Μπορούν οι κυρτές μπαριέρες να «καθαρίσουν» τον αστικό αέρα;
Επιστήμονες στο Imperial College του Λονδίνου κατέληξαν σε μια έξυπνη και χαμηλού κόστους ιδέα για ένα πιο καθαρό περιβάλλον στον αστικό ιστό.
Ο Tilly Collins και η πανεπιστημιακή ομάδα του, δημιούργησαν ειδικές κυρτές μπαριέρες που παγιδεύουν στο εσωτερικό τους, ρύπους αλλά και λοιπά βλαβερά σωματίδια, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τους πεζούς αλλά και τους λοιπούς χρήστες των μεγάλων αστικών κέντρων.
Η εγκατάσταση των εν λόγω καμπυλωτών στοιχείων θα ξεκινήσει άμεσα σε συγκεκριμένες περιοχές του Λονδίνου -κυρίως σε δρόμους με σχολεία και πλατείες- και άπαξ το «πείραμα» στεφθεί με επιτυχία, θα ξεκινήσει άμεσα η τοποθέτηση τους σε όλο τον αστικό ιστό.
Η πανεπιστημιακή ομάδα του Imperial College δημιούργησε δυο τύπους από κυρτές μπαριέρες. Τη low level και τη high level. Οι χαμηλού επιπέδου μπαριέρες θα τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων, όπως συμβαίνει και με τις κλασσικού τύπου και θα κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό προκειμένου να προσφέρουν και ασφάλεια σε περίπτωση πρόσκρουσης. Οι υψηλού τύπου αντίθετα, είναι σχεδιασμένες ώστε να τοποθετούνται ψηλά στις κορυφές των τοίχων σε περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις.
Σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, οι εν λόγω μπαριέρες, δε συγκρατούν μονάχα τους ρύπους από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων αλλά και τα βλαβερά σωματίδια από τα ελαστικά και τα φρένα των οχημάτων. Ο τοξικός αυτός συνδυασμός σωματιδίων από διάφορες πηγές είναι άκρως επιβλαβής για την υγεία, αφού τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι εξαιρετικά μικροσκοπικά σε μέγεθος, περίπου 30 φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.
Οι εν λόγω μπαριέρες παρότι θα κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό με τις συμβατικές, θα διαθέτουν μια ειδική επίστρωση από πορώδες υλικό που θα απορροφά βλαβερούς ρύπους και σωματίδια, ενώ θα μπορούν να «φιλοξενήσουν» στο εσωτερικό τους και φυτά που θα λειτουργούν ως φυσικοί συλλέκτες των βλαβερών σωματιδίων.