονός αποκαλύπτει την περιπλοκότητα του ζητήματος. Το αυτοκίνητο ανήκε σε συγγενή του, ο οποίος το είχε αγοράσει μεταχειρισμένο και δεν γνώριζε ότι ήταν υπό ανάκληση. Γιατί αντίθετα με τις πωλήσεις καινούριων, οι οποίες απαγορεύονται όταν έχει εκδοθεί ανάκληση για το μοντέλο, δεν υπάρχει παρόμοιος έλεγχος και αντίστοιχη απαγόρευση στην αγορά των μεταχειρισμένων. Στην Αμερική όλα αυτά, με τις πανίσχυρες ενώσεις καταναλωτών και την αυστηρή νομοθεσία. Για την Ελλάδα, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα.