Volkswagen, αναγκαίες οι απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων
Δραστικές περικοπές κόστους ύψους 4 δισ. ευρώ και η κλιμάκωση της σύγκρουσης με τα εργατικά σωματεία, τα προβλήματα που καλείται να λύση η Volkswagen.
Ο επικεφαλής της Volkswagen, Thomas Schaefer, δήλωσε ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να αποφύγει τις απολύσεις και το κλείσιμο εργοστασίων, στο πλαίσιο προσπάθειας εξοικονόμησης 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι δηλώσεις του, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, οξύνουν τη διαμάχη με τα εργατικά σωματεία, τα οποία έχουν προειδοποιήσει για απεργιακές κινητοποιήσεις από τον Δεκέμβριο.
«Δεν μπορούμε απλά να μπαλώνουμε την κατάσταση» δηλώνει o επικεφαλής της Volkswagen, Thomas Schaefer
Ο Schaefer τόνισε ότι οι λύσεις πρέπει να αντιμετωπίσουν ριζικά το πρόβλημα της υπερπαραγωγικής ικανότητας και του υψηλού κόστους. «Δεν μπορούμε να βάζουμε απλά "μπαλώματα" και να συνεχίζουμε. Αυτό θα το βρούμε μπροστά μας και μάλιστα πολύ σοβαρά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απολύσεις που σχεδιάζονται μπορούν να επιτευχθούν σε μεγάλο βαθμό μέσω φυσικής μείωσης προσωπικού και πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά αυτό δεν αρκεί. «Μια τέτοια διαδικασία θα διαρκούσε πολύ. Δεν υπάρχει λόγος να καθυστερήσουμε την αναδιάρθρωση μέχρι το 2035. Μέχρι τότε, ο ανταγωνισμός θα μας έχει αφήσει πίσω», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές πρέπει να ολοκληρωθούν σε 3-4 χρόνια.
Η Volkswagen έχει ήδη ζητήσει από τους εργαζομένους της θυγατρικής VW AG, που βρίσκεται στο επίκεντρο της σύγκρουσης, να δεχτούν μείωση μισθών κατά 10%. Ωστόσο, ο Schaefer δεν βλέπει άμεση ανάκαμψη της ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά. Παράλληλα, τόνισε ότι το εργατικό κόστος στις γερμανικές εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με αντίστοιχες μονάδες της στη νότια και ανατολική Ευρώπη.
Ο Schaefer υπογράμμισε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία. Αυτό δεν αφορά μόνο μονάδες παραγωγής, αλλά και εργοστάσια εξαρτημάτων. Μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες εξοικονόμησης έχουν αποφέρει κέρδη ύψους 7,5 δισ. ευρώ, αλλά απαιτούνται επιπλέον 4 δισ. ευρώ για να επιτευχθούν οι στόχοι.
Η σύγκρουση με τα εργατικά σωματεία συνεχίζεται, με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι εργαζόμενοι ζητούν λύσεις που να αποκλείουν απολύσεις και κλεισίματα εργοστασίων.