VW: Δοκιμάζει φίλτρο σωματιδίων φρένων σε Golf [video]

VW: Δοκιμάζει φίλτρο σωματιδίων φρένων σε Golf [video]

Ο τροχός του αυτοκίνητου που βλέπετε δεν ανήκει σε «μουλάρι» ενός προσεχούς Golf GTD. Η Volkswagen είναι στην πραγματικότητα ο πρώτος κατασκευαστής (που γνωρίζουμε) που δοκιμάζει μια μονάδα συλλογής σκόνης φρένων.

Ο αμίαντος μπορεί να έχει φύγει από τα τακάκια των φρένων, αλλά τα μικροσωματίδια εξακολουθούν να είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία. Τα αυτοκίνητα παράγουν αυτά τα υλικά όχι μόνο μέσω των της εξάτμισης, αλλά και όταν επιβραδύνουν –από τα φρένα και τα λάστιχα. Κι να δεν το πιστεύετε, ρίξτε μια ματιά στην μαύρη άχνα που καλύπτει τις ζάντες σας. 

Τα φίλτρα σωματιδίων σκόνης φρένων λοιπόν μπορείτε να τα δείτε σε κάθε τροχό αυτού του πρωτοτύπου Golf GTD, στο κάτω μέρος του δίσκου. Η νέα τεχνολογική εφαρμογή θέλει να ελαχιστοποιήσει αυτές τις «εκπομπές» και θα τη δούμε σε όλα μοντέλα της Volkswagen από το 2021. Θερμικά και ηλεκτρικά, καθώς αυτού του είδους η εκπομπή μικροσωματιδίων υφίσταται εξίσου στους δύο τύπους συστημάτων κίνησης.

Κάποιοι ίσως σκεφτούν ότι τα τακάκια φρένων είναι τόσο μικρά και έχουν τόσο μεγάλη διάρκεια ζωής, έτσι ώστε αυτές οι «εκπομπές» να είναι ανάξιες λόγου. Και τελικά ίσως να μην επηρεάζουν και τόσο πολύ την ποιότητα του αέρα μας. Οι μετρήσεις των ειδικών όμως έρχονται να απαντήσουν -και διαφωνούν. Σύμφωνα με την MANN+HUMMEL που εξελίσσει το σύστημα που δοκιμάζει η VW, στη Γερμανία παράγονται περίπου 10.000 τόνοι σωματιδίων από τη σκόνη φρένων κάθε χρόνο.

brake duast filter

Σύμφωνα με το δήμο του Παρισιού, τα σωματίδια από τους δίσκους των φρένων είναι πλέον τέσσερις φορές υψηλότερα από τα σωματίδια των κινητήρων -20 mg έναντι 5 mg/km. Σύμφωνα μάλιστα με τον Christophe Najdovski, αναπληρωτή υπεύθυνο μεταφορών στο δήμο του Παρισιού, το 41% των μικροσωματιδίων PM10 προέρχεται από την τριβή των ελαστικών και των φρένων.

Όπως προαναφέραμε είναι ενδιαφέρον ότι τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης δεν είναι η μόνη πηγή. Τα ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα, ακόμη και σε αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, χρειάζεται επίσης να φρενάρουν. Αλλά και το μετρό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο επιβλαβές για την υγεία μας. Οι μετρήσεις που έγιναν στο Underground του Λονδίνου έδειξαν ότι οι άνθρωποι που το χρησιμοποιούν εκτέθηκαν σε σωματίδια από 500 έως 1.120 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, δηλαδή πάνω από δέκα φορές περισσότερο από το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο.

Τα φίλτρα φρένων χρησιμοποιούν ένα ειδικό μεταλλικό πλέγμα/δίκτυο πάνω σε μια τροποποιημένη δαγκάνα, με κανάλια κυκλοφορίας για τη μεγιστοποίηση της επιφάνειας απορρόφησης. Τα σωματίδια στη συνέχεια αναρροφώνται σε ένα φίλτρο με τη βοήθεια μιας μικρής 12βολτης τουρμπίνας που τροφοδοτείται από το ηλεκτρικό σύστημα του αυτοκινήτου. Το όλο σύστημα φυσικά σχεδιάστηκε για να αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Αυτή τη στιγμή, το φίλτρα φρένων κατακρατούν περίπου το 80% των σωματιδίων, τόσο σε μάζα όσο και σε αριθμό. Αλλά η τεχνολογία εξελισσόμενη θα βελτιώσει αυτό το ποσοστό.

Στο σημείο αυτό να θυμίσουμε ότι και ο δήμος του Παρισιού κάνει αντίστοιχες δοκιμές με φίλτρο μικροσωματιδίων φρένων πάνω σε ένα ηλεκτρικό Renault Zoé. Το σύστημα που ονομάζεται Tamic εξελίχτηκε από τη γαλλική Tallano Technologies. Και οι πληροφορίες μας λένε ότι τρεις μαζικοί κατασκευαστές, πιθανότατα Γάλλο, ήδη δοκιμάζουν αυτό το σύστημα.

Όταν θα είναι έτοιμο, το σύστημα θα είναι επίσης διαθέσιμο και ως μετασκευή για παλαιότερα μοντέλα. Έτσι, ένα αυτοκίνητο Euro 5 θα μπορούσε να αντισταθμίσει τις εκπομπές καυσαερίων και να ταξινομηθεί ως Euro 6, αποφεύγοντας ορισμένες απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube