Η κόντρα της χρονιάς: Ioniq 5 N vs Model 3 Performance [video]

Η κόντρα της χρονιάς: Ioniq 5 N vs Model 3 Performance [video]

Επιτέλους, τα δύο ηλεκτρικά με τις επιδόσεις σούπερκαρ αντιπαρατίθενται μεταξύ τους. Το νεοφερμένο Model 3 Performance με το περίφημο Hyundai Ioniq 5 N.

Model 3 Performance

Το τελευταίο βίντεο του καναλιού Carwow φέρνει αντιμέτωπα το Hyundai Ioniq 5 N με το Tesla Model 3 Performance. Μια μάχη που περιμέναμε καιρό να δούμε.

Γνωρίζουμε ήδη πως το κορεατικό μοντέλο έχει πλεονέκτημα στην απόλυτη πίεση μιας πολύ απαιτητικής πίστας, όπως το Nürburgring. Παρακολουθώντας τα βίντεο του Misha Charoudin, διαπιστώνουμε ότι ο άκνοος Κορεάτης μπορεί να βγάλει απροβλημάτιστα δύο γύρους. Τη στιγμή που το Model 3 Performance έχει μεν βελτιωμένη οδική συμπεριφορά σε σχέση με τον προκάτοχό του, αλλά «μένει» από φρένα και μπαταρία πολύ πριν την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Ηλεκτρικά με επιδόσεις που μέχρι πρόσφατα ήταν προνόμιο πραγματικών σούπερκαρ. Ποιο είναι όμως ταχύτερο;

Model 3 Performance

Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Η απόδοση στην πίστα είναι κάτι που ελάχιστους θα απασχολήσει πραγματικά στην πράξη. Οι περισσότεροι θα απολαύσουν το ηλεκτρικό τους υπερόπλο περιστασιακά σε κάποια στροφοδιαδρομή, αλλά το πιο σύνηθες, αυτό που μπορεί πιο εύκολα να συμβεί στην καθημερινότητα, είναι να κάνουν μερικά ανοίγματα στην ευθεία.

Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Το Hyundai Ioniq 5 N έχει την υπεροπλία στα χαρτιά, με 650 ίππους έναντι 460 των ευρωπαϊκών Model 3 Performance. Ζυγίζει όμως και σχεδόν 400 kg παραπάνω, 384 για την ακρίβεια.

Στο 1/4 του μιλίου, το Tesla τινάζεται μπροστά στην εκκίνηση με πιο μανιασμένο τρόπο, αλλά τελικά τερματίζει δεύτερο, αφού υστερεί σε ισχύ. Το ίδιο τελικό αποτέλεσμα υφίσταται και στις κόντρες εν κινήσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέο Tesla Model 3 Performance, ρίχνει για πλάκα στο παλιό [video]

Οι επιδόσεις που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές είναι πολύ κοντινές: 3,1” για το 3άρι και 3,4” για το 5 Ν. Όμως, η εταιρεία του Elon Musk δεν περιλαμβάνει το πρώτο πόδι κύλισης, κάτι λιγότερο από 50 cm. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανώς σχεδόν πανομοιότυποι. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι το κορεατικό μοντέλο είναι περίπου €20 χιλιάρικα ακριβότερο.

Model 3 Performance

Αυτό που έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το Ioniq χάνει την ταχύτητά του όταν ενεργοποιείται η προσομοιωμένη χειροκίνητη λειτουργία του κιβωτίου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Για δες λαχτάρες που κάνει το Ioniq 5 N στη McLaren P1 [video]

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ανταγωνιστεί το Tesla, οπότε ενώ είναι σαφώς πιο διασκεδαστικό, ζημιώνεται σε απόλυτες επιδόσεις. Όταν λοιπόν ενδιαφέρεστε κυρίως για το αποτέλεσμα, καλύτερα να αφήσετε τα ηλεκτρονικά της Hyundai να «κάνουν παιχνίδι».

Model 3 Performance

Όπως κι εμείς πάντως στην αναλυτική δοκιμή, έτσι κι ο Mat Watson βρήκε τα θερμικά τερτίπια του 5 Ν πολύ διασκεδαστικά κι ευπρόσδεκτα. Ακόμα κι αν κάνουν το κορεατικό μοντέλο λίγο πιο αργό στην ευθεία.

Γνωρίζουμε μάλιστα ότι οι ψεύτικες αλλαγές θα ενσωματωθούν στο ανανεωμένο Kia EV6 GT

  

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube