Hummer H2 vs Suzuki Jimny: Ο Δαβίδ κερδίζει τον Γολιάθ [video]

Hummer H2 vs Suzuki Jimny: Ο Δαβίδ κερδίζει τον Γολιάθ [video]

Ο θηριώδης 6λιτρος κινητήρας του Hummer αποδίδει 4πλάσια ισχύ σε σχέση με τον 1.5 του Suzuki Jimny, αλλά το «περίπτερο με ρόδες» χρειάζεται πολύ περισσότερο χώρο για να ακινητοποιηθεί.

Suzuki Jimny

Βλέπεις την κεντρική φωτογραφία του άρθρου και φαντάζεσαι το Suzuki Jimny να χωράει ολόκληρο μέσα στο πελώριο Hummer H2. Τα χωρίζουν κάμποσα χρόνια, αλλά παραμένει μια κόντρα Δαβίδ με Γολιάθ.

Κι όπως και στη βιβλική αφήγηση, νικητής στο τέλος βγήκε ο Δαβίδ. Στον ρόλο του το αγαπημένο Suzuki Jimny, παρά τους μόλις 102 ίππους από τον ατμοσφαιρικό 1.5. Ο 6λιτρος V8 του αμερικανικού θηρίου αποδίδει 398, αλλά έχει να κινήσει πολύ μεγαλύτερη μάζα. Αν κι η αναμέτρηση κρίθηκε στο φρενάρισμα κι όχι στις επιταχύνσεις.

Σε ρόλο σφεντόνας και πέτρας, το Jimny-Δαβίδ έχει τα φρένα του. Το H2 χρειάστηκε 80 m επιπλέον για να ακινητοποιηθεί

Suzuki Jimny

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Suzuki Jimny αποτελεί προσωπικό όχημα του συμπαθή Mat Watson, παρουσιαστή του CarWow. Αντιπαρατίθεται με το Hummer H2, την πρώτη αμιγώς δρομίσια πρόταση της αμερικανικής φίρμας μετά το στρατιωτικό H1.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Γιατί ο Akio Toyoda τρελαίνεται με το Suzuki Jimny; [video]

Έβγαινε και με μοτέρ χωρητικότητας 6,0 lt κι απόδοσης 321 και 329 ίππων, ανάλογα τη χρονολογία, αλλά το δοκίμιο φοράει τον 6.2 με 398 ίππους. Θα περίμενε κανείς ότι είναι ταχύτερο από τον φιλότιμο Σαμουράι, αφού έχει καλύτερη αναλογία κιλών ανά ίππο. Ζυγίζει μεν όσο 2,5 Jimny, αλλά έχει 4πλάσια ισχύ.

Suzuki Jimny

Κι όμως, το Suzuki πετάγεται μπροστά, η αδράνεια είναι πολύ μεγάλη στο H2 των τριών και βάλε τόνων. Υπάρχει πλεονέκτημα κι από τη χειροκίνητη μετάδοση, ίσως κι ο οδηγός του Hummer να έχασε λίγο χρόνο στην εκκίνηση. Στο κάτω-κάτω, ο Mat σίγουρα ξέρει καλά το αυτοκίνητό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Θα πωλούνται Suzuki Jimny και Swift με τα σήματα της Toyota;

Αλλά μόλις υπερνικήσει το αρχικό ντεζαβαντάζ, το Hummer περνάει μπροστά, ολοκληρώνοντας το 1/4 του μιλίου σε 18,8έναντι των 19,1του Jimny. Δεν θα αποκαλύψουμε τι έγινε στις υπόλοιπες αναμετρήσεις, να παραμείνει και λίγο σασπένς.

Suzuki Jimny

Αξίζει όμως να σημειωθεί τι έγινε στο φρενάρισμα. Και τα δύο αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν από τα 60 mph (98 km/h), δεν είχε νόημα να προσπαθήσουν να φρενάρουν από τα 160 km/h που συνηθίζει ο Mat στα βίντεό του, αφού κανένα από τα δύο μοντέλα δεν μπορεί να τα φτάσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Horizon, αποχαιρετισμός στο Suzuki Jimny με μόλις 900 τεμάχια

Ακόμα κι έτσι, το Hummer χρειάστηκε 80 (ναι, ογδόντα) παραπάνω μέτρα για να σταματήσει σε σχέση με το Jimny. Που δεν έχει ακριβώς φρένα άγκυρες. Συμπέρασμα: Αν σε ακολουθεί ένα H2 στην κίνηση ή τον αυτοκινητόδρομο, παραμέρισε το ταχύτερο δυνατό.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube