Λανσάρισμα Cupra Terramar, το νέο PHEV SUV της φίρμας [video]

Λανσάρισμα Cupra Terramar, το νέο PHEV SUV της φίρμας [video]

Για να αντικαταστήσει το Ateca, η ισπανική φίρμα λανσάρει το CUPRA Terramar, ένα SUV με σχετικά νηφάλια σιλουέτα. Και με γκάμα ένα mild hybrid και δύο συστήματα κίνησης plug-in hybrid.

CUPRA Terramar

Στα «κρυφά» το 2022, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου αφιερωμένου στο μέλλον της φίρμας, το CUPRA Terramar εμφανίστηκε επιτέλους έτοιμο.

Κάτω από αυτό το όνομα που προέρχεται από την πίστα ταχύτητας όπου γεννήθηκε ο σπορ βραχίονας της SEAT, βρίσκεται o έμμεσος αντικαταστάτης του Ateca (δεν το οδηγήσαμε ποτέ στην Ελλάδα -εμείς τουλάχιστον) που γεννήθηκε στη SEAT.

Για να αποδείξει τον πιο οικογενειακό προσανατολισμό του, το CUPRA Terramar διαθέτει συρόμενο πίσω κάθισμα που δίνει μάξιμουμ χωρητικότητα 602 lt στο πορτμπαγκάζ

CUPRA Terramar

Αλλά για άλλη μια φορά, για να προσφέρει ένα «νέο» μοντέλο, η CUPRA έπρεπε να πάρει τη βάση ενός άλλου μοντέλου του ομίλου. Με μια ιδιαιτερότητα αυτή τη φορά, καθώς ο τεχνικός ξάδερφός του είναι το επόμενο Audi Q3, το οποίο αναμένουμε να λανσαριστεί αργότερα. Τα Audi Q3 και CUPRA Terramar λοιπόν, εκ των πραγμάτων θα έχουν την ίδια σιλουέτα, αλλά πολύ διακριτά εμπρός και πίσω μέρη.

Το CUPRA Terramar υιοθετεί έτσι τους πιο πρόσφατους κώδικες σχεδιασμού της φίρμας: Λογότυπο τοποθετημένο απευθείας στο καπό, κωνικά φανάρια με φωτεινή υπογραφή που βασίζεται σε τρίγωνα, μεγάλη εισαγωγή αέρα με διχτυωτή σχάρα, λωρίδα πίσω φώτων που περιλαμβάνει φωτιζόμενο λογότυπο. Αν και υπάρχουν πολλά σπορ στοιχεία, όπως ο πίσω διαχύτης, το σύνολο είναι τελικά αρκετά κλασικό. Πιθανώς ένας τρόπος για να μην ανταγωνίζεται πολύ το Formentor και να προσελκύει μια πιο οικογενειακή πελατεία. Να τονίσουμε ότι το Terramar έχει μήκος 4,51 m.

CUPRA Terramar

Στο εσωτερικό, η παρουσίαση υπερθεματίζει με τις οθόνες, με ψηφιακά όργανα διαγωνίου 10,25 ιντσών και κεντρική οθόνη 12,9 ιντσών. Και οι δύο είναι αφής, αλλά η CUPRA προσπαθεί να κάνει το σύνολο όσο το δυνατόν πιο εργονομικό, ιδίως με τα χειριστήρια του κλιματισμού που είναι σαφώς ενσωματωμένα σε ένα κουμπί στην οθόνη.

Κατά τα λοιπά, το σαλόνι υποστηρίζεται στάνταρ με μπάκετ καθίσματα που για την επένδυσή τους, η CUPRA εστιάζει σε πιο οικολογικά υλικά. Για παράδειγμα, η εσωτερική ατμόσφαιρα του Deep Ocean είναι με σκούρα μπλε καθίσματα, εν μέρει καλυμμένα με υλικό κατασκευασμένο από πλαστικό που ανακτάται από τις παραλίες ή τους ωκεανούς. Για το μπορντό δέρμα της ατμόσφαιρας του High Canyon, υπάρχει μια φυτική διαδικασία για να γίνει πιο σκούρο.

Απόδειξη ότι έχει πιο οικογενειακό προσανατολισμό, το Cupra Terramar φροντίζει για την πολυχρηστικότητά του με συρόμενο πίσω κάθισμα, το οποίο δίνει χωρητικότητα 602 λίτρων στο πορτμπαγκάζ, όταν είναι τραβηγμένο τέρμα εμπρός.

CUPRA Terramar

Εκτός από έναν κινητήρα με ήπιο υβριδικό σύστημα (1,5 eTSI των 150 ίππων), το Terramar διαθέτει επίσης στην γκάμα του δύο plug-in hybrid. Η έκδοση V με 204 ίππους και η VZ με 272 ίππους. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε ένα βενζινοκινητήρα 1.5 TSI που υποστηρίζεται με ηλεκτροκινητήρα και μια μπαταρία με νετ χωρητικότητα 19,7 kWh. Χάρη στην τελευταία, το Terramar μπορεί να διανύσει περισσότερα από 100 km μόνο με ηλεκτρική ενέργεια με μία μόνο φόρτιση (πρότυπο WLTP). Η φόρτιση μπορεί να γίνει είτε με συνεχές ρεύμα και ισχύ έως 50 kW ή με εναλλασσόμενο με ισχύ έως 11 kW.

Για να δικαιολογήσει τη σπορ διάθεσή του, το CUPRA Terramar, που χρησιμοποιεί τη βάση MQB Evo, πατά σε σπορ ανάρτηση χαμηλωμένη κατά ένα πόντο. Η έκδοση των 272 ίππων δε, μπορεί να διαθέτει φρένα «υψηλής απόδοσης» Akebono, με δισκόπλακες 375 mm και 6πόστονες δαγκάνες.

Ως επαναφορτιζόμενο υβριδικό, το CUPRA Terramar ανακοινώνεται ότι θα ντεμπουτάρει με τη μονάδα των 272 ίππων, με τιμή τις 59.800 ευρώ για την έκδοση VZ. Η ισπανική φίρμα προσφέρει την γκάμα περιορισμένης παραγωγής «America’s Cup» (1.377 αυτοκίνητα) που πήρε το όνομά της από τον αγώνα σκαφών (που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή). Terramar που διατίθεται αποκλειστικά σε γκρι ματ χρώμα, μαύρες ζάντες 20 ιντσών και μαύρη δερμάτινη επένδυση. Με την τιμή του να είναι €63.750. 

Το CUPRA Terramar V των 204 ίππων θα λανσαριστεί εμπορικά στο τέλος του έτους.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube