Trump: Θα σταματήσω τις πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων!

Trump: Θα σταματήσω τις πωλήσεις γερμανικών αυτοκινήτων!

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλεσε τους Γερμανούς «πολύ κακούς» και δήλωσε ότι θα σταματήσει τις εισαγωγές αυτοκινήτων από τη Γερμανία.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλες, ο Donald Trump έδωσε άλλο ένα δείγμα αντιγερμανισμού και απομονωτισμού, όπως αναφέρουν πολλά γερμανικά και αγγλόφωνα ΜΜΕ.

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρεται σε «έναν κύκλο συμμετεχόντων» στη σύνοδο, που είπαν πως ο Trump καταφέρθηκε εναντίον των Γερμανών και του εμπορικού ισοζυγίου τους με τη χώρα του.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Trump είπε στους Ευρωπαίους ηγέτες – και συγκεκριμένα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker: «Οι Γερμανοί είναι κακοί, πολύ κακοί… Δείτε τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που πουλάνε στις ΗΠΑ. Θα το σταματήσουμε αυτό».

Τα σχόλια αυτά του Αμερικανού προέδρου είναι συμβατά με παλιότερες δηλώσεις του και με την προεκλογική του καμπάνια, όπου είχε στοχοποιήσει ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Toyota, και τις απειλούσε για να παράγουν αυτοκίνητα στις ΗΠΑ – πράγμα που πολλές ήδη κάνουν. Από τους Γερμανούς, οι BMW, Mercedes και Volkswagen έχουν μεγάλες μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ.  

Πριν λίγο καιρό, ο Trump επέκρινε τις τρεις παραπάνω αυτοκινητοβιομηχανίες λέγοντας ότι δεν παράγουν αρκετά από τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αγοράς εκεί. Το Reuters ανέφερε πως ο πρόεδρος είπε: «Αν θέλετε να φτιάχνετε αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο, σας εύχομαι τα καλύτερα. Μπορείτε να φτιάχνετε αυτοκίνητα για τις ΗΠΑ, αλλά για κάθε αυτοκίνητο που έρχεται στις ΗΠΑ θα πληρώνετε 35% φόρο».

Σύμφωνα με το Οικονομικό Παρατηρητήριο του ΜΙΤ, η Γερμανία έχει 252 δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικό πλεόνασμα, ενώ τα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν το 12% των εξαγωγών της. Η μεγαλύτερη εξαγωγική της αγορά της Γερμανίας είναι η ΗΠΑ, που έχει το 9,9% του συνόλου, ή $122 δις.

Πάντως, στο μόνο video όπου ο Trump οδηγεί αυτοκίνητο (βλ. φωτογρφία και video κάτω), το αυτοκίνητο είναι μια Rolls Royce – που τη φτιάχνει η BMW, εκτός ΗΠΑ…

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube