Η Ford κήρυξε πόλεμο στα περιττώματα πουλιών [video]
Ερευνά τρόπους προστασίας της βαφής των αυτοκινήτων της.
Παρόλο που θεωρούνται "γούρι" σε αρκετές χώρες, όλοι γνωρίζουμε πως τα περιττώματα πουλιών δεν κάνουν καλό στη βαφή των αυτοκινήτων μας. Για αυτό το λόγο, η Ford διεξάγει εργαστηριακές έρευνες με τη βοήθεια τεχνητών περιττωμάτων τα οποία προσομοιάζουν τις γνωστές σε όλους μας "κουτσουλιές".
Όπως αναφέρει η Ford, η κουτσουλιά είναι συνδυασμός από ούρα (λευκό μέρος) και κόπρανα (μαύρο μέρος). Ο τεχνητός τρόπος παρασκευής της στο εργαστήριο είναι τόσο ακριβής, που μπορεί να προσομοιάσει τις διατροφικές συνήθειες των πουλιών σε κάθε περιοχή της Ευρώπης, οι οποίες επηρεάζουν και την οξύτητα των περιττωμάτων τους.
Οι επιστήμονες ψεκάζουν τα τεχνητά περιττώματα σε μέρη αμαξώματος και στη συνέχεια τα τοποθετούν σε φούρνο με θερμοκρασίες 40° C, 50° C και 60° C για να δουν τη φθορά που θα προκαλέσει το οξύ στην βαφή. Άλλες δοκιμές περιλαμβάνουν τον ψεκασμό φωσφορικού οξέος σε συνδυασμό με σαπούνι και συνθετική γύρη, προτού τα πάνελ "ψηθούν" σε 80° C για 30 λεπτά. Αυτό γίνεται για να βρεθούν τρόποι προστασίας της βαφής από τα σωματίδια που βρίσκονται στον αέρα κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού.
Ακόμα μια σκληρή δοκιμή αντοχής είναι η έκθεση της βαφής σε υπεριώδη ακτινοβολία για έως και 6.000 ώρες (250 ημέρες) μέσα στο εργαστήριο, προσομοιώνοντας 5 χρόνια ζωής του αυτοκινήτου σε ένα από τα πιο φωτεινά μέρη του κόσμου. Αντίστοιχα, τα πάνελ εκτίθενται σε συνθήκες ακραίου ψύχους με υψηλή υγρασία, αλάτι και σταγόνες από καύσιμο για να τεσταριστεί η αντοχή τους.
Όλα αυτά βοηθούν τους τεχνικούς της Ford να φτάσουν σε χρήσιμα συμπεράσματα για τη σύσταση της βαφής αλλά και των προστατευτικών φιλμ που τοποθετούνται από το εργοστάσιο σε όλα τα μοντέλα.
Τέλος, η Ford έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τον καθαρισμό των περιττωμάτων από το αυτοκίνητό μας. Οι ειδικοί λοιπόν συνιστούν πλύσιμο με σφουγγάρι, χλιαρό νερό και σαπούνι με ουδέτερο pH, αμέσως μόλις δούμε τα περιττώματα καθώς δεν είναι καλό να μένουν για αρκετή ώρα πάνω στη βαφή. Επιπλέον, το κέρωμα μία ή δύο φορές το χρόνο συμβάλλει στην καλύτερη προστασία της βαφής και τη διατήρησή της λάμψης της.