Πωλείται Citroën DS από το ράλι Λονδίνο-Μεξικό του 1970 [video]

Πωλείται Citroën DS από το ράλι Λονδίνο-Μεξικό του 1970 [video]

Μια από τις έξι εργοστασιακές Citroën DS που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράλι του 1970 πωλείται. Εκτός αγώνα από βλάβη στη Βολιβία εκείνη την εποχή, πέρασε τελικά στη γραμμή τερματισμού το 2018 αφού αποκαταστάθηκε και τώρα βρίσκεται στη Γαλλία.

Το 1970 διοργανώθηκε ένα ασυνήθιστο ράλι υπό τη βρετανική εφημερίδα Daily Mirror: Το World-Cup Rally, ένα ταξίδι 25.700 km που διέσχιζε την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική αναχωρώντας από το Λονδίνο για να φτάσει στην Πόλη του Μεξικού εγκαίρως για τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA.

Ανάμεσα σε περισσότερα από εκατό συμμετοχές ήταν έξι Citroën DS που προετοίμασε το αγωνιστικό τμήμα του Γάλλου κατασκευαστή. Ένα από αυτά, ξεχασμένο στη Βολιβία εδώ και αρκετές δεκαετίες, πωλείται τώρα σε καλή κατάσταση.

Η Citroën DS 21 με το Νο 12 πέρασε τη γραμμή του τερματισμού του World-Cup Rally 1970 ύστερα από περίπου 47 χρόνια!

Citroën DS 21 Νο 12, World-Cup Rally 1970

Έχοντας τον αριθμό 12, αυτήν τη Citroën DS οδηγούσαν τότε οι Bob Neyret και Jacques Terramorsi. Και βρίσκοντας στην έκτη θέση της γενικής κατάταξης όταν μια μηχανική βλάβη τους ανάγκασε να αποσυρθούν όταν βρίσκονταν στη βολιβιανή πρωτεύουσα, La Paz. Αντί να επαναπατριστεί, το αυτοκίνητο πουλήθηκε σε έναν τοπικό εισαγωγέα της Citroën, ονόματι Midol. Η οικογένεια του Midol κράτησε το αυτοκίνητο στην κατοχή της για περισσότερα από 30 χρόνια μετά, αλλά το άφησε στην τύχη του. Κάποιος Pablo Zbiden το ανακάλυψε ξανά το 2005.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Δοκιμάζουμε τη Citroën DS21 1969

Επτά χρόνια αργότερα, το αυτοκίνητο αποκτήθηκε από έναν Γάλλο, γνωστό λάτρη της Citroën: Τον André Midol. Ο τελευταίος ξεκίνησε την αποκατάσταση αυτής της DS 21 μαζί με τον φίλο του, Jacky Chevillon. Η εργασία περιελάμβανε φυσικά την πλήρη ανακαίνιση του αμαξώματος.

Citroën DS 21 Νο 12, World-Cup Rally 1970

Το 2017, ο Midol ανέλαβε να τερματίσει το ράλι στο τιμόνι της Citroën DS με το Νο 12 και ως εκ τούτου επέστρεψε στο στάδιο Azteca στην Πόλη του Μεξικού. Με χρόνο λοιπόν, περίπου σαράντα επτά ετών για να ολοκληρωθεί ο αγώνας, η μπερλίνα της Citroën προφανώς δεν έσπασε κανένα ρεκόρ ταχύτητας. Αλλά αναμφίβολα συγκαταλέγεται στα ανταγωνιστικά αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη καριέρα! Έχοντας διανύσει μόλις περισσότερο από την απόσταση της διοργάνωσης, το αυτοκίνητο έχει πλέον 32.112 km στο οδόμετρο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Citroën DS 1955-1975, vaisseau spatial [videos]

Επαναπατρισμένη στη Γαλλία, η DS έχει λάβει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις από τότε. Τώρα διαθέτει έγκυρο γαλλικό πιστοποιητικό ταξινόμησης, η απόκτηση του οποίου έγινε αναμφίβολα ευκολότερη από το γεγονός ότι τα μηχανικά της μέρη δεν τροποποιήθηκαν για το ράλι. Ωστόσο, έγιναν κάποιες προσαρμογές. Το πίσω κάθισμα αφαιρέθηκε για να εγκατασταθεί ένα δεύτερο ρεζερβουάρ, το οποίο δεν υπάρχει πλέον σήμερα, και το αυτοκίνητο φόρεσε πρόσθετα φώτα καθώς και κάποια προστασία.

Citroën DS 21 Νο 12, World-Cup Rally 1970

Χωρίς να κρύβει την εμπειρία του (ίχνη φθοράς και ελαφριά διάβρωση), το αυτοκίνητο παρουσιάζεται σωστά και λειτουργεί άψογα σύμφωνα με την περιγραφή του. Διατίθεται δε σε διαδικτυακή δημοπρασία από την Car & Classic. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το υψηλότερο τίμημα είναι 53.500 ευρώ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube