24ωρο… μαρτύριο για την Porsche Taycan

24ωρο… μαρτύριο για την Porsche Taycan

Λίγες μέρες πριν το επίσημο λανσάρισμα η Porsche Taycan συμπληρώνει ένα απαιτητικό 24ωρο τεστ αντοχής στο Nardò.

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης ηλεκτροκίνητης Porsche Taycan στις 4 Σεπτεμβρίου, ένα από τα πρωτότυπα συμπλήρωσε 24 ώρες συνεχούς δοκιμαστικής οδήγησης στη γνωστή πίστα του κυκλική και κεκλιμένη πίστα δοκιμών υψηλών ταχυτήτων Nardò στην Ιταλία, διανύοντας 3.425 km με ταχύτητες μεταξύ 195 και 215 χλμ/ώρα. Χαρακτηριστικό της δοκιμής ήταν οι υψηλές θερμοκρασίες, που άγγιξαν τους 42 βαθμούς Κελσίου στην ατμόσφαιρα και τους 54 στο οδόστρωμα.

Η δοκιμή έγινε χωρίς διακοπές και χωρίς προβλήματα, καθώς τα πρωτότυπα, είναι πλέον ώριμα, έχοντας συμπληρώσει συνολικά πάνω από έξι εκατομμύρια χιλιόμετρα δοκιμών σε διαφορετικές συνθήκες. Η Taycan θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο με ηλεκτρικό σύστημα κίνησης 800 volt. Η τεχνολογία αυτή που προέρχεται κατευθείαν από την αγωνιστική 919, προσφέρει υψηλότερες επιδόσεις, μειώνει τους χρόνους επαναφόρτισης, καθώς και το βάρος και τον συνολικό όγκο όλων των καλωδιώσεων. Η λύση αυτή θα επιτρέπει την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των σταθμών υπερταχείας φόρτισης, όπου και πλέον θα παίζεται το παιχνίδι εξέλιξης και καθιέρωσης της ηλεκτροκίνησης. Με την αυτονομία να έχει φτάσει πλέον σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα η αυτονομία της Taycan αλλά φημολογείται ότι θα αγγίζει ή θα ξεπερνά τα 450 km), αντίστοιχα αυτών που πετυχαίνουν οχήματα με ένα μεγάλο ρεζερβουάρ, η πρόκληση από εδώ και στο εξής είναι η μείωση του χρόνου φόρτισης.

Porsche Taycan

Στη διάρκεια της δοκιμής χρησιμοποιήθηκαν ταχυφορτιστές 800 volt, κατασκευής της Porsche. Οι οποίοι θα ενταχθούν στο δίκτυο Ionity αφού η γερμανική εταιρεία είναι μέλος της κοινοπραξίας που έχει σαν έργο τη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου ταχυφορτιστών, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Βέβαια, αυτό δεν είναι το μόνο τεστ αντοχής και επιδόσεων της Taycan. Στα τέλη Ιουλίου είχε κάνει σε αεροδιάδρομο 26 διαδοχικές δοκιμές επιτάχυνσης 0-200 km/h, επιδεικνύοντας εκπληκτική επαναληψιμότητα παρά την καταπόνηση των διαδοχικών εκκινήσεων. Ο μέσος χρόνος ήταν κάτω από 10” με μόλις 0,8” διαφορά του καλύτερου από τον χειρότερο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube