Honda HP-X, αναβίωση για το πρωτότυπο που ενέπνευσε το NSX

Honda HP-X, αναβίωση για το πρωτότυπο που ενέπνευσε το NSX

Το Honda HP-X αναμένεται να ταξιδέψει στην Καλιφόρνια, για να εκτεθεί στο 73ο Pebble Beach Concours d’Elegance.

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το Honda HP-X είναι το πρώτο πρωτότυπο που έφτιαξε η ιαπωνική εταιρεία. Ντεμπούταρε το 1984 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου στο Τορίνο, παρότι ο Soichiro Honda κατασκεύαζε κινητήρες και μοτοσικλέτες για 40 χρόνια κι αυτοκίνητα για 20.

Τη σχεδίαση του Honda HP-X ανέλαβε ο Pininfarina, με τα αρχικά να σημαίνουν «Honda Pininfarina eXperimental». Τώρα, όσοι επισκεφτούν την Εβδομάδα Αυτοκινήτου του  Monterey, θα το απολαύσουν από κοντά. 

Οι Αμερικανοί θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το πρωτότυπο που ενέπνευσε το σούπερκαρ του Ayrton Senna 

Honda HP-X

Το Honda HP-X φωνάζει από μακριά ότι είναι σχεδιασμένο από την πένα του Pininfarina. Με ριζοσπαστικό σφηνοειδές σχήμα κι εσωτερικό εμπνευσμένο από μαχητικά αεροσκάφη, διακρίνουμε την ιταλική επιρροή στις έντονες ακμές του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πωλείται το προσωπικό Honda NSX του Ayrton Senna

Σκεφτείτε ότι εκείνη την εποχή ήταν πολύ δημοφιλή τα γωνιώδη αμαξώματα, όπως της Lamborghini Countach και της Ferrari Testarossa. Σε αντίθεση με αυτά ωστόσο, το Honda HP-X ήταν και παραμένει ένα πραγματικό πρωτότυπο. Για παράδειγμα, δεν έχει πόρτες. Αντίθετα, διαθέτει αφαιρούμενη μονοκόμματη καλύπτρα.

Honda HP-X

Το κεντρομήχανο πρωτότυπο αποτέλεσε μια πρώτη σχεδιαστική άσκηση για το σούπερκαρ της Honda, το NSX. Φορούσε έναν V6 2,0 lt με 24 βαλβίδες, που βασιζόταν σε αγωνιστικό κινητήρα F2 εκείνης της εποχής. Οι Ιάπωνες δεν ανακοίνωσαν στοιχεία απόδοσης, μόνο ότι ο οδηγός μπορούσε να ενισχύσει την πέδηση από ένα αερόφρενο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πόσα χιλιόμετρα αντέχουν τα Honda NSX; Πάνω από 600.000 km! [video]

«Το Honda HP-X είναι ένα ιδανικό παράδειγμα της μοναδικής ικανότητας του οίκου Pininfarina να παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες μέσω πρωτότυπων αυτοκινήτων που καθορίζουν τις μελλοντικές τάσεις», δήλωσε ο Felix Kilbertus από τον ιταλικό σχεδιαστικό οίκο.

Honda HP-X

«Το HP-X δεν βγήκε στην παραγωγή ως αυτόνομο μοντέλο, αλλά η επιρροή του στα επόμενα Honda και στο ευρύτερο αυτοκινητιστικό τοπίο είναι αναμφισβήτητη».

Εμείς οφείλουμε να δώσουμε συγχαρητήρια στη Honda για την προσπάθεια και τα έξοδα ώστε να αποκαταστήσει στην τελειότητα το πρώτο της πρωτότυπο. Και να το εκθέσει στο ευρύ κοινό.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube