Lotus Emeya, νέο ρεκόρ ταχύτερης φόρτισης: 10%-80% σε 14'

Lotus Emeya, νέο ρεκόρ ταχύτερης φόρτισης: 10%-80% σε 14'

Gone in 14 minutes: Η Lotus Emeya ξαναγράφει τη Βίβλο της ταχυφόρτισης.

Lotus Emeya

Καλωσορίστε τη νέα Lotus Emeya, το ταχύτερα φορτιζόμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο. Δοκιμασμένα, όχι με υποσχέσεις και προεκλογικές φιοριτούρες, που πρέπει πρώτα να επαληθευτούν στην πράξη. 

Το P3 Group συγκέντρωσε πολλά ηλεκτρικά μοντέλα και τα αξιολόγησε αναφορικά με την ταχύτητα φόρτισης. Ανάμεσα στα Mercedes EQS 450+, BMW i7 eDrive50, Tesla Model Y RWD Long Range, Genesis G80, Xpeng G9, Kia EV9 RWD, Hyundai Ioniq 6 RWD, Nio ET5 Touring Long Range και BYD Atto 3, αυτό που ξεχώρισε ήταν με διαφορά η Lotus Emeya.

Η ταχυφόρτιση είναι ένα «άθλημα» που όλοι διαγωνίζονται και στο τέλος κερδίζουν οι... Κινέζοι

Lotus Emeya

Αγγίζοντας τα 402 kW και κρατώντας μέσο ρυθμό φόρτισης τα 331 kW, η Lotus Emeya δεν έλαμψε μόνο ανάμεσα στα μοντέλα της συγκριτικής δοκιμής. Αλλά υπερκέρασε και την ανανεωμένη Porsche Taycan, η οποία δεν μπορεί να φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα φόρτισης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Το 91% των αγοραστών EV θα ξαναγοράσουν ηλεκτρικό

Ακόμα και τα κορεατικά μοντέλα, που βασίζονται σε 800 volt αρχιτεκτονική, δεν κατάφεραν να την κοντράρουν. Ο πιο άξιος αντίπαλος ήταν το XPeng G9, αλλά κι αυτό απείχε κάμποσο. Θυμίζουμε ότι σήμερα ανακοινώθηκε η διάθεσή του στην ελληνική αγορά.

Lotus Emeya

Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ηλεκτρικό αυτοκίνητο κι αμφιταλαντεύεστε ανάμεσα σε κάποια μοντέλα, αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο παραπάνω διάγραμμα. Η καμπύλη φόρτισης αποκαλύπτει ότι ανάλογα με το ποσοστό, πόσο διαφοροποιείται ο ρυθμός που μπορεί να φορτίσει έκαστο μοντέλο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ H Polestar υπόσχεται ότι θα φορτίζει από το 10-80% σε 10 λεπτά

Σε μία χώρα με πλήρεις υποδομές, κάποιος υποψήφιος αγοραστής μπορεί να κατευθυνθεί προς ένα μοντέλο που φορτίζει ταχύτερα μέχρι το 60% κι ας έχει αξιοσημείωτη κάμψη μετά. Θα πραγματοποιεί περισσότερες στάσεις — που ίσως θα τις έκανε έτσι κι αλλιώς, ας πούμε κάθε δίωρο — αλλά μικρότερης διάρκειας. Δηλαδή να πλησιάσει περισσότερο στην εμπειρία χρήσης ενός θερμικού μοντέλου.

Lotus Emeya

Για να ξαναγυρίσουμε στη Lotus Emeya, φορτίζει με τόσο καταιγιστικό ρυθμό που θα επανακτήσει 310 km αυτονομίας σε μόλις 10'. Εφόσον βέβαια έχει πρόσβαση σε έναν ταχυφορτιστή 400 kW, όπως αυτός της δοκιμής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μπαταρία CATL Shenxing Plus, βάζει 600 km σε 10' [video]

Αν τα 14' δεν σας εντυπωσιάζουν, είναι λογικό γιατί έχουμε χορτάσει πηχυαίους τίτλους με μπαταρίες νέας τεχνολογίες που υπόσχονται πολλά. Προσοχή όμως: Όλα τα παραπάνω βρίσκονται ακόμα σε εργαστηριακό επίπεδο, ενώ η σεντάν εκδοχή της Lotus Eletre αποδίδει στην πράξη.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube