Ανάκληση μαμούθ για 1,85 εκατ. Tesla, αλλά γίνεται over-the-air

Ανάκληση μαμούθ για 1,85 εκατ. Tesla, αλλά γίνεται over-the-air

H Tesla προχωρά σε ανάκληση κολοσσιαίου αριθμού οχημάτων της. Τη γλιτώνει μόνο το Cybertruck, αλλά χωρίς ταλαιπωρία για τους ιδιοκτήτες.

Tesla

Η ανάκληση είναι μια διαδικασία όπου ο κατασκευαστής διορθώνει ένα κατασκευαστικό ελάττωμα που δεν διαγνώστηκε στις δοκιμές εξέλιξης και παρεισέφρησε στα μοντέλα που καταφτάνουν στους αγοραστές. Τώρα, η Tesla ανακαλεί πολύ μεγάλο ποσοστό της παραγωγής της από το 2013 έως σήμερα.

Το μοναδικό μοντέλο που δεν επηρεάζεται είναι το Cybertruck. Το πρόβλημα έγκειται στη λάθος λειτουργία του αισθητήρα που ενημερώνει ότι το καπό του Tesla παραμένει ανοιχτό. Κάτι που θα μπορούσε να αποβεί ακόμη και μοιραίο. Φαντάσου να μην γνωρίζεις ότι πρέπει να κλείσεις το καπό κι αυτό να ανοίξει απότομα ενώ κινείσαι στον αυτοκινητόδρομο με υψηλή ταχύτητα.

Ανάκληση για κάτι πολύ σοβαρό μεν. Αλλά που μάλλον θα γίνει το βράδυ δε, ενώ κοιμάσαι

Tesla

Το καλό για τους κατόχους είναι ότι δεν χρειάζεται επίσκεψη στην αντιπροσωπεία. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη ετοιμάσει μια αναβάθμιση του λογισμικού που διορθώνει το πρόβλημα κι έχει ήδη ξεκινήσει την αποστολή του στα EV της. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Μόλις 15% πτώση μπαταρίας για Tesla Model 3/Y στα 322.000 km

Η ανάκληση αφορά όσα μοντέλα εφοδιάστηκαν με σύστημα ασφάλισης καπό κινεζικής κατασκευής κι εκτείνεται σε 1.850.363 αυτοκίνητα συνολικά. Από αυτά, μόνο το 1% έχει υπολογιστεί ότι έχει πραγματικό πρόβλημα. Μικρό ποσοστό μεν, αλλά και πάλι πρόκειται για σχεδόν 18.500 τεμάχια. 

Tesla

Ουσιαστικά περιλαμβάνει όλη τη σημερινή γκάμα της Tesla, με Model S από το 2013, Model X από το 2016, Model 3 από το 2017 και Model Y από το 2020. Η καινοτόμος εταιρεία του Elon Musk υποστηρίζει ότι δεν έχει υπάρξει κάποιο ατύχημα ή τραυματισμός που να σχετίζεται με το ζήτημα. Η επιδιόρθωση βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 18 Ιουνίου και δεν έχει — προφανώς — κανένα κόστος για τους ιδιοκτήτες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα πρώτα Tesla Cybertruck ταξινομήθηκαν επίσημα στην Ευρώπη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Tesla πραγματοποιεί μια τεράστιων διαστάσεων ανάκληση. Τον περασμένο Δεκέμβριο, περισσότερα από δύο εκατομμύρια μοντέλα της Tesla ανακλήθηκαν, λόγω ελαττωμάτων στο σύστημα της ημιαυτόνομης οδήγησης.  Δηλαδή σχεδόν όλα τα μοντέλα που πούλησε στις ΗΠΑ, από τη στιγμή ενεργοποίησης του Autopilot στα τέλη του 2015.

Tesla

Όπως και τώρα, έτσι και τότε, η ανάκληση πραγματοποιήθηκε με over-the-air αναβάθμιση του λογισμικού, έχοντας μηδενική ταλαιπωρία για τους αγοραστές. 

Αντιθέτως, άλλες ανακλήσεις μπορούν να αποβούν εξαιρετικά χρονοβόρες, ένας πραγματικός πονοκέφαλος αναφορικά με τα logistics. Όπως η αντικατάσταση 100.000 κινητήρων, που θα πραγματοποιήσει η Toyota στα Tundra και Lexus LX στις ΗΠΑ.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube