MARTY: Η αυτόνομη DeLorean που λατρεύει τις πλαγιολισθήσεις [video]
Εκτός από το να προσφέρει θέαμα, η τεχνολογία μπορεί να συμβάλλει και στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
Το Πανεπιστήμιο του Stanford παρουσίασε το τελευταίο του project με το όνομα MARTY - μια αυτόνομη και ηλεκτρική DeLorean DMC12 που έχει προγραμματιστεί για ατελείωτες πλαγιολισθήσεις!
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς το ρομπότ ελέγχει την DeLorean με εξαιρετική ακρίβεια, όπως θα έκανε και ένας έμπειρος οδηγός. Ενδεικτικό είναι πως σε όλο το μήκος της διαδρομής, το όχημα δεν ακούμπησε ούτε μια κορίνα, χάρη στις ακριβείς συνενταγμένες GPS που είχε στον υπολογιστή του.
Στόχος του ερευνητικοού project που πραγματοποιήθηκε στο εργαστήριο Dynamic Design Lab του Stanford, είναι η βελτίωση της τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα σε ακραίες συνθήκες πρόσφυσης. Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος καθηγητής Chris Gerdes: «Προσπαθούμε να εξελίξουμε αυτόνομα οχήματα που θα μπορούν να πραγματοποιήσουν μανούβρες αποφυγής σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης πάνω σε ολισθηρές επιφάνειες όπως ο πάγος ή το χιόνι. Θέλουμε αυτόνομα οχήματα που θα μπορούν να αξιοποιήσουν όλη τη διαθέσιμη πρόσφυση μεταξύ ελαστικού και δρόμου έτσι ώστε να αποφύγουν οποιοδήποτε ατύχημα που είναι δυνατό να αποφευχθεί σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής.»
Το να προγραμματίσεις ένα όχημα για drift είναι πολύ πιο δύσκολο από τη συμβατική οδήγηση: «"Ξαφνικά το αυτοκίνητο στρέφεται σε πολύ διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που πηγαίνει. Το τιμόνι ελέγχει την ταχύτητα, το γκάζι επηρεάζει την περιστροφή και τα φρένα μπορεί να καθορίσουν το πόσο γρήγορα αλλάζεις κατεύθυνση. Πρέπει να έχεις κατανοήσει πως να χρησιμοποιήσεις τα γνώριμα αυτά στοιχεία ελέγχοντας το αυτοκίνητο με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο, και οι περισσότεροι οδηγοί δεν είναι καλοί στο να χειρίζονται το όχημα όταν αυτό γίνεται ασταθές.»
Η DeLorean DMC12 του 1981 έγινε μετατροπή σε ηλεκτρικό μοντέλο με τη βοήθεια της Renovo. Το τιμόνι και τα φρένα αντικαταστάθηκαν από ηλεκτρικά συστήματα ενώ η ανάρτηση είναι εντελώς νέα καθώς η αρχική δεν ήταν κατάλληλη για μια τέτοια δοκιμασία. Στο όχημα προστέθηκε ρολ κέιτζ για λόγους ασφαλείας και δύο πομποί GPS στην οροφή που ελέγχουν διαρκώς τη θέση του αυτοκινήτου.
Πηγή: Stanford