Γαλλική καμπάνια προτρέπει να οδηγούμε «σαν γυναίκες»

Γαλλική καμπάνια προτρέπει να οδηγούμε «σαν γυναίκες»

Οι αριθμοί δείχνουν ότι οι γυναίκες οδηγοί έχουν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο δυστύχημα από τους άνδρες.

γυναίκες

Γαλλική εκστρατεία για την οδική ασφάλεια αμφισβητεί την πεποίθηση ότι οι άνδρες είναι ανώτεροι οδηγοί από τις γυναίκες. Και πράγματι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει, οι άνδρες ευθύνονται για σημαντικά υψηλότερο αριθμό θανατηφόρων δυστυχημάτων και τροχαίων παραβάσεων.

Η εκστρατεία ενθαρρύνει τους άνδρες να υιοθετήσουν ασφαλέστερες συνήθειες οδήγησης που συχνά συνδέονται με τις γυναίκες οδηγούς, με στόχο τη μείωση των θανάτων από τροχαία.

«Θέλετε να ζήσετε; Τότε οδηγήστε όπως οι γυναίκες», βροντοφωνάζει η Γαλλία για να μειώσει τα θύματα στην άσφαλτο

γυναίκες

Και πώς οδηγούν οι γυναίκες; θα έρθει η λογική ερώτηση. Ποιες οδηγικές αξίες θα πρέπει να ενσωματώσουμε; Περισσότερη προσοχή, περισσότερη ευγένεια και λιγότερα ρίσκα πίσω από το τιμόνι.

Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης προέρχεται από τη Victimes & Citoyens, μια γαλλική ένωση οδικής ασφάλειας. Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν είναι ότι «για να παραμείνουν ζωντανοί πίσω από το τιμόνι, το καλύτερο πράγμα που έχουν να κάνουν οι άνδρες είναι να υιοθετήσουν την ίδια οδηγική συμπεριφορά με τις γυναίκες». Η ομάδα πιστεύει ακράδαντα ότι αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει σε λιγότερες προσκρούσεις και θα μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που πεθαίνουν στους δρόμους.

γυναίκες

Αυτή η τολμηρή δήλωση, που σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή των ανδρών οδηγών, υποστηρίζεται από στατιστικά δεδομένα. Πρόσφατα στοιχεία από το γαλλικό παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας δείχνουν ότι οι άνδρες αποτελούν στατιστικά μεγαλύτερο κίνδυνο πίσω από το τιμόνι σε σύγκριση με τις γυναίκες. Πιο συγκεκριμένα, οι άνδρες ευθύνονται για το εκπληκτικό 84% των θανατηφόρων τροχαίων στη Γαλλία. Αντιπροσωπεύουν επίσης ένα δυσανάλογο ποσοστό σοβαρών τραυματισμών (75%) και περιστατικών οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ (93%) μεταξύ των νεαρών οδηγών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Κι όμως, μετά από αυτό το τρακάρισμα… συνέχισε [video]

Αντίθετα, οι γυναίκες διαπράττουν πολύ λιγότερες παραβάσεις κι έχουν οκτώ φορές λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρα συμβάντα. Κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι λανθασμένα επειδή οι άνδρες αποτελούν μεγαλύτερο μέρος των οδηγών. Ισχύει, αλλά όχι τόσο έντονα. Η αναλογία στη Γαλλία είναι 58% προς 42%. Με τα δύο φύλα να διανύουν ετησίως διανύουν παραπλήσιες αποστάσεις. 11.200 km οι γυναίκες προς 12.500 km οι άνδρες. 

γυναίκες

Μια σειρά από αφίσες της Victimes & Citoyens βρίσκονται ήδη σε γαλλικούς σταθμούς του μετρό, με κωδικούς QR για όσους θέλουν να επαληθεύσουν τα δεδομένα και τις πηγές στο διαδίκτυο. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Lamborghini Huracan κόπηκε στα δύο σε τρακάρισμα και έγινε στάχτη

Η διάσημη οδηγός ράλι Michèle Mouton μοιράστηκε τις σκέψεις της για τη νέα καμπάνια. Μιλώντας στο RTL, είπε ότι οι γυναίκες τείνουν να είναι πιο προσεκτικοί οδηγοί, αναφέροντας ότι έχουν ισχυρότερο αίσθημα αυτοσυντήρησης, είναι πιο προσεκτικές κι έχουν λιγότερη πιθανότητα να πιουν αλκοόλ και να οδηγήσουν.

γυναίκες

Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη μελέτη από το Insurance Institute for Highway Safety αποκαλύπτει παρόμοια στοιχεία και στις ΗΠΑ. 

Μεταξύ του 1975 και του 2021, οι άνδρες οδηγοί ήταν υπεύθυνοι για σημαντικά υψηλότερο αριθμό θανάτων από τροχαία σε σύγκριση με τις γυναίκες οδηγούς, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που εμφανίζονται στο διάγραμμα από το IIHS παρακάτω.

γυναίκες

Δυστυχώς όμως οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα, κυρίως λόγω του ότι οδηγούν μικρότερα κι ελαφρύτερα οχήματα από τους άντρες. Έχουν 20-28% μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους και 37-73% μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστούν σοβαρά.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube