Το αναβαθμισμένο infotainment του Volkswagen Golf
To best seller της Ευρωπαϊκής αγοράς έχει ένα τρωτό σημείο. Ή καλύτερα είχε, καθώς η Volkswagen φρόντισε να αναβαθμίσει τον επεξεργαστή του infotainment, ώστε να βελτιώσει την ταχύτητα και την απόκρισή του.
Η Volkswagen, τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στην εξέλιξη των συστημάτων πληροφοριών και ψυχαγωγίας των αυτοκινήτων. Αντικειμενικά όμως, έχει συναντήσει και αρκετά προβλήματα με την ανάπτυξή τους. Σε ένα βαθμό το infotainment έγινε αιτία για την καθυστέρηση του λανσαρίσματος του ηλεκτρικού ID.3, ενώ ένα ακόμα παράδειγμα αστοχίας έχει να κάνει με τη νεότερη, όγδοη γενιά του Golf, που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια.
Ενώ το user interface του τελευταίου δείχνει αρκετά μοντέρνο, η Γερμανική εταιρία άρχισε σύντομα να γίνεται δέκτης παραπόνων από χρήστες, αναφορικά με την ταχύτητα απόκρισης στις εντολές τους. Έτσι, αποφάσισε να κάνει κάτι για αυτό, παρά τα προβλήματα έλλειψης ημιαγωγών που ταλανίζουν εδώ και σχεδόν ένα χρόνο την παγκόσμια αγορά.
Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, η Volkswagen ανακοίνωσε μια αναβαθμισμένη έκδοση του infotainment, MIB3, η οποία δεν χρησιμοποιεί πλέον τον Qualcomm Snapdragon 820A. Το καινούριο System on Chip (SOC) εξασφαλίζει αυξημένη επεξεργαστική ισχύ κατά 25%, ενώ και η ενσωματωμένη GPU (η κάρτα γραφικών) προσφέρει τρεις φορές μεγαλύτερη απόδοση.
Σε μία σχετική δοκιμή που πραγματοποίησε το Γερμανικό περιοδικό Autogefühl, αντιπαραθέτοντας ένα πρόσφατα κατασκευασμένο Golf με ένα αντίστοιχο όχημα που έφερε το παλιό infotainment, τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Το αναβαθμισμένο σύστημα πληροφοριών και ψυχαγωγίας έδειξε να ανταποκρίνεται σαφώς πιο γρήγορα, σε σχέση με το άμεσο παρελθόν. Έτσι, το πρόβλημα θα πρέπει να θεωρείται πλέον λήξαν.
Τι γίνεται όμως με όσους έχουν ήδη αγοράσει το Golf τους τα τελευταία δύο χρόνια και φυσικά το αυτοκίνητό τους εφοδιάζεται με το αρχικό infotainment; Προφανώς η Volkswagen δεν προτίθεται να προχωρήσει σε κάποια ανάκληση, ώστε να αντικαταστήσει τα τσιπάκια σε αυτά. Μέσω αναβαθμίσεων όμως στο λογισμικό μπορεί να υποσχεθεί «μείωση του βασικού φορτίου και συνεπώς βελτιωμένη απόδοση για προγράμματα και λειτουργίες».