Porsche Taycan κατάφερε να φορτίσει ασύρματα με 270 kW [video]

Porsche Taycan κατάφερε να φορτίσει ασύρματα με 270 kW [video]

Πειραματική ασύρματη φόρτιση σε Porsche Taycan ισοφαρίζει τον ενσύρματο ρυθμό ταχυφόρτισης.

Porsche Taycan

Η ασύρματη φόρτιση ενός ηλεκτρικού οχήματος εξακολουθεί να είναι ένα πολύ μακρινό όνειρο. Κι όμως, φαίνεται να υπάρχει ελπίδα, αφού μια πειραματική Porsche Taycan κατάφερε να φορτίσει με ρυθμό 270 kW!

Προσώρας, υπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις που ήδη προσφέρουν εμπορικές λύσεις. Αλλά οι ταχύτητες που μπορούν να αναπτύξουν σπάνια ξεπερνούν τα 11 kW. Κάτι που καθιστά το επίτευγμα της Porsche Taycan ακόμα πιο αξιοσημείωτο.

Ακούγεται ονειρικό: Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο να φορτίζει ασύρματα, χωρίς να ασχολείσαι με καλώδια

Το γερμανικό ηλεκτρικό σεντάν παραχωρήθηκε από τη Volkswagen Αμερικής στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge (ORNL) του Υπουργείου Ενέργειας και τα 270 kW αποτελούν νέο ρεκόρ ταχύτερης ασύρματης φόρτισης σε επιβατικό όχημα. Χρησιμοποιώντας ένα νέο πολυφασικό σύστημα που προσαρμόστηκε άψογα στο κάτω μέρος του EV, οι ερευνητές κατάφεραν να μεταφέρουν μέγιστη ισχύ 270 kW στην Porsche Taycan — ίδιο νούμερο με τη μέγιστη ταχύτητα φόρτισης DC του μοντέλου.

Να διευκρινήσουμε ότι πρόκειται για την προηγούμενη γενιά, όχι τη τη νέα και βελτιωμένη έκδοση που μπορεί να πιάσει έως και 320 kW. Δεν είναι η πρώτη φορά που το ORNL έσπασε ρεκόρ ασύρματης φόρτισης. Το 2016, η ομάδα πέτυχε 20 «ασύρματα» kW σε Toyota RAV4, ενώ πέρσι καταγράφηκαν 120 kW σε ένα Hyundai Kona.

Porsche Taycan

«Το σύστημα που σχεδιάσαμε για την ερευνητική Porsche Taycan μπορεί να επιτύχει έως 10 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα ισχύος σε σύγκριση με τα υπάρχοντα συστήματα», δήλωσε ο Omer Onar του ORNL, επικεφαλής της ομάδας. «Αν το αξιολογήσουμε με βάση την ισχύ του, είναι επίσης το πιο ελαφρύ στον κόσμο».

Η απόσταση μεταξύ της μονάδας στο έδαφος και του δέκτη στο αυτοκίνητο είναι 12,3 cm, με το σύστημα να επιτυγχάνει εντυπωσιακή απόδοση 95%. Αυτό σημαίνει ότι ο ασύρματος φορτιστής του εργαστηρίου μπορεί να φορτίσει το γερμανικό αυτοκινήτο κατά 50% σε μόλις 10' — ακριβώς όσο θα χρειαζόταν κι αν συνδεόταν με καλώδιο DC στη θύρα φόρτισης σε πανίσχυρο ταχυφορτιστή.

Porsche Taycan

Πότε όμως θα είναι βιώσιμη εμπορικά με τέτοια τεχνολογία; Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά. Η επίδειξη των 270 kW ήταν η τελική πράξη μιας ερευνητικής προσπάθειας που χρηματοδοτήθηκε από το Αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας κι «έτρεξαν» από κοινού το ORNL κι η Volkswagen από το 2021.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται παγκοσμίως ώστε η ελπιδοφόρα τεχνολογία να καταστεί πιο χαμηλού κόστους και πιο εύκολη στην κατασκευή της σε μεγάλη κλίμακα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube