Lotus 49 και Cosworth DFV: Η παρθενική δοκιμή [video]
Απολαύστε του πρώτους γύρους ενός από τους καλύτερους συνδυασμούς κινητήρα-σασί στην ιστορία της F1.
Ένα από τα σημαντικότερα νέα στον κόσμο της Formula 1 τις τελευταίες μέρες είναι η επάνοδος στα Grand Prix της Cosworth.
Μπορεί η τελευταία εικόνα που έχουμε από τη θρυλική βρετανική εταιρεία να είναι η παρουσία της στα μονοθέσια της Marussia το 2013, στην ουρά του γκριντ. Αλλά να θυμίσουμε ότι μετρά 176 νίκες. Και ότι έχει δώσει στην F1 έναν από τους σημαντικότερους κινητήρες που πρωταγωνίστησε για δεκαετίες: Τον 3λιτρο DFV.
Η πρώτη δοκιμή της Lotus 49 έγινε στις 23 Μαρτίου του 1967 στο σιρκουί Snetterton. Μόλις μία εβδομάδα πριν το αγωνιστικό ντεμπούτο του αυτοκινήτου στο ολλανδικό GP στο Zandvoort. Ο Graham Hill ήταν ο μόνος από τους δύο που θα δοκίμαζε το αυτοκίνητο, καθώς ο team-mate του Jim Clark ήταν… φοροφυγάς εκείνη την εποχή και δεν του επιτρεπόταν η είσοδος στη Μ. Βρετανία. Όπως δείχνει το video, η δοκιμή κύλησε ομαλά. Αν και κάποιες από τις σκηνές που δείχνουν τον Hill να συνομιλεί με τον Keith Duckworth, τον πατέρα του DFV, είναι σκηνοθετημένες. Ο Hill έκανε κάμποσους γύρους πάντως, και ο κινητήρας του άρεσε. «Λοιπόν, σπρώχνει καλά…» είπε στον Duckworth, απλά και κατανοητά. «Δεν είναι σαν το παλιό “εργαλείο”».
ΔEITE AKOMH Φέρετρα τα μονοθέσια F1 της Lotus
Ο DFV ήταν μικρός, ελαφρύς και ισχυρός. Έβγαζε περίπου 400 ίππους από την πρώτη του κιόλας σεζόν. Το σημαντικό ήταν πως είχε προβλεφθεί από την κατασκευή να είναι αρκετά στιβαρός ώστε να λειτουργεί ως δομικό στοιχείο του σασί. Ο Colin Chapman, ο ευρηματικός μηχανολόγος και αφεντικό της Lotus, δεν ήταν ο πρώτος που συνέδεσε απευθείας τον κινητήρα στο μονοκόκ, αλλά εκείνος που τελειοποίησε την τεχνική.
Στο Zandvoort, ο Hill πήρε την pole position με την Lotus 49. Και στην πρώτη του επαφή με το αυτοκίνητο ο Jim Clark πήρε τη νίκη. Οι Hill και Clark πήραν την pole και τη νίκη σε κάθε αγώνα του 1967, με τον Clark να παίρνει τέσσερις νίκες. Το μόνο πράγμα που στέρησε από τον συνδυασμό το πρωτάθλημα ήταν το γεγονός ότι η 49 είχε χάσει τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν, ενώ είχε και τρεις εγκαταλείψεις. Αλλά τόσο το σασί της Lotus όσο και ο DFV πιστοποίησαν με εμφατικό τρόπο τις δυνατότητές τους.
Είναι εντυπωσιακό ότι ο κινητήρας κόστιζε στην Ford μόλις 100.000 στερλίνες, ψίχουλα σε σχέση με το πολύ δαπανηρό πρόγραμμα της μάρκας για το Le Mans. Ο Chapman δεν είχε πρόβλημα να πείσει τη Ford να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αφού είχε πάρει δύο νίκες στο Indy 500, το ’65 και το ’66.
ΔEITE AKOMH Δοκιμή: Ford Escort RS Cosworth
Το 1968, στην πρώτη πλήρη σεζόν της Lotus 49, ήρθε το πρωτάθλημα κατασκευαστών. Αλλά ο Clark δεν μπορούσε να διεκδικήσει αυτό των οδηγών, αφού έχασε τη ζωή του σε έναν αγώνα Formula 2 τον Απρίλιο. Ο Hill έτσι έφτασε στην κατάκτηση του δεύτερου τίτλου της καριέρας του.
Η Lotus είχε το αποκλειστικό προνόμιο χρήση του DFV το 1967, αλλά τον επόμενο χρόνο ήταν διαθέσιμος για όλες τις ομάδες του γκριντ. Ήταν τόσο πετυχημένος που παρέμεινε ανταγωνιστικός μέχρι την δεκαετία του ’80, δίνοντας στις ομάδες που τον επέλεξαν 155 νίκες, 12 πρωταθλήματα οδηγών και δέκα κατασκευστών. Πέρα από την F1, στο Le Mans, κέρδισε δύο φορές τον 24ωρο αγώνα, παρότι είχε σχεδιαστεί για σύντομους αγώνες και όχι για δοκιμασίες αντοχής. Η τούρμπο εκδοχή του, ο DFX, έφερε στη μάρκα δέκα νίκες στο Indy 500.
[Πηγή R&T]