GP Ολλανδίας, περίπατος Norris στην έδρα του Verstappen

GP Ολλανδίας, περίπατος Norris στην έδρα του Verstappen

Η δράση στη Formula 1 επανήλθε μετά την καλοκαιρινή διακοπή και ο Lando Norris έκανε επίδειξη δύναμη στην έδρα του Max Verstappen, αφήνοντας τον Ολλανδό στη 2η θέση. 3ος ο πολύ καλός Charles Leclerc.

Dutch GP

Το GP της Ολλανδίας μετατράπηκε σε παράσταση για έναν ρόλο. Πρωταγωνιστής όμως δεν ήταν ο τοπικός ήρωας αλλά ο Lando Norris, που άφησε με χαρακτηριστική άνεση πίσω του τον Verstappen, στο 200ο GP του Ολλανδού στη Formula 1. Βάθρο για τον Leclerc, που άντεξε στις επιθέσεις του Piastri.

Ο Max Verstappen έδειξε με το καλημέρα τις διαθέσεις του καθώς με μια εξαιρετική εκκίνηση προσπέρασε τον Norris πριν καν φτάσουμε στην πρώτη στροφή. Κακή εκκίνηση και για την έτερη McLaren, με τον Piastri να χάνει εύκολα τη θέση του από τον Russell. Κερδισμένος στο πρώτο κομμάτι και ο Gasly, που από την 9η θέση ανέβηκε στην 7η.

O Lando Norris, ήταν σε... άλλο αγώνα κερδίζοντας με χαρακτηριστική άνεση στο GP της Ολλανδίας, μειώνοντας την διαφορά από τον Verstappen στους 70 βαθμούς

Dutch GP Lando Norris

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ GP Βελγίου, γιατί αποκλείστηκε και έχασε τη νίκη ο Russell;

Κανείς δεν μπορούσε να ξεφύγει από κανέναν, με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί ένα πολύ ενδιαφέρων τεσσάρων μονοθεσίων (Russell, Piastri, Leclerc και Perez) για την 3η θέση. Η κατάσταση παρέμενε αμετάβλητη στις πρώτες θέσεις, μέχρι και τον 11ο γύρο, όταν ο Sainz προσπέρασε μετά από ωραία μάχη τον Gasly, ανεβαίνοντας στην 7η θέση, πίσω από τον Perez.

Ο Norris προσπαθούσε να μειώσει τη διαφορά και να κολλήσει πίσω από τον Verstappen, που είχε ξεκινήσει να διαμαρτύρεται για τη συμπεριφορά του μονοθεσιού του στη στροφή 10. Την ίδια στιγμή, ο Leclerc άνοιγε τη διαφορά του από τον Perez, κολλώντας πίσω από τον Piastri στον 16ο γύρο.

Dutch GP

Στον ίδιο γύρο, ο Norris γέμισε με πορτοκαλί τους καθρέφτες της RB20, μην μπορώντας όμως να ολοκληρώσει το προσπέρασμα στο τέλος της ευθείας. Κι όλα αυτά τη στιγμή που στις τελευταίες θέσεις, ο Albon που πέρασε στην σκληρή γόμα σημείωσε τον ταχύτερο γύρο. 

Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει ο Norris στο τέλος του 16ου γύρου το έπραξε έναν γύρο αργότερα, στο ίδιο ακριβώς σημείο, παίρνοντας πλέον την πρωτοπορία του αγώνα. Ο ρυθμός των Norris και Verstappen είχε ανέβει κατακόρυφα, σε σύγκριση με τον άνετα 3ο Russell, από τον οποίο είχαν αποσπαστεί 5” μετά από 20 γύρους.

 

 

Από τη στιγμή του προσπεράσματος, ο Norris πετούσε, φτάνοντας τη διαφορά από τον Verstappen στα 4,2”. Στον 25ο γύρο, η Ferrari αποφάσισε να τραβήξει στα pits τον Leclerc για να περάσει στη σκληρή γόμα. Στον αμέσως επόμενο γύρο ήρθε η ώρα του Russell, με την Mercedes να θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα δεχτεί undercut. Το pits-stop όμως δεν ήταν και το πιο γρήγορο