Επίσημο: Νέο Renault Mégane E-tech Electric [video]
Η Renault ανοίγει σε ένα νέο κεφάλαιο στην ηλεκτρική ιστορία της με το λανσάρισμα του Mégane E-tech Electric, του πρώτου μοντέλου της που είναι σχεδιασμένο πάνω σε αποκλειστικά ηλεκτρική βάση, την πλατφόρμα CMF-EV.
Η Renault άλλαξε εντελώς τη στρατηγική της από τότε που ο Luca de Meo ανέλαβε την ευθύνη του ομίλου με μότο «να περάσει από τον όγκο στην αξία». Ο τελικός στόχος του σχεδίου «Renaulution» είναι να στρέψει το οικονομικό μοντέλο της φίρμας προς την τεχνολογία, την ενέργεια και την κινητικότητα, έως το 2025. Με άλλα λόγια αύριο!
Ένας από τους πυλώνες αυτής της στρατηγικής είναι να εδραιωθεί η ηγετική θέση της Billancourt στην αγορά στον ηλεκτρικό τομέα, με περισσότερα από 300.000 τέτοια αυτοκίνητα να έχουν πουληθεί ήδη από το 2010. Για να γίνει αυτό, ο γαλλικός όμιλος έχει δημιουργήσει έναν ολοκαίνουργιο βιομηχανικό πόλο στο βορρά της Γαλλίας, τη Renault ElectriCity.
Οι βιομηχανικές μονάδες στην Douai, στη Maubeuge και στη Ruitz έχουν μετατραπεί, τρόπον τινά, στην ηλεκτρική «Sillicon Valley» της Γαλλίας. Στόχος είναι η παραγωγή 400.000 EV ετησίως έως το 2025 και η δημιουργία μιας γκάμας που θα αποτελείται κατά 90% από ηλεκτρικά μοντέλα. Και το νέο Mégane που σας παρουσιάζουμε, αποτελεί μέρος αυτής της στρατηγικής και κατασκευάζεται στο Douai.
Η Renault εκμεταλλεύεται λοιπόν το Σαλόνι Αυτοκινήτου του Μονάχου για να παρουσιάσει το πρώτο επιθετικό προϊόν της Renaulution, το ηλεκτρικό Mégane. Παρόλο που διατηρεί το όνομα του κόμπακτ οικογενειακού της Renault, το Mégane E-tech Electric, ή «Mégane-e» για τους οικείους του, δεν έχει τίποτα κοινό με το υφιστάμενο θερμικό μοντέλο.
Ξεκινώντας μάλιστα από τη φόρμα του αυτοκινήτου, με τη Renault να σπάει τους κώδικες τόσο καλά που είναι δύσκολο να το τοποθετήσεις σε μια συγκεκριμένη κατηγορία. Με 4,21 m μήκος, οι Γάλλοι λανσάρουν στην αγορά μια σιλουέτα που βρίσκεται ανάμεσα σε κόμπακτ χάτσμπακ, SUV αλλά και κουπέ. Μια περίπου ίδια συνταγή με αυτή που χρησιμοποίησε η Citroën με την πρόσφατη C4 που στην Ελλάδα κάνει καριέρα ως C4 C-Cross.
Κόμπακτ λοιπόν σε μέγεθος, το ηλεκτρικό Mégane στρέφει επίσης το βλέμμα του στον κόσμο των crossover με τα προστατευτικά στα μαρσπιέ, τις 20άρες ζάντες και την ψηλή γραμμή του πατώματος. Η οπισθοκλινής οροφή που μειώνει το πλευρικό ίχνος του αυτοκινήτου, τα φαρδιά μετατρόχια και οι στάνταρ κρυμμένες λαβές στις πόρτες φωνάζουν «κουπέ», όπως και η απόσταση από το έδαφος, πιο κοντά σε ένα τέτοιο παρά σε ένα SUV. Για τη ρευστότητα της γραμμής, η Renault έχει τοποθετήσει ξανά τις λαβές των πίσω θυρών ψηλά, κοντά στο σημείο όπου η αψίδα της οροφής πάει να δέσει με τη βασική γραμμή του αυτοκινήτου..
Εμπρός και πίσω, τα φανάρια δημιουργούν μια φάσα που περιλαμβάνει τον νέο λογότυπο. Το εμπρός μέρος δίνει έντονο στίγμα, με σημαντικό τον ρόλο των φώτων ημέρας που οριοθετούν τα φτερά κάτω από τα φώτα. Ο εμπρός και ο πίσω φωτισμός, 100% LED, συνθέτουν μια πρωτόφαντη φωτεινή υπογραφή που θα γίνει ευρέως διαδεδομένη σε όλα τα μοντέλα (θερμικά ή/και ηλεκτρικά) της γαλλικής φίρμας. Όσο για τα φλας είναι με αυτό κυλιόμενο εφέ, ενώ τα πίσω φώτα είναι με εφέ 3D. Ο φωτισμός του νέου Mégane E-tech Electric είναι πλέον προσαρμοζόμενος, οπότε ο οδηγός δεν χρειάζεται να αλλάζει από μεσαία σε μεγάλη σκάλα.
