Και επίσημα σε ισχύ το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Και επίσημα σε ισχύ το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3»

Το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» τέθηκε και επίσημα πλέον σε ισχύ, με τις διαδικασίες κατάθεσης των αιτήσεων να έχουν απλοποιηθεί σημαντικά.

electric car charging

Το ΦΕΚ για την κρατική επιδότηση «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, φέρνοντας αύξηση του ποσού προς τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, το νέο πρόγραμμα επιδότησης είναι σε ισχύ από την 1η Μαΐου 2024, με τις αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα να ξεκινούν άμεσα. Με το ποσό να ορίζεται πλέον στις €9.000, από τις €8.000 που ήταν μέχρι πρότινος. Επιπροσθέτως, αν κάποιος επιθυμεί να αποσύρει το παλιό του αυτοκίνητο, επιδοτείται με €2.000, υπό την προϋπόθεση να έχει ταξινομηθεί πριν από το 2010.

«Στόχος του νέου κύκλου του προγράμματος είναι η ανανέωση του στόλου των οχημάτων», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 33 εκατ. ευρώ, δύναται όμως μελλοντικά να ενισχυθεί. «Όποιος έρχεται με το τιμολόγιο αγοράς θα επιδοτείται άμεσα», είπε από την πλευρά της η κα Αλεξοπούλου. Στόχος είναι ανά δίμηνο να πραγματοποιούνται πληρωμές από το ελληνικό δημόσιο.

Η κρατική επιδότηση του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» ανέρχεται πλέον στις €9.000

Kinoumai Ilektrika

Στον αντίποδα, μειωμένη εμφανίζεται η κρατική επιδότηση όσον αφορά τους εταιρικούς χρήστες, με το ποσό να μειώνεται στις €6.000 από τις €8.000. Και σε αυτή τη περίπτωση όμως, η απόσυρση παλαιών αυτοκινήτων επιδοτείται με €2.000.

Ως προς τη διαδικασία υποβολής της αίτησης, τα πράγματα πλέον είναι πιο απλά και ξεκάθαρα. Σε πρώτη φάση, ο αγοραστής θα ολοκληρώνει τη διαδικασία αγοράς του αυτοκινήτου και στη συνέχεια θα καταθέτει την αίτηση με ηλεκτρονική μορφή στην πλατφόρμα.

Όπως άλλωστε τόνισαν και οι εκπρόσωποι του υπουργείου Μεταφορών «Τα χρήματα θα δοθούν σ’ αυτούς που θα σπεύσουν ν’ αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα. Πλέον δεν δεσμεύονται αναίτια χρήματα. Όποιος έρχεται με τιμολόγιο θα πληρώνεται άμεσα, μέχρι εξαντλήσεως του ποσού των 33 εκατ. ευρώ. Όποιος σπεύσει, θα επιδοτηθεί».

Στα αξιοσημείωτα και το γεγονός πως Υπουργείο αυξάνει σε €1.500 το ποσό της επιδότησης για τις λεγόμενες γουρούνες, προκειμένου να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα, κυρίως στα νησιά. Πάμε τώρα να δούμε αναλυτικά, ανά κατηγορία τα ποσά της επιδότησης:


Κατηγορία Α (Φυσικά πρόσωπα):
•    Για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα  το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 30% επί της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (Λ.Τ.Π.Φ) με μέγιστο ποσό τις €9.000.
•    Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε:
Α) Ποσοστό 30% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ., για τις κατηγορίες L1e έως και L4e με μέγιστο ποσό  τα €1.300.
Β) Ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ. , για τις κατηγορίες L5e έως και L7e, με μέγιστο ποσό τις €3.000.
•    Για ηλεκτρικά ποδήλατα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα €800.
•    Η απόσυρση οχήματος ή δικύκλου/τρικύκλου (εξαιρουμένων των ποδηλάτων) επιβραβεύεται με ποσό ίσο με €2.000 και €800 αντίστοιχα και είναι προαιρετική.
•    Η αγορά «έξυπνου» οικιακού σημείου επαναφόρτισης Η/Ο (wallbox) επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους €500 και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των 500 ευρώ προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.
Επιπλέον για τις κατηγορίες ΑμΕΑ, προβλέπεται προσαύξηση κατά € 1.000 στο ποσό του οικολογικού μπόνους που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά €500 για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L ή ηλεκτρικών ποδηλάτων, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ειδικά για άτομα με αναπηρία που δεν έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, και για μόνον για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου ή ηλεκτρικού αναπηρικού αμαξιδίου, επιτρέπεται η υποβολή αίτησης δια του κηδεμόνα ή δικαστικού συμπαραστάτη τους.

Η αίτηση θα πρέπει να περιλαμβάνει τα νομιμοποιητικά έγγραφα του τέκνου (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας εφόσον έχει εκδοθεί, υπεύθυνη δήλωση του κηδεμόνα με γνήσιο της υπογραφής ή να έχει εκδοθεί από το gov.gr με την οποία θα δηλώνει ότι υποβάλλει την αίτηση εκ μέρους του ανήλικου τέκνου, Γνωμάτευση Πιστοποίησης της Αναπηρίας όπως έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή άλλη ισοδύναμη Τεύχος B’ 3076/03.06.2024 ΕΦΗΜΕΡΙ∆Α TΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ 32107 γνωμάτευση) καθώς και τα νομιμοποιητικά έγγραφα του υποβάλλοντος την αίτηση κηδεμόνα. Στην περίπτωση αυτή είναι αποδεκτή η προσαύξηση του οικολογικού μπόνους κατά €500.

Kinoumai Ilektrika

Ειδικά για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά €1.000 για κάθε εξαρτώμενο από το τρίτο τέκνο και άνω στο ποσό του οικολογικού μπόνους που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ και κατά €500 συνολικά για αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L ή ηλεκτρικού ποδηλάτου, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες. Το μέγιστο επιπλέον ποσό δεν μπορεί να υπερβαίνει τις €4.000 για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ.

Η προσαύξηση θα δίδεται μετά από την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών και τη επαλήθευση του αριθμού των εξαρτώμενων μελών με το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Ειδικά για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη, προβλέπεται προσαύξηση κατά 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας Μ ή κατηγορίας L6e – L7e, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών που αφορούν τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Κατηγορία Β (Νομικά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις)
•    Ποσοστό 30% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις €6.000 ανά αυτοκίνητο, εφόσον η εταιρία αιτείται από 1 έως 20 αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.
•    Ποσοστό 20% επί της Λ.Τ.Π.Φ., με μέγιστο ποσό τις €4.000 ανά όχημα, εφόσον η εταιρία αιτείται άνω των 20 αμιγώς ηλεκτρικά επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα.
•    Για ηλεκτρικά δίκυκλα ή τρίκυκλα το οικολογικό bonus ανέρχεται σε:
(Α) ποσοστό 30% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ., για τις κατηγορίες L1e έως και L4e με μέγιστο ποσό  τα €1.300.
(B) ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ ΦΠΑ, για τις κατηγορίες L5e έως και L7e, με μέγιστο ποσό τις €3.000.
•    Για ηλεκτρικά ποδήλατα, υπό την αίρεση της κύριας δραστηριότητας της επιχείρησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 της παρούσας, το οικολογικό bonus ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα €800.
•    Η αγορά «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο για εγκατάσταση και χρήση σε χώρους στάθμευσης της επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 400 ευρώ και είναι προαιρετική. Σε περίπτωση που η τιμή αγοράς του «έξυπνου» σημείου επαναφόρτισης Η/Ο είναι μικρότερη των €400 προ ΦΠΑ, το ποσό της επιδότησης ισούται με το ποσό της τιμής αγοράς προ ΦΠΑ.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube