Επίσημο: Νέο Škoda Kamiq [video]
To πρώτο αστικό SUV στην ιστορία της τσεχικής φίρμας, δίνει στη Škoda τον απαραίτητο διασκελισμό επιτυχίας σε μια όλο και πιο πλούσια σε μοντέλα υποκατηγορία.
Το 2019 αποτελεί καθοριστικό έτος για τη Škoda, καθώς λανσάρει δύο μοντέλα σε κατηγορίες όπου προηγουμένως δεν υπήρχε. Εκτός λοιπόν από το Scala, την πρώτη πραγματική κόμπακτ μπερλίνα του, ο Τσέχος κατασκευαστής εξαπολύει την επίθεσή του στην κατηγορία των μικρών αστικών SUV με το Kamiq. Πόσο θα πρέπει να ανησυχεί ο εμπορικός βασιλιάς της κατηγορίας στην Ευρώπη, Renault Captur, και οι λοιποί συνδαιτυμόνες του;
Τα SUV αποτελούν τη νέα χάρτα των κατασκευαστών αυτοκινήτων; Αν ακούσουμε τα λόγια του αφεντικού της Škoda, Bernhard Maier, πριν από μια εβδομάδα στο τσεχικό εργοστάσιο του Mladá Boleslav όπου έγινε η παρουσίαση του Kamiq σε παγκόσμια πρεμιέρα, προφανώς ναι: «Το ένα τρίτο των μοντέλων που πουλήθηκαν στην Ευρώπη το 2018 ανήκαν στην κατηγορία SUV», τη στιγμή μάλιστα που «τα αστικά SUV αντιπροσώπευσαν όγκο δύο εκατομμυρίων οχημάτων» για την ίδια περίοδο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πωλήσεις SUV 2018: Η παγκόσμια έκρηξη καταλάγιασε
Από τα παραπάνω, κατανοούμε καλύτερα την πρεμούρα των Τσέχων να διευρύνουν την προσφορά τους στην εξειδικευμένη αυτή αγορά: Ύστερα από το εμπορικό λανσάρισμα του Kodiaq το 2016, που ακολουθήθηκε την επόμενη χρονιά από το Karoq, η Škoda παρουσιάζει σήμερα το Kamiq. Με μήκος 4,25 m καλείται να ανταγωνιστεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το βασιλιά της υποκατηγορίας B-SUV στην Ευρώπη, το Renault Captur, αλλά και το ομογάλακτο Volkswagen T-Roc. Και για να μην ξεχνάμε το παγκόσμιο επίπεδο, τα δύo top-selling μοντέλα του ’18, το Honda H-RV και το Ford ΕcoSport.
Για να σαγηνεύσει το καταναλωτικό κοινό, το Kamiq - λέξη με καταγωγή από τα Inuit που δηλώνει κάτι που ταιριάζει απόλυτα στο άτομο που το φοράει («γάντι» που θα λέγαμε στα ελληνικά)- φαίνεται να συγκεντρώνει πολλά ατού, πρακτικά και τεχνολογικά. Με βάση την ήδη διαδεδομένη στον Όμιλο VW σπονδυλωτή πλατφόρμα MQB (από το SEAT Ibiza μέχρι το VW Tiguan, περνώντας από το Audi Q3), προσφέρει πέντε πραγματικές θέσεις, με επαρκή χώρο για τα πόδια τριών ενηλίκων στο πίσω κάθισμα.
Όσον αφορά το στιλ, το νέο Škoda διαθέτει «συναινετικό» ντιζάιν, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει υποτονικό. Η γραμμή του είναι ισορροπημένη, με την οροφή να γίνεται οπισθοκλινής στο ύψος του τρίτου πλευρικού παραθύρου, κάτι που δίνει δυναμισμό στο προφίλ. Το αυτοκίνητο μοστράρει τα «μούσκουλά» του με καπό «powerdom», σαφώς πιο έντονο απ’ ό,τι στο Kodiaq και στο Karoq. Από την άλλη, η φαρδιά εισαγωγή αέρα που καταλαμβάνει όλο το πλάτος του προφυλακτήρα, φαρδαίνει ακόμη περισσότερο οπτικά το σύνολο. Σχεδόν ξεπατικωμένοι από το Citroën C4 Spacetourer ή το Cactus, τα εμπρός φώτα συντίθενται σε δύο κομμάτια, με τα φώτα ημέρας σε μια φωτεινή δέσμη που προεξέχει πάνω από τα βασικά φανάρια.
Οι εκπλήξεις είναι ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες στην καμπίνα, με το ταμπλό παρόμοιο με εκείνο του νέου Scala. Στο κέντρο της κεντρικής κονσόλας υπάρχει μια μεγάλη οθόνη αφής πολυμέσων με διαγώνιο 9,2 ιντσών -προορίζεται για τις εκδόσεις high-end, ενώ οι άλλες εκδόσεις θα έχουν 6,5 ή 8 ιντσών. Αυτή μπορεί να συνδυαστεί με το virtual cockpit των 10,25” που υποστηρίζει επιλογή όσον αφορά τις πληροφορίες της οδήγησης, αλλά και την πλοήγηση. Το Kamiq υποστηρίζει ισχυρά τη συνδεσιμότητα, με πρίζες USB-C εμπρός και πίσω και επαγωγική φόρτιση του κινητού τηλεφώνου στο κάτω μέρος της κεντρικής κονσόλας.
Παραμένοντας στο κεφάλαιο «high-tech», να θυμάστε ότι το Kamiq μπορεί να εξοπλιστεί, στάνταρ ή προαιρετικά και ανάλογα με το επίπεδο του φινιρίσματος, με βοηθήματα όπως το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, τη διατήρηση της λωρίδας, την ανίχνευση κόπωσης οδηγού (με ενεργοποίηση συναγερμού, αν είναι απαραίτητο), την εποπτεία τυφλών σημείων, την κάμερα οπισθοπορείας ή ακόμα και το ημί-αυτόματο παρκάρισμα.
Όσον αφορά τους χώρους, το αστικό SUV των Τσέχων δεν παρεκκλίνει από τις καλές συνήθειες της Škoda. Με μεταξόνιο 2,65 m. (όσο και του Scala), παρέχει επαρκή χώρο για τα πόδια τριών ενηλίκων που θα εγκατασταθούν στο πίσω κάθισμα. Όσον αφορά το ύψος, θα πρέπει να μετρήσουμε το αυτοκίνητο από κοντά για να καταλάβουμε πόσο η οπισθοκλινής οροφή κλέβει αέρα από το κεφάλι των επιβατών.
Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ είναι 400 lt (1.395με τα καθίσματα αναδιπλωμένα), όγκος στο μέσο όρο της κατηγορίας, όταν στο Renault Captur κυμαίνεται από 377 έως 455 λίτρα, ανάλογα με τη θέση του πίσω καθίσματος. Ένα πίσω κάθισμα, το οποίo στο Kamiq είναι σταθερά τοποθετημένο, μια εγγενής πρακτική αδυναμία που μοιράζεται με τον εξάδελφό του, το Volkswagen T-Roc. Ένα παράδοξο, καθώς το ολοκαίνουργιο VW T-Cross -που πατά επίσης στην ίδια πλατφόρμα- διαθέτει το ισχυρό πλεονέκτημα του συρόμενου καθίσματος. Είναι μερικές φορές δύσκολο να κατανοήσουμε τις στρατηγικές των ομίλων...
Είναι επίσης ακατανόητο το γεγονός ότι η Škoda, αυτοαποκαλούμενη πρωταθλήτρια στις λεπτομέρειες που κάνουν τη ζωή ευκολότερη για τον οδηγό, δεν προίκισε το Kamiq με ξεχωριστό άνοιγμα στο κρύσταλλο της πόρτας του πορτμπαγκάζ ή (κυρίως) με διαιρούμενο κάθισμα 40:20:40 και όχι 60:40. Φτάνοντας τελευταίο σε μια ήδη συνωστισμένη αγορά, το Kamiq θα μπορούσε με μερικές καλές ιδέες να κλείσει κάποια από τα στόματα των ανταγωνιστών του.
Για την κίνηση του Kamiq, η Škoda επέλεξε γι’ αρχή τρεις κινητήρες. Έτσι έχουμε τον 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα 1.0 TSI με 115 άλογα και 20,4 kgm, ενώ την ίδια ισχύ, αλλά με ροπή 25,4 kgm αποδίδει ο 1.6 TDI. Στην κορυφή της γκάμας βρίσκεται ο 4κύλινδρος κινητήρας 1.5 TSI Evo με 150 άλογα και 25,4 kgm. Όλα αυτά παραπάνω μοτέρ συνδυάζονται είτε με χειροκίνητο 6τάχυτο σασμάν είτε με αυτόματο διπλοσύμπλεκτο DSG7. Την γκάμα συμπληρώνει προς τα κάτω η detuned έκδοση του 1.0 TSI με τους 95 PS που συνδυάζεται αποκλειστικά με 5άρι χειροκίνητο σασμάν.
Το Kamiq θα φιγουράρει σε μέταλλο για το κοινό στο σταντ της Škoda στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης (7-17 Μαρτίου) δίπλα στο επίσης ολοκαίνουργιο Scala. Για τα υπόλοιπα, όπως και για την τιμή του αυτοκινήτου, υπομονή μέχρι τον Ιούλιο οπότε και ξεκινά η οδηγική παρουσίαση στον Τύπο και θα μπορέσουμε να σας μεταφέρουμε τις πρώτες δυναμικές αξιολογήσεις.