Βρετανία: Πίσω από το τιμόνι από τα 10!

Βρετανία: Πίσω από το τιμόνι από τα 10!

Η εκπαίδευση των παιδιών που ξεκινά νωρίτερα και διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αποτελεί μοχλό που ενισχύει την οδική ασφάλεια.

Τα παιδιά προεφηβικής ηλικίας της Αυτής Μεγαλειότητος είναι τυχερά. Από την ηλικία των 10 ετών, μπορούν να μάθουν να οδηγούν. Υπάρχει ακόμη και ένας διαγωνισμός γι’ αυτά, υπό την ονομασία «Young Driver Challenge», με βραβεία μάλιστα στο τέλος του. 

Για το 2018, 40 παιδιά θα συμμετάσχουν σε ένα τελικό χωρισμένα σε δύο ομάδες: 10-13 ετών και 14-16 ετών. Η ανταμοιβή δεν είναι φυσικά μια άδεια οδήγησης, αλλά ένα μπόνους λίγο πάνω από 200 ευρώ, δέκα μαθήματα οδήγησης και εισιτήρια εστιατορίων για την οικογένεια. Επειδή η οικογένεια βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας που απαιτεί υπευθυνότητα στο δρόμο, από όλες τις γενιές.

Οι υποψήφιοι κρίνονται βάσει των δεξιοτήτων οδήγησης και ελιγμών, συμπεριλαμβανομένου του παράλληλου παρκαρίσματος, της εκτίμησης των καταστάσεων κινδύνου, των στάσεων έκτακτης ανάγκης, του ελέγχου του διεύθυνσης, της ποιότητας της κρίσης και του γενικού ελέγχου. Οι κριτές είναι πρώην αστυνομικοί οδηγοί και εκπαιδευτές οδήγησης.

Young Driver Challenge

Μια πρωτοβουλία, που η Βρετανία θεωρεί ως ένα από τα στοιχεία που θα της επιτρέψει να επιδείξει τη χαμηλότερη θνησιμότητα δρόμους μεταξύ των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου. Εδώ να πούμε, ότι ένας στους πέντε νέους κατόχους άδειας οδήγησης στη Βρετανία εμπλέκεται σε ατύχημα εντός έξι μηνών. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι σκοτώνονται κάθε χρόνο στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι η προπονητική εκπαίδευση πριν από την ηλικία των 17 ετών μειώνει το ποσοστό ατυχημάτων κατά το ήμισυ, αλλάζοντας το λόγο σε έναν στους δέκα.

Young Driver Challenge

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε που ξεκίνησε το «Young Driver Challenge». Και τόσο με τη μακροζωία του όσο και με τη βιωσιμότητά του θέλει να γεννήσει μια νέα γενιά ασφαλέστερων οδηγών. Η εκπαίδευση των παιδιών που ξεκινά νωρίτερα και διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατά τη Βρετανία, αποτελεί το μοχλό που ενισχύει την οδική ασφάλεια.

Μάλλον στην Ελλάδα είμαστε ακόμα μακριά νυχτωμένοι. Εκτός αν θεωρούμε εκπαίδευση το τσίρκο που γίνεται με τα δημοτικά σχολεία στο Πάρκα Κυκλοφοριακής Αγωγής.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube