Η εξέλιξη των αμερικανικών περιπολικών Ford [video]
Το περιπολικό Fusion Hybrid Responder που αποκαλύφθηκε πριν από λίγες ημέρες αποτελεί το πιο πρόσφατο μοντέλο μιας μεγάλης σειράς «υπηρεσιακών» Ford.
H Ford εξελίσσει περιπολικά για την αμερικανική Αστυνομία εδώ και πολλές δεκαετίες και σημειώνει ότι η συνεργασία της με τους Johnny Law χάνεται στην εποχή του Model T.
Και πράγματι από το φορτηγό Model T του 1919 που απεικονίζεται στη φωτογραφία και ύστερα, τα αστυνομικά τμήματα ανά την αμερικανική επικράτεια χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα Ford. Αλλά μέχρι και ύστερα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ούτε τα αυτοκίνητα ήταν ειδικά βελτιωμένα για την Αστυνομία ούτε η Fοrd αντιμετώπιζε την προμήθεια αυτή ως μια ξεχωριστή, ειδική αγορά.
Το πρώτο περιπολικό που εξελίχτηκε ειδικά για την Αστυνομία ήταν στη δεκαετία του ’50 με το Mainline. Επρόκειτο για τη βασική μπερλίνα στην γκάμα του Μπλε Οβάλ (κάτω από τα Customline και Crestline) και ήταν αυτό το μοντέλο που έγινε το πρώτο επίσημο περιπολικό για την Αστυνομία. Ένα αυτοκίνητο που, όπως έλεγε η διαφήμιση, είχε καλύτερο κράτημα από τα άλλες μπερλίνες της εποχής, μεγάλο πορτμπαγκάζ για τον ογκώδη ασύρματο, σθένος (sic) και αποτελεσματική απόδοση καυσίμου (ξανά-sic).
Επί τη ευκαιρία και προς τιμήν του νέου περιπολικού Fusion Hybrid Responder, η Ford ετοίμασε ένα μικρό video σχετικά με τα αυτοκίνητά της που τέθηκαν στην υπηρεσία του Νόμου. Ένα οπτικό υλικό που δίνει έμφαση στις εξελικτικές αλλαγές στα περιπολικά της από το 1952 μέχρι σήμερα.
Αλλά κι εμείς δεν μείναμε εκεί. Kαταγράψαμε όλα τα περιπολικά που έφτιαξε η Ford από τότε μέχρι σήμερα. Αυτοκίνητα που γνωρίσαμε καθώς πέρασαν από τη ελληνική μικρή οθόνη με τις αμερικανικές σειρές των 60s, όπως το Peyton Place, μέχρι νεότερες όπως οι Starsky & Hutch ή τo Hawaii 5-0 κι ας ήταν το αυτοκίνητο του επιθεωρητή McGarrett μια Mercury Parklane Brougham του 1968 –πάλι Ford. Και φυσικά στα αμερικανικά αστυνομικά φιλμ της μεγάλης οθόνης στα 80s και 90s όπου παρήλαυναν σωρό τα LTD Crown Victoria.
Τα περιπολικά Ford του ’50
Από τα πρώτα χρόνια του 1950 μέχρι τα πρώτα της δεκαετίας του ’60, τα αυτοκίνητα της Ford αντιπροσωπεύονταν από μια εξέλιξη μεγάλων και μεσαίων αυτοκινήτων κάτω από διάφορες ονομασίες που συχνά δημιουργούσαν σύγχυση. Το αρχικά δημοφιλέστερο περιπολικό όπως προείπαμε ήταν το Mainline, ακολουθούμενο όμως από διάφορα μοντέλα, περιλαμβανομένων των Fairlane και Custom, ανάλογα με το επίπεδο πολυτέλειας και στιλ που επιθυμούσε κάθε πολιτειακή Αστυνομία.
Τα Ford Galaxie των 60s
To παλιομοδίτικο, στρογγυλεμένο στιλ που είχαν τα Ford καταργήθηκε νωρίς στα 60s και έτσι τα περιπολικά πήραν την πιο μακριά και πιο μοντέρνα σιλουέτα των Galaxie. Επιπλέον, μακριά ακόμη από την πετρελαϊκή κρίση, τα μοτέρ μεγάλωσαν και η ισχύς απογειώθηκε. Το μεγάλο Ford μπορούσε να φορέσει ακόμη και τον 427 ci V8 (6.997 cc), αλλά το αγαπημένο αυτοκίνητο της Αστυνομίας ήταν το 390 V8 με τα ωστήρια. Ένα μοτέρ που για την περίσταση φορούσε τρία διπλά καρμπιρατέρ και ξεπερνούσε τα 400 άλογα.
Τα Ford Torino/Custom των 70s
H λιγότερο αποδοτική περίοδος για τα περιπολικά της Ford ήταν όταν αγοράστηκαν από την αστυνομία τα συναρπαστικά σεντάν Torino V8 (ή τα κουπέ Gran Tοrino εάν ήσασταν οι Starsky & Hutch) ή τα Custom 500 για τα μεγάλα. Το δημοφιλές Custom 500 για τον αστυνομικό στόλο φορούσε τον 289 V8 ή τον νεότερο 351 V8. Αλλά το πιο «κακό» της δεκαετίας ήταν η έκδοση «Police Interceptor» με αλουμινένια εισαγωγή, αγριότερους εκκεντροφόρους, πιο ισχυρά σωθικά και άλλες βελτιώσεις για να αποδίδουν μπόλικη και αξιόπιστη ισχύ.
Ford Fairmont και το περιπολικό καταδίωξης Ford Mustang
Η εισαγωγή της πλατφόρμας Fox στην παραγωγή έδωσε στη Ford τη δυνατότητα να προσφέρει μικρότερα, πιο αποδοτικά περιπολικά. Σε αυτά περιλαμβάνονταν κυρίως το Ford Fairmont/LTD και το ακόμη πιο ενδιαφέρον Ford Mustang SSP (Special Service Package) για περιπολικό στις εθνικές οδούς. Με διαφημιστικό σλόγκαν «This Ford chases Porsches for a living...», αυτή η σφόδρα εξατομικευμένη και σχετικά μανιτζέβελη 5λιτρη Stang ήταν το πιο «κακό» αυτοκίνητο στους δρόμους των states και κατασκευάστηκε σε σχεδόν 15.000 κομμάτια από το 1982 μέχρι που ανασχεδιάστηκε νωρίς στη δεκαετία του ’90.
Κάτω από το καπό φορούσε την έκδοση High Output του 5λιτρου V8 με σημαντικές βελτιώσεις που περιελάμβαναν δισκόφρενα με υδραυλική υποβοήθηση, σφυρήλατα πιστόνια, διπλόμπουκη εξάτμιση, μεγαλύτερο ρεζερβουάρ, παχύτερες αντιστρεπτικές και άλλα κομμάτια που το έκαναν πιο άγριο και «σκληρό» στο δρόμο. Δημοφιλή λόγω της υπηρεσίας τους στην California Highway Patrol, ήταν διαθέσιμα και για τους κοινούς θνητούς και αποτέλεσμα να γίνουν ο διακαής πόθος κάθε Αμερικανού νεαρού πυροβολημένου με τα αυτοκίνητα, από το Brownsville μέχρι το Casper.
Το Ford LTD Crown Victoria των 80s
To πισωκίνητο σασί Panther που βρίσκεται σε χρήση μέχρι και σήμερα απετέλεσε την πλατφόρμα για τα περιπολικά Ford, αρχής γενομένης από το 1979 με το Ford LTD. Αλλά ήταν το ανασχεδιασμένο LTD Crown Victoria του 1983 που σημάδεψε την απαρχή της κυριαρχίας του Dearborn. Η εγκατάλειψη του παλιού για το νέο σχέδιο έφερε μαζί της ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ψεκασμό, μαζί με τον εκτεταμένο ανασχεδιασμό του αμαξώματος και της καμπίνας. Και είναι αυτό το αυτοκίνητο που βλέπουμε να οδηγούν οι Αμερικανοί μπάτσοι σε αναρίθμητες ταινίες των 80s και το πρώτο μισό των 90s.
To Police Interceptor
H Ford κατήργησε το διακριτικό «LTD», αλλά διατήρησε το Crown Victoria για το P71 Police Interceptor. Κι ενώ η υπόλοιπη αγορά κινήθηκε μακριά από τις μεγάλες, πισωκίνητες μπερλίνες με ξεχωριστό σασί, το Interceptor παρέμεινε πάνω στο σασί Panther. Ήταν το περιπολικό των τελευταίων δύο δεκαετιών. Διότι άμα δεν μπορείς να απογειωθείς σε ένα γιαμπ με ένα Dodge Intrepid ή με ένα Chevrolet Lumina, γιατί να τα ντύσεις περιπολικά;
Όλα τα καταδιωκτικά της Αστυνομίας φορούσαν τον ενισχυμένο 4,6λιτρο V8 που ήταν σχεδιασμένος για πολύωρο στροφάρισμα, είχε πιο άγριο χρονισμό στους εκκεντροφόρους και άξονες σχεδιασμένους για ταχύτητες που έφταναν τα 240 km/h. Διπλόμπουκες εξατμίσεις, μαύρα ατσάλινα, ενισχυμένα αμορτισέρ ήταν στάνταρ για το Interceptor της Αστυνομίας. Ο ανασχεδιασμός του 1998 έφερε τη «δεύτερη γενιά» που είναι εύκολα αναγνωρίσιμη από τα φαρδύτερα φανάρια και την ψηλότερη καμπίνα, αλλά που μηχανικά παρέμεινε αναλλοίωτη σε σχέση με τη πρώτη γενεά.
Σαφώς, υπήρξαν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του Crown Victoria, αλλά ήταν το μόνο περιπολικό που αντεπεξήλθε επιτυχώς και με σοβαρότητα στα καθήκοντά του για 20 συναπτά έτη. Και μάλιστα σε τέτοιο αριθμό έτσι ώστε να αποτελεί ασφαλές στατιστικό δείγμα, καθώς υπηρέτησε σε όλες τις γωνιές των ΗΠΑ και του Καναδά. Ο αναιμικός V8 όμως και η ξεπερασμένη σχεδίαση σήμαινε ότι ήταν θέμα χρόνου έως ότου βρεθεί κάποιος με καλύτερη προσφορά και η Ford δεν άφησε ούτε την ευκαιρία να πάει χαμένη ούτε και το χώρο να παρεισφρήσει κάποιος άλλος κατασκευαστής, οπότε και πρότεινε το Taurus Interceptor. Ένα περιπολικό που από το 2013 φορά διτούρμπινο κινητήρα V6.
Mercury Maurader, Ford Taurus Police Package, Explorer SSP και άλλα…
Το Crown Victoria μπορεί να ήταν το πιο πολυπληθές περιπολικό της Ford, αλλά το Μπλε Οβάλ μεγέθυνε το μερίδιό του και με άλλες προτάσεις. Αυτές περιλάμβαναν το Mercury Maruader, μια περιορισμένη έκδοση της πλατφόρμας Panther με ένα V8 310 ίππων και γραφικά μαύρα πάνω σε μαύρο. Υπήρξε επίσης ένα περιορισμένος αριθμός «αστυνομικών» Ford Taurus με χαρακτηριστική μάσκα με σχισμές που διατέθηκε ως εναλλακτική στα μεγάλα πισωκίνητα περιπολικά συνοδείας. Ενώ το χιτ που προκάλεσε αίσθηση στο RoboCop δεν επελέγη ποτέ για τον αστυνομικό στόλο. Μια πιο δημοφιλής επιλογή, ήταν τα Ford Explorer και Expedition SSV (Special Service Vehicle) που χρησιμοποιούνται από το Αστυνομικό Σώμα και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για βαρύτερες αποστολές και εφαρμογές. Αντίθετα με το Interceptor, οι τροποποιήσεις στον αστυνομικό στόλο είναι περιορισμένες.