Κατά την λανσάρισμά του, το νέο ηλεκτρικό Mégane E-Tech θα προσφέρεται σε έξι χρώματα: Gris Rafale, Gris Schiste, Bleu Nocturne, Rouge Flamme, Noir Etoile και Blanc Glacier. O ενδιαφερόμενος όμως, θα μπορεί να επιλέξει διχρωμία, με διαφορετικό χρώμα στην οροφής, στις κολόνες και στα καβούκια στους πλευρικούς καθρέφτες.
Η επανεφεύρεση των αναλογιών του νέου Mégane E-Tech οφείλεται στη πλατφόρμα CMF-EV που μοιράζεται με τα άλλα μέλη της Συμμαχίας και συγκεκριμένα με το Nissan Ariya. Αλλά και στο κόμπακτ μέγεθος των μπαταριών. Αυτό το τελευταίο επέτρεψε στους τροχούς να ακροβολιστούν στις τέσσερις γωνίες του αυτοκινήτου, προσφέροντας ένα γενναιόδωρο μεταξόνιο. Το αποτέλεσμα είναι ο χώρος στην καμπίνα να βρίσκεται στο άνω άκρο της κατηγορίας, με άφθονο αέρα για τα πόδια δύο ενηλίκων στο πίσω μέρος.
Όπως συμβαίνει στα εξαρχής σχεδιασμένα μοντέλα ως EV, το Mégane E-Tech αξιοποιεί την αρχιτεκτονική του με την απουσία τούνελ μετάδοσης ή μοχλού ταχυτήτων, παρέχοντας έτσι περισσότερο ζωτικό χώρο για αποθήκευση: Συνολικά 30 lt εκτός από τα 440 lt του πορτμπαγκάζ, με το τελευταίο να διαθέτει διπλό πάτωμα για την αποθήκευση των καλωδίων φόρτισης
Στο εσωτερικό, το κεντρικό στοιχείο είναι το νέο ψηφιακό σύμπαν της Renault που ονομάζεται «OpenR». Πρόκειται για έναν ανεστραμμένο συνδυασμό σχήματος «L» μεταξύ ενός ψηφιακού πίνακα οργάνων με διαγώνιο 12,3” και ενός συστήματος πολυμέσων με 12άρα οθόνη -9” στις βασικές εκδόσεις, πρακτική που εγκαινιάστηκε από τη Mercedes-Benz με την A-Class.
Εδώ είναι η πρώτη εμφάνιση του συγκεκριμένου εξοπλισμού της Renault σε αυτοκίνητο παραγωγής. Η οθόνη πολυμέσων του OpenR καλύπτεται με ενισχυμένη γυάλινη επιφάνεια και φιλοξενεί λειτουργικό σύστημα Android που αποδίδει πολύ καλύτερα από οτιδήποτε έχει προσφερθεί μέχρι σήμερα, ισχυρίζεται η Renault, ενσωματώνοντας όλες τις λειτουργίες της Google: Μπορείς να συνδέσεις τον λογαριασμό σου με το αυτοκίνητο και να ενσωματώσεις τις προτιμήσεις σου. Όλα είναι διασυνδεδεμένα, αποκρινόμενα, με τη Renault να δείχνει ότι εισέρχεται επιτέλους στον 21ο αιώνα. Εδώ να σημειώσουμε ότι το σύστημα είναι επίσης συμβατό με ασύρματο Carplay.
Το λεπτό ταμπλό είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά, από ραμμένο δέρμα και σε ορισμένες περιπτώσεις από ύφασμα. Ξύλινες διακοσμήσεις κοσμούν τις επενδύσεις στις πόρτες για να δώσουν μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα στην καμπίνα.
Αυτή η ποιοτική παρουσίαση ενισχύεται από φωτισμό περιβάλλοντος LED που προσαρμόζεται ανάλογα με την εξωτερική φωτεινότητα. Κάτι που φανταζόμαστε θα αμβλύνει την αίσθηση μουντίλας στο πολύ σκοτεινό εσωτερικό που έχει να αντιμετωπίσει μικρές γυάλινες επιφάνειες και την παράλειψη σχεδιασμού για ενσωμάτωση πανοραμικής οροφής.
Η εργονομία δείχνει αρκετά καλή με φυσικές συντομεύσεις για τη διαχείριση της ποσότητας παροχής, της θερμοκρασίας και της διανομής του αέρα. Περίεργη όμως αξιολογείται η επιλογή για την τοποθέτηση του επιλογέα ταχυτήτων πίσω από το τιμόνι. Θέση που απέχει από το να αποτελεί σημείο αναφοράς όσον αφορά την εργονομία. Κάτι ανάλογο με αυτό του Volkswagen ID.3 που δεν μας βόλευε ιδιαίτερα.
Κάτω από το καπό, η Renault εγκατέστησε για πρώτη φορά ένα ολοκαίνουργιο σύστημα κίνησης που εξελίχτηκε στο πλαίσιο της Συμμαχίας Renault-Nissan. Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα κόμπακτ και ελαφρύ σύγχρονο κινητήρα μόνιμού μαγνήτη που θα είναι διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις: EV40 με 96 kW (131 PS) και 250 Nm και EV60 με 160 kW (218 PS) και 300 Nm.
Στην πιο ισχυρή έκδοση του, το Mégane E-Tech μπορεί να πιάσει τα 100 km/h από στάση σε 7,4”. Σημειώστε ότι αυτή η νέα πλατφόρμα, που αναπτύχθηκε in-house, μπορεί να φιλοξενήσει και δεύτερο κινητήρα, στον πίσω άξονα, κάνοντας το Mégane E-Tech τετρακίνητο.
Για να τροφοδοτήσει τους νέους κινητήρες με «καύσιμο», η Renaut εγκατέστησε τις νέες μπαταρίες στο πάτωμα του Mégane. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά κατορθώματα που επιτεύχθηκαν από τον Ρόμβο, με τη συστοιχία των μπαταριών ιόντων λιθίου να έχει εξελιχτεί από την LG.
Η πιο λεπτή της αγοράς με πάχος μόλις 11 cm, η μπαταρία διαφέρει από αυτή του Zoe, ενσωματώνοντας μια διαφορετική χημεία εις όφελος της ενεργειακής πυκνότητας. Και είναι υγρόψυκτη, κάτι που αποτελεί πρεμιέρα για τη Renault. Όπως και στα ηλεκτρομοτέρ, κι εδώ δύο θα είναι οι διατιθέμενες χωρητικότητες: 40 kWh για αυτονομία 300 km και 60 kWh για εμβέλεια 450 km, αμφότερες υπολογισμένες κατά το πρότυπο WLTP.
Για να βελτιστοποιήσεις τις πιθανότητές σου να επεκτείνεις την αυτονομία, το Mégane E-Tech προσφέρει τέσσερα επίπεδα αναγεννητικού φρεναρίσματος, προγνωστική διαχείριση φόρτισης βάσει της πλοήγησης για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης μέχρι το πλησιέστερο σημείο φόρτισης, καθώς και μια αντλία θερμότητας για μεγιστοποίηση του αυτονομίας σε κρύο καιρό. Το ηλεκτρικό Mégane E-Tech είναι συμβατό με όλες τις υποδομές φόρτισης. Σε εναλλασσόμενο ρεύμα μπορεί να δεχθεί ισχύ έως 22 kW και έως 130 kW σε συνεχές ρεύμα.
Η Renault λέει ότι ανανέωσε επί τα βέλτιω το σύστημα Multi-sense, το οποίο βάζει τις παραμέτρους στις διαφορετικές οδηγικές ρυθμίσεις. Η εταιρεία επιπλέον ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε όλη την τεχνογνωσία της στον τομέα του πλαισίου για να πετύχει τον ιδανικό συμβιβασμό μεταξύ άνεσης και δυναμισμού. Έτσι, υιοθετεί έναν ολοκαίνουργιο άξονα πολλαπλών συνδέσμων πίσω και αναβαθμονομημένο ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης για ταχύτερη απόκριση.
Αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπολογίζουμε τα τριάντα περίπου οδηγικά βοηθήματα, όπως η διατήρηση στη λωρίδα με προσαρμοζόμενη κίνηση (έλεγχος της επιτάχυνσης και της επιβράδυνσης), την προειδοποίηση επικείμενης σύγκρουσης, το αυτόματο παρκάρισμα την κάμερα. 3D 360°…
Η Renault δεν έχει δημοσιοποιήσει ακόμα την τιμή του νέου Mégane E-Tech για καμία χώρα. Η μόνη γνώση που έχουμε είναι ότι το νέο αυτοκίνητο θα διατίθεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού και αυτά στη Γαλλία: Equilibre, Techno και Iconic. Στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα φτάσει στις εκθέσεις ούτε αν τα επίπεδα που θα επιλεγούν από την ελληνική αντιπροσωπεία θα είναι τρία και με το ίδιο όνομα.
Λογικά αναμένουμε το βιβλίο παραγγελιών να ανοίξει στην αρχή του επόμενου χρόνου. Όσον αφορά την τιμή, με πολύ χονδροειδείς υπολογισμούς και για αξία CIF οριακά κάτω από τις 30.000 (για το 20%), θα επωφεληθεί 5,5 με έξι χιλιάδες ευρώ από το μπόνους του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Βάσει των παραπάνω παραδοχών υπολογίζουμε η τιμή εκκίνησης να βρίσκεται στις 34.000 ευρώ, της επιδότησης περιλαμβανομένης.