Πρεμιέρα για το νέο Audi A5, τον αντικαταστάτη του Α4 [video]

Πρεμιέρα για το νέο Audi A5, τον αντικαταστάτη του Α4 [video]

To νέο Audi A5 παρουσιάστηκε επίσημα, ως το μοντέλο που στo πλαίσιo της στρατηγικής της γερμανικής φίρμας, θα αντικαταστήσει το Audi A4.

H νέα στρατηγική της Audi ως προς την ονοματοδοσία των μοντέλων της είναι γεγονός, με το Audi A5 να αποτελεί τον αντικαταστάτη του A4, ύστερα από 30 χρόνια επιτυχημένης εμπορικής πορείας.

Μπερδευτήκατε; Ας ξεδιαλύνουμε το τοπίο. Το Ingolstadt, όπως έχει ενημερώσει εδώ και καιρό, είχε αποφασίσει να τροποποιήσει τη στρατηγική ονοματοδοσίας των μοντέλων του, με τα θερμικά να φέρουν αποκλειστικά μονούς αριθμούς και τα ηλεκτρικά ζυγούς.

Το ολόφρεσκο Audi A5, είναι το πρώτο μοντέλο με τους τέσσερις κύκλους που βασίζεται στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα PPC

Audi A5

Το ολόφρεσκο Audi A5 λοιπόν, είναι το πρώτο μοντέλο με τους τέσσερις κύκλους που βασίζεται στην ολοκαίνουργια πλατφόρμα PPC (Premium Platform Combustion), μια αρχιτεκτονική αποκλειστικά για μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ως εκ τούτου, το A5 έχει αυξηθεί σε διαστάσεις, με το μήκος της 4θυρης έκδοσης να φτάνει τα 4,83 m και το μεταξόνιο τα 2,9 m. Σχεδιαστικά τώρα, το αυτοκίνητο δεν αποκλίνει από τη γνώριμη σχεδιαστική φιλοσοφία της γερμανικής φίρμας. Αυτό λοιπόν αποτυπώνεται με τις καθαρές και εύπεπτες στο μάτι γραμμές και τη γενικότερα μυώδη αλλά όχι υπερβολική σχεδίαση.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν τα φώτα OLED που προσφέρουν οκτώ επιλογές δυναμικού φωτισμού, που μπορούν να ρυθμίζονται από τον οδηγό ακόμη κι όσο το αυτοκίνητο βρίσκεται εν κινήσει.

Audi A5

Οι αλλαγές συνεχίζονται και στην καμπίνα, όπου το Audi A5 έχει αποκτήσει έναν πιο οδηγοκεντρικό προσανατολισμό. Πίσω από το τιμόνι, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του έναν ψηφιακό πίνακα οργάνων, με διαγώνιο στις 11,9”, head-up display, καθώς επίσης και μια υψηλής ευκρίνειας οθόνη με διαγώνιο 14,9” στο κέντρο του ταμπλό.

Αυτή όμως δεν είναι η τελευταία οθόνη της καμπίνας, μιας και ο συνοδηγός έχει στη διάθεσή του μια ακόμα οθόνη, 10,9”, μέσω της οποίας μπορεί να ακούει μουσική και να βλέπει ταινίες, χωρίς να δημιουργεί περισπασμούς στον οδηγό.

Audi A5

Ως προς τα κινητήρια σύνολα τώρα, το Audi A5 καλωσορίζει στην γκάμα του για πρώτη φορά, την αναβαθμισμένη εκδοχή του ήπια υβριδικού συστήματος 48V της φίρμας. Που προσφέρει επιπλέον 24 ίππους στις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις, αλλά και στην κορυφαία διαμόρφωση, S5.

Κατά τα λοιπά, στη βάση της προϊοντικής γκάμας συναντούμε τον δίλιτρο, 4κύλινδρο βενζινοκινητήρα τούρμπο που αποδίδει 150 (προσθιοκίνητο) ή 204 ίππους (τετρακίνητο).

Το παρών εξακολουθούν να δίνουν και οι κινητήρες ντίζελ. Ο δίλιτρος TDI αποδίδει 204 ίππους, και επωφελείται, όπως προείπαμε, από το αναβαθμισμένο ήπια υβριδικό σύστημα. H ροπή φτάνει τα 400 Nm, με τους υποψήφιους αγοραστές να έχουν την επιλογή δικίνητης ή τετρακίνητης έκδοσης.

Στην κορυφή, στρογγυλοκάθεται η έκδοση S5, η οποία τροφοδοτείται από έναν 3λιτρο TSI, με τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας και 367 ίππους.

Audi A5

Τέλος, να αναφέρουμε πως το νέο Audi A5 θα είναι διαθέσιμο προς τα τέλη του έτους, σε μπερλίνα και έκδοση Avant (στέισον).

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube