ΚΟΚ: Πρόστιμα με βάση το εισόδημα- Μας είπε ψέματα ο κ. Μαυραγάνης;
Αλλα μας έλεγε στη συνέντευξη που φιλοξενείται στο DRIVE που κυκλοφορεί και άλλα ψηφίστηκαν στη Βουλή.
Στο τεύχος του DRIVE που κυκλοφορεί, φιλοξενούμε μια συνέντευξη του υφυπουργού Μεταφορών κ. Μαυραγάνη, στην οποία απαντά –μεταξύ άλλων – και για τον νέο ΚΟΚ και μας λέει, ότι τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με βάση το εισόδημα δεν θα ισχύσουν άμεσα. Θα υπάρχει -είπε- πρόβλεψη ότι η διάταξη θα μπορεί να ενεργοποιηθεί, αν ο υπουργός κρίνει ότι τα λοιπά μέτρα δεν επαρκούν. (υπάρχει μαγνητοφωνημένη η συνέντευξη).
Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνέντευξη, χθες, η Εθνική Αντιπροσωπεία ψήφισε τον νέο ΚΟΚ όπου ενσωματώθηκε, η ρύθμιση που αφορά στην επιβολή προστίμων για παραβίαση του ΚΟΚ, μετά τις παρατηρήσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής αυτά να μην ορίζονται με υπουργική απόφαση. Έτσι και τα τρία κλιμάκια προστίμων που επιβάλλονται συμπεριλήφθηκαν στο σώμα του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με την διάταξη, τα πρόστιμα παραμένουν σταθερά για παραβάτες με εισοδήματα μέχρι τις 50.000 ευρώ, διπλασιάζονται για εισοδήματα μέχρι 100.000 ευρώ και τριπλασιάζονται για παραβάτες με μεγαλύτερα εισοδήματα.
Η Ν.Δ. ωστόσο επέμεινε ότι η ρύθμιση είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει διαφορετικά πρόστιμα για το ίδιο αδίκημα. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γ. Κεφαλογιάννης εκτίμησε ότι η διάταξη θα εκπέσει στα δικαστήρια.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο κ. Μαυραγάνης δεν ήξερε τι ετοίμαζε ο υπουργός του (δεν πιστεύουμε ότι ηθελημένα μας έλεγε ψέματα…), ή αν απλά τον «άδειασαν» την τελευταία στιγμή.
Όπως και νάχει πρόκειται περί βλακώδους διάταξης.
Ο τρόπος που θα εφαρμοστεί είναι ένα ζητούμενο. Ο κ. Μαυραγάνης είπε το πρωί της Παρασκευής στον ΑΝΤ1, κάτι για i-Pad που θα συνδέουν τα περιπολικά με το σύστημα TAXIS, κάτι για το ότι ο τροχονόμος θα βεβαιώνει την παράβαση αλλά το πρόστιμο θα έρχεται μετά σπίτι σου αφού προηγουμένως οι υπηρεσίες μπουν στο Ε1 και δουν το εισόδημά σου και διάφορα τέτοια, που δεν καταλάβαμε και πολύ καλά…
Το δεύτερο ζητούμενο είναι πόσο σύννομα ή καλύτερα πόσο συνταγματικά είναι όλα αυτά. Ήδη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει πει πως η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν είναι και τόσο συνταγματική (το λέμε ευγενικά… ), αφού όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, και βέβαια δεν νοείται για την ίδια παράβαση να υπάρχουν διαφορετικές ποινές.
Το τρίτο ζητούμενο είναι αν θίγονται τα προσωπικά δεδομένα όταν κάποιος (τροχονόμος;) μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία της εφορίας με τα εισοδήματα και τα περιουσιακά σου στοιχεία.
Όπως και νάχει όλα αυτά θα τα κρίνει η Δικαιοσύνη, στην οποία ως φαίνεται θα προσφύγουν ουκ ολίγοι.
Για εμάς ένα είναι το θέμα: Τόση προχειρότητα; Tόση ασυνεννοησία μεταξύ δύο «συγκατοικούντων» υπουργών, ώστε άλλα να μας διαβεβαιώνει ο ένας και άλλα να ψηφίζουν μετά (μαζί και ο διαβεβαιώνων) στη Βουλή;
Μπορεί να απαντήσει κάποιος;
To δικό μας σχόλιο: Απλά κρίμα…