Συγχώνευση με Honda: μπορεί η Nissan να απαλλαγεί από τη Renault;
Ο εναγκαλισμός της Nissan με τη Renault αποτελεί τροχοπέδη στα σχέδιά της να συγχωνευτεί με τη Honda.
Λες κι η πιθανή συγχώνευση μεταξύ Honda και Nissan δεν ήταν ήδη αρκετά περίπλοκη, αξίζει να θυμόμαστε ότι η Nissan είναι μακροχρόνιος σύμμαχος με τη Renault και τη Mitsubishi.
Σύμφωνα με ένα νέο δημοσίευμα, η Honda ανησυχεί για την πιθανή επιρροή της Renault στη σχεδιαζόμενη συγχώνευση. Και θεωρεί ότι η ασθμαίνουσα Nissan θα πρέπει να εξαγοράσει το μερίδιο της γαλλικής εταιρείας. Η Renault κατέχει επί του παρόντος ποσοστό 35,7% στη Nissan, αξίας περίπου $3,6 δισεκατομμυρίων.
Σαν να μην έφταναν τόσα δεινά στη Nissan, τώρα πρέπει να απεμπλακεί κι από τη Renault
Η Billancourt μάρκα δεν ρωτήθηκε, ούτε συμμετείχε στις συνομιλίες μεταξύ της Honda και της Nissan κι ανέφερε μόνο ότι «θα εξετάσει όλες τις επιλογές με βάση το βέλτιστο συμφέρον του Ομίλου και των μετόχων του». Φέρνοντας τη Honda σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Honda ζήτησε από τη Nissan να εξετάσει το αν θα μπορούσε να ανακτήσει το μερίδιο της Renault. Ανώνυμες πηγές αναφέρουν ότι η Honda ανησυχεί ότι η Nissan θα μπορούσε να υπόκειται σε ανεπιθύμητη ξένη επιρροή εάν κάποιος τρίτος εξαγοράσει τις μετοχές της γαλλικής μάρκας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Carlos Ghosn, τι γνώμη έχει για τη συγχώνευση Nissan με Honda;
Η Nissan θα βρεθεί σε εξαιρετική δυσχερή οικονομική θέση αν κληθεί να κάνει κάτι τέτοιο. Διέθετε μετρητά κι ισοδύναμα μετρητών περίπου $9,8 δισεκατομμύρια στο τέλος του 2024 και θα έπρεπε να δαπανήσει περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών για την εξαγορά των μετοχών της Renault. Κάτι απολύτως απαγορευτικό τη δεδομένη στιγμή.
Η ιαπωνική κυβέρνηση ουσιαστικά πιέζει για τη συγχώνευση των Nissan, Honda και Mitsubishi, προκειμένου να μην πέσει καμία τους σε ξένα χέρια. Άλλωστε, η ταϊβανέζικη εταιρεία Foxconn έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της Nissan, ώστε να εισβάλλει δυναμικά στην αυτοκινητοβιομηχανία. Κάτι που θα είχε πολύ περισσότερο νόημα κατά τον Ghosn, αλλά λογικά θορύβησε το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας (METI). Κι αύξησε την πίεση προς τη Honda.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο CEO της Honda δυσκολεύεται να αιτιολογήσει τη συγχώνευση
Ακόμα κι έτσι, η Nissan έχει ακόμα πολλά εμπόδια να ξεπεράσει πριν επισημοποιηθεί η συμφωνία. Ίσως χρειαστεί να τριπλασιάσει τα κέρδη της μέχρι το οικονομικό έτος 2026 για να αποδείξει στη Honda ότι θα μπορούσε να είναι ένας σταθερός συνεργάτης. Εάν δεν μπορεί να το κάνει αυτό, η συγχώνευση ενδέχεται να μην πραγματοποιηθεί.