Σήμερα, η Ford έχει να προσφέρει στην Αστυνομία των ΗΠΑ κυρίως Taurus και Explorer, καθώς και το νέο Expedition. Η τελευταία προσθήκη όμως είναι το πρώτο υβριδικό περιπολικό και καταχωρίστηκε ως καταδιωκτικό, το Fusion Hybrid Responder. Ένα αυτοκίνητο που προκαλεί αίσθηση για το ρόλο που του ανατίθεται και το Σώμα θα μπορούσε να ωφεληθεί πολλαπλώς από αυτό.
Το πιο προφανές από τα πλεονεκτήματα του Fusion Hybrid Responder είναι η χαμηλή κατανάλωση, ως εκ τούτου και οι χαμηλές εκπομπές ρύπων. Κάτι που βλάπτει λιγότερο το περιβάλλον, αλλά και των προϋπολογισμό των αστυνομικών τμημάτων. Μήπως θα έπρεπε να σκεφτούμε κι εδώ στην Ελλάδα κάτι ανάλογο; Φανταστείτε ότι ένα τέτοιο αυτοκίνητο για την ελληνική πραγματικότητα είναι αρκούντως στιβαρό για να επιτελέσει τα αστυνομικά καθήκοντά του. Από τη μια δηλαδή να κάθεται ακίνητο, με το θερμικό μοτέρ σβηστό ακόμα και για ώρες ενώ οι μπαταρίες θα κρατούν υπολογιστή και ασύρματο «on» και το μοτέρ θα ανάβει αυτοστιγμεί όταν πάρει κλήση για «προβείτε».
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε κλείνοντας ότι το νέο υβριδικό περιπολικό της Αστυνομίας είναι βασισμένο πάνω στο αμερικανικό Fusion (Mondeo για την Ευρώπη). Αποτελεί δε το δεύτερο από τα 13 εξηλεκτρισμένα μοντέλα που σχεδιάζει να λανσάρει η Ford στα προσεχή χρόνια.
Η Ford διαβεβαιώνει ότι το αστυνομικό Responder Hybrid είναι πλήρως λειτουργικό και επιχειρησιακό για τα αστυνομικά καθήκοντά του. Μεταξύ των κάστομ αστυνομικών στοιχείων περιλαμβάνονται ανακλαστικές πινακίδες, ανάρτηση βαρέως τύπου, τροχοί, λάστιχα και τάσια καταδίωξης, καθώς και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα που για την περίσταση αναλαμβάνουν δισκόφρενα 432 mm(!) με διπίστονες δαγκάνες.
Η ισχύς του αυτοκινήτου προέρχεται από ένα δίλιτρο βενζινοκινητήρα εξοπλισμένο με ένα μικρό ηλεκτρομοτέρ που τροφοδοτείται από μια προηγμένη μπαταρία ιόντων λιθίου. Είναι δε βαθμονομημένη αποκλειστικά για να καλύπτει τις αστυνομικές ανάγκες, δίνοντας στο Responder Hybrid τη δυνατότητα αμιγούς ηλεκτρικής κίνησης για ταχύτητα μέχρι 100 km/h.
Η Ford λέει ότι θα ξεκινήσει την παράδοση των νέων υβριδικών περιπολικών στην Αστυνομία σε όλες τις ΗΠΑ το επόμενο καλοκαίρι.
Δείτε το ενδιαφέρον video με την εξελικτική πορεία των περιπολικών της από το '50 μέχρι σήμερα...