Αμετακίνητη η Volkswagen καθώς οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργίες για το κλείσιμο εργοστασίων

Αμετακίνητη η Volkswagen καθώς οι εργαζόμενοι απειλούν με απεργίες για το κλείσιμο εργοστασίων

Η Volkswagen εξετάζει το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων στη Γερμανία, ενώ τα συνδικάτα δηλώνουν αποφασισμένα να αντισταθούν σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Volkswagen

Η Volkswagen απέρριψε κατηγορηματικά τα αιτήματα της συνδικαλιστικής ένωσης, μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου σκληρών διαπραγματεύσεων την Τετάρτη, που έληξαν χωρίς συμφωνία. Οι εργαζόμενοι του μεγαλύτερου κατασκευαστή αυτοκινήτων στην Ευρώπη απειλούν με απεργίες, αντιδρώντας στις απολύσεις και στο ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων.

Η ένταση στην αυτοκινητοβιομηχανία έχει κορυφωθεί, καθώς το ενδεχόμενο κλεισίματος εργοστασίων, κάτι που θα ήταν πρωτοφανές για την εταιρεία στη Γερμανία, την έχει φέρει σε σύγκρουση με τη δυναμική συνδικαλιστική ένωση IG Metall.

Η IG Metall καλείται επίσης να διαπραγματευτεί νέες συλλογικές συμβάσεις για τους 130.000 εργαζόμενους του βασικού brand της VW στη Γερμανία, μετά τη λήξη των συμφωνιών που από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 διασφάλιζαν την απασχόληση σε έξι εργοστάσια της εταιρείας στη δυτική Γερμανία.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν δηλώσει αποφασισμένοι να αντισταθούν στις απολύσεις, κατηγορώντας την ηγεσία της εταιρείας και την αβέβαιη στήριξη από την κυβέρνηση για τα προβλήματα της Volkswagen. Ο επικεφαλής προσωπικού της μάρκας VW δήλωσε ότι το τμήμα πρέπει να μειώσει τα κόστη για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά του.

«Αυτό θα απαιτήσει τη συνεισφορά των εργαζομένων», δήλωσε ο Arne Meiswinkel μετά τις συνομιλίες στο Ανόβερο. Η IG Metall έχει απειλήσει με απεργίες από τις αρχές Δεκεμβρίου, ζητώντας αύξηση μισθών κατά 7%.

«Το κλείσιμο εγκαταστάσεων και οι μαζικές απολύσεις εξακολουθούν να είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Thorsten Groeger, κύριος διαπραγματευτής της IG Metall με τη Volkswagen. Ακόμα δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τον επόμενο γύρο συνομιλιών.

Η επικεφαλής του εργατικού συμβουλίου, Daniela Cavallo, τόνισε ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν αμετακίνητοι στα αιτήματά τους. Και παρότι εξέφρασε προθυμία για συμβιβασμό, επισήμανε ότι η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βαραίνει τη διοίκηση.

Πάνω από 3.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον χώρο των συνομιλιών, κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα: «Έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών στη διοίκηση - αναζητούμε ειδικούς».

Η Volkswagen ισχυρίζεται ότι τα υψηλά κόστη ενέργειας και εργασίας στη Γερμανία την καθιστούν μειονεκτική σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους και Κινέζους ανταγωνιστές της, οι οποίοι έχουν στόχο να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην περιοχή.

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube