Η κοινωνική σύγκρουση κατά της Tesla φουντώνει στην Ευρώπη
H απεργία στη Σουηδία που επηρέασε μόλις 130 μηχανικούς της Tesla, εξαπλώθηκε σε επιπλέον 470 εργαζόμενους σε 17 ακόμη συνεργεία. Με τους λιμενεργάτες να εντάσσονται στο κίνημα, απειλώντας να μπλοκάρουν τις παραδόσεις στα σουηδικά λιμάνια.
Οι Σουηδοί εργαζόμενοι της αμερικανικής φίρμας έχουν ξεκινήσει μια δεύτερη φάση στο κίνημα που εναντιώνεται στην Tesla.
Αυτή τη φορά, λιμενεργάτες, που ο ρόλος τους είναι να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν φορτία στα λιμάνια, εντάσσονται στο κίνημα των μηχανικών κατά της Tesla. Απειλούν δε να μπλοκάρουν τις παραδόσεις της καλιφορνέζικης φίρμας στα σουηδικά λιμάνια. Ο αποκλεισμός είχε προγραμματιστεί για σήμερα, 7 Νοεμβρίου. Κίνημα αρκετό για να τρομάξει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία που τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εάν εφαρμοστεί, αυτό το μέτρο θα ήταν το πιο σοβαρό που έχει ληφθεί ποτέ κατά του Αμερικανού κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Οι Σουηδοί εργαζόμενοι απαιτούν από την Tesla να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση που διέπει τον τομέα των μεταφορών. Χωρίς αυτή την υπογραφή, οι συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι δεν επωφελούνται από τις παροχές που δικαιούνται. Ωστόσο, στη Σουηδία, αυτές οι συμβάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές.
«Θέλουμε τα μέλη μας που εργάζονται στην Tesla να επωφελούνται από τα ίδια οφέλη με όλους τους άλλους εργαζομένους στη σουηδική αγορά εργασίας», λέει το συνδικάτο IF Metall
Η κοινωνική σύγκρουση όμως έχει ήδη πάρει άλλη τροπή στη σκανδιναβική χώρα. Επιπλέον 470 εργάτες εντάχθηκαν στους 130 μηχανικούς που ξεκίνησαν την απεργία. Μια δράση με επικεφαλής το σουηδικό σωματείο εργαζομένων στις μεταφορές, IF Metall. Εκπρόσωπος της ένωσης διευκρινίζει ότι «θέλουμε τα μέλη μας που εργάζονται στην Tesla να επωφελούνται από τα ίδια οφέλη με όλους τους άλλους στη σουηδική αγορά εργασίας».
Ως συνήθως, η Tesla κάνει ό,τι θέλει και πιστεύει ότι μπορεί να ξεφύγει από τους κανόνες. Η IF Metall προσπαθεί να αναγκάσει την Tesla να λυγίσει από το 2018. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2022. Μάταια, όμως. Αλλά αυτή τη φορά, οι Σουηδοί εργαζόμενοι φαίνονται αποφασισμένοι να μην το καταπιούν. Το μέλλον του κοινωνικού μοντέλου της χώρας και των εργαζομένων της εξαρτάται από τις συλλογικές συμβάσεις και αυτός ο αγώνας θα μπορούσε να είναι σημαντική καμπή. Η απειλή από τους λιμενεργάτες θα μπορούσε κάλλιστα να έχει άμεσο αντίκτυπο στη διοίκηση της Tesla.
Στη Σουηδία, η αμερικανική φίρμα παρέδωσε 16.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά τα τρία πρώτα 3μηνα του 2023. Η σκανδιναβική χώρα είναι η πέμπτη αγορά της Tesla στην Ευρώπη. Οπότε δεν πρόκειται για αμελητέα ποσότητα. Γενικότερα, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Σουηδία θα μπορούσε να δώσει ιδέες στους εργαζόμενους της Tesla σε όλο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς θα ήθελε να αποφύγει η εταιρεία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το σωματείο UAW επιδιώκει επίσης να συνδικαλίσει τους Αμερικανούς εργαζόμενους της φίρμας.
Στις αρχές του έτους, ορισμένοι Αμερικανοί εργαζόμενοι στο εργοστάσιο του Buffalo του Texas εξέφρασαν την επιθυμία τους να συνδικαλιστούν. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτό δεν είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποδοκιμάζεται από τους εργοδότες. Μάλιστα, αποδεδειγμένα, αρκετοί υπάλληλοι από το εργοστάσιο του Buffalo απολύθηκαν ύστερα από αυτή την ανακοίνωση. Αλλά η Tesla ισχυρίστηκε ότι η απόλυσή τους δεν είχε καμία σχέση με την επιθυμία τους να ενταχθούν ένα σωματείο.
Σύμφωνα με τον Mikael Stahl, αναπληρωτή γενικό γραμματέα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, «το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί σύμβολο ολόκληρης της πράσινης μετάβασης και είναι πολύ ειρωνικό το γεγονός ότι η Tesla αρνείται να συμμετάσχει στην κοινωνική διάσταση της μεγάλης μετάβασης που διανύουμε. Νομίζω ότι θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα συνδικάτα σε άλλες χώρες, διότι πιστεύω ότι το σουηδικό συνδικάτο μακροπρόθεσμα θα δικαιωθεί».
Στη Γερμανία, 1.000 εργαζόμενοι της Tesla αποφάσισαν να συνδικαλιστούν αμέσως για να δείξουν στον Elon Musk ότι δεν σκόπευαν πλέον να αφήσουν να συμβεί παρόμοια μεθόδευση. «Μαζί για ασφαλή και δίκαιη εργασία στην Tesla», αυτό είναι το σύνθημά τους για να απαιτήσουν καλύτερες γενικές συνθήκες για τους εργαζόμενους και να σταματήσει η εντατικοποίηση εργασίας. Καθώς, αρκετές εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα αναφέρθηκαν το 2023 στο Gigafactory του Βερολίνου.