Σαν τις ΗΠΑ, ο Καναδάς επιβάλλει 100% δασμούς στα κινεζικά EV

Σαν τις ΗΠΑ, ο Καναδάς επιβάλλει 100% δασμούς στα κινεζικά EV

Όπως ακριβώς κι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς θα κάνει τα πάντα για να αποκρούσει την εισβολή από τα κινεζικά EV.

κινεζικά EV

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να πλήξει τα κινεζικά EV με 100% δασμούς, οι οποίοι θα προστεθούν στον τρέχοντα δασμό εισαγωγής του 6,1%.

Η τροπολογία αποσκοπεί στο να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας, η οποία απασχολεί περισσότερους από 125.000 εργαζομένους. Καναδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η οχύρωση ενάντια στα κινεζικά EV είναι απαραίτητη καθώς οι εταιρείες της Κϊνας επωφελούνται από «άδικες, μη εμπορικές πολιτικές και πρακτικές».

ΗΠΑ και Καναδάς σε απόλυτη σύμπνοια ώστε να καταστήσουν μη ανταγωνιστικά τα κινεζικά EV

κινεζικά EV

Τη στιγμή που η Ευρώπη έχει επιβάλλει προσωρινούς δασμούς στα κινεζικά EV, ενώ μάλιστα προσφάτως τους μείωσε, ο Καναδάς ταυτίζεται απόλυτα με τη στρατηγική των ΗΠΑ. Που θέλει τόσο υπέρογκους δασμούς, ώστε να βάλει ταφόπλακα σε όποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο έρχεται από την Κίνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Αναποτελεσματικοί οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά, λέει έρευνα

Κάποτε ήταν ο Donald Trump που ωριόταν για 100% δασμούς στα κινεζικά EV και το αποδίδαμε στην εκρηκτική ρητορική του. Έλα όμως που το ίδιο είπε κι ο Joe Biden και τελικά καθιερώθηκε. 

κινεζικά EV

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες από την Κίνα σκέφτονταν να βρουν Κερκόπορτα στο Μεξικό, κατασκευάζοντας εκεί εργοστάσια. Αλλά κι αυτό μπλοκαρίστηκε από τις ΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ο Donald Trump θα βάλει 100% δασμούς στα κινεζικά του Μεξικού

Αναφορικά με τον Καναδά, το μέτρο θα αρχίσει να ισχύει από την 1η Οκτωβρίου. Δεν θα περιοριστεί σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά θα επεκταθεί και σε υβριδικά «επιβατικά, φορτηγά, λεωφορεία και βαν». Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για επιπρόσθετο δασμό 25% στις εισαγωγές προϊόντων χάλυβα κι αλουμινίου από την Κίνα από τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σε φωτοβολταϊκά προϊόντα.

κινεζικά EV

Οι κινήσεις αποσκοπούν στη στήριξη της τοπικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και των παραγωγών χάλυβα και αλουμινίου. Ο πρώτος τομέας απασχολεί πάνω από 125.000 άτομα, ενώ ο δεύτερος πάνω από 130.000.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Χαλαρώνουν οι δασμοί της ΕΕ, κερδισμένοι οι Tesla, MINI, CUPRA

Το Υπουργείο Οικονομικών του Καναδά δήλωσε ότι οι κινήσεις είναι απαραίτητες καθώς «ο κλάδος των αυτοκινήτων αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή αθέμιτο ανταγωνισμό από Κινέζους παραγωγούς». Η καναδική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η Κίνα έχει μια «σκόπιμη, κατευθυνόμενη από το κράτος πολιτική πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας» κι αυτό απειλεί «τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις στην EV βιομηχανία σε όλο τον κόσμο».

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube