Ο Donald Trump απειλεί να κάνει αμερικανικές μάρκες τις Mercedes-Benz και BMW!

Ο Donald Trump απειλεί να κάνει αμερικανικές μάρκες τις Mercedes-Benz και BMW!

Ο Donald Trump απειλεί με δασμούς τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και προσφέρει φορολογικά κίνητρα για να μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ.

Trump

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και νυν υποψήφιος για την προεδρία, Donald Trump, υπόσχεται φορολογικά κίνητρα για την παραγωγή αυτοκινήτων στη χώρα, ενώ απειλεί με δασμούς 100% στα εισαγόμενα οχήματα. Στόχος του αυτή τη φορά, οι γερμανικές μάρκες και κυρίως οι Mercedes-Benz και BMW.

Στις τελευταίες προεκλογικές του εκδηλώσεις, ο Donald Trump έχει επαναφέρει τη συζήτηση για το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, στοχεύοντας αυτή τη φορά τις ξένες μάρκες. Σε ομιλία του στη Savannah της Georgia, ο Trump υποσχέθηκε φορολογικά και ρυθμιστικά κίνητρα για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που θα μεταφέρουν την παραγωγή τους στις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε με αυστηρές κυρώσεις όσους συνεχίσουν την παραγωγή σε άλλες χώρες.

Trump: «Θέλω οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να γίνουν αμερικανικές εταιρείες»

Κίνητρα για παραγωγή στις ΗΠΑ
Ο Trump έχει κάνει μια πρόταση δύσκολη να αγνοηθεί, κυρίως για τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως οι BMW, Mercedes-Benz και Audi, που έχουν ως κύρια αγορά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο Trump σχεδιάζει να μειώσει το εταιρικό φορολογικό συντελεστή από το 21% στο 15% για τις εταιρείες που θα κατασκευάζουν προϊόντα εντός των ΗΠΑ. Παράλληλα, υπόσχεται να μειώσει δραστικά τα ενεργειακά κόστη και τις ρυθμιστικές επιβαρύνσεις, προσφέροντας, όπως δηλώνει, «την καλύτερη και μεγαλύτερη αγορά στον πλανήτη».

BMW

Σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι επιθυμεί «οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες να γίνουν αμερικανικές εταιρείες. Θέλω να χτίζουν τα εργοστάσιά τους εδώ». Οι δηλώσεις του στοχεύουν στην ήδη σημαντική παρουσία των γερμανικών εταιρειών στις ΗΠΑ, καθώς τόσο η BMW όσο και η Mercedes-Benz έχουν εργοστάσια στη χώρα.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή συνοδεύεται από σκληρά μέτρα για όσους δεν ακολουθήσουν. Ο Trump απειλεί με δασμούς 100% στα εισαγόμενα οχήματα από το Μεξικό. Αυτό θα επηρεάσει κυρίως τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται το χαμηλότερο κόστος εργασίας του Μεξικού για την κατασκευή και εξαγωγή οχημάτων στις ΗΠΑ.

Ο πρώην Πρόεδρος επικεντρώνεται στην επαναφορά θέσεων εργασίας στους Αμερικανούς, δηλώνοντας ότι υπό την ηγεσία του «θα πάρουμε τις θέσεις εργασίας άλλων χωρών, θα πάρουμε τα εργοστάσιά τους και θα φέρουμε πίσω δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στις ΗΠΑ».

BMW

Η σημερινή κατάσταση
Οι γερμανικές εταιρείες έχουν ήδη σημαντική παρουσία στις ΗΠΑ. Η BMW, για παράδειγμα, παράγει σχεδόν όλα τα SUV της στο εργοστάσιο της στο Spartanburg, της Νότιας Καρολίνας, το οποίο απασχολεί 11.000 άτομα. Το εργοστάσιο αυτό όχι μόνο εξυπηρετεί την αγορά των ΗΠΑ αλλά εξάγει και οχήματα παγκοσμίως, με εξαγωγές αξίας 10,1 δισ. δολαρίων το 2023, καθιστώντας το τον μεγαλύτερο εξαγωγέα αυτοκινήτων στη χώρα.

Ο Trump πιέζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την παραγωγή τους στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στις παραγωγικές μονάδες τους στη Γερμανία, επηρεάζοντας την παγκόσμια αποδοτικότητα των εταιρειών.

Επιπλέον, ο Trump ανέφερε ότι θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα σε κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα ανοίξουν εργοστάσια στις ΗΠΑ και θα προσλάβουν αμερικανικό εργατικό δυναμικό. Αυτή η πρόταση αντανακλά την οικονομική του πολιτική, που στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, ακόμα και αν αυτό σημαίνει συνεργασία με πρώην στρατηγικούς ανταγωνιστές.

Η στρατηγική του Trump για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι φιλόδοξη, αλλά οι συνέπειες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους δασμούς, μπορεί να προκαλέσουν εμπορικές εντάσεις, κυρίως με χώρες όπως το Μεξικό.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube