Toyota, σημείωσε ρεκόρ κερδών παρά την πτώση των πωλήσεων
Παρά τα συνεχή προβλήματα και τη μείωση των πωλήσεων, η Toyota θησαυρίζει όσο ποτέ άλλοτε.
Θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι μια καλή περίοδος για την Toyota. Ο ιαπωνικός κολοσσός συγκλονίζεται εδώ και μήνες από παρατυπίες για εξαπάτηση σε διάφορες δοκιμές, από πρόσκρουσης μέχρι παραποίηση των δεδομένων εκπομπών ρύπων.
Την ίδια στιγμή, τρέχει μια ανάκληση 100.000 κινητήρων σε Toyota Tundra και Lexus LX στις ΗΠΑ. Στην ίδια χώρα όπου οι αγοραστές των υδρογονοκίνητων Mirai στρέφονται με αγωγές ενάντια στην ιαπωνική εταιρεία για παραπλάνηση. Ταυτόχρονα, βλέπει τις πωλήσεις της να πέφτουν ως απόλυτο νούμερο.
Κι όμως, κόντρα σε όλους και σε όλα, η Toyota ανακοινώνει κερδοφορία που σπάει όλα τα ρεκόρ
Το χρήμα συνεχίζει να κυλά ζεστό στα ταμεία της εταιρείας του Akio Toyoda. $8,9 δισεκατομμύρια, για να το κάνουμε πιο χειροπιαστό. Τόσα ήταν τα κέρδη της Toyota από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, το δεύτερο 3μηνο του οικονομικού έτους. Αύξηση 1,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι και νούμερο ρεκόρ για τους Ιάπωνες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ολυμπιακοί Αγώνες, η Toyota με 2.650 εξηλεκτρισμένα στο Παρίσι 2024
Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες πωλήσεις της Toyota μειώθηκαν κατά 1,9% για το ίδιο χρονικό διάστημα. Με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στην Ιαπωνία, 14%, εξαιτίας της παύσης της πώλησης πολλών μοντέλων λόγω του προαναφερθέντος ζητήματος με τα προβλήματα πιστοποίησης οχημάτων.
H Toyota βρήκε απάγκιο στη Βόρεια Αμερική, όπου είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 14,3% κατά το πρώτο 6μηνο του έτους. Αντίστοιχη «πλάτη» έβαλε κι η Ευρώπη, όπου κατά το πρώτο 5μηνο του έτους, η εταιρεία είδε τις πωλήσεις της να είναι ανεβασμένες κατά 17%, φτάνοντας τις 324.457 μονάδες.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Akio Toyoda ξανά πρόεδρος της Toyota, παρά τα παράπονα
Χωρίς αυτές τις δύο αγορές, τα οικονομικά στοιχεία της Toyota σίγουρα θα ήταν πολύ διαφορετικά.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Απόλυτη κυριαρχία Toyota και Lexus σε έρευνα αξιοπιστίας
Πώς όμως σημειώνει κέρδη ρεκόρ μια εταιρεία με μείωση των συνολικών πωλήσεων; Ο κύριος λόγος είναι η υποτίμηση του ιαπωνικού γεν, το οποίο δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης, σημειώνει το Nikkei Asia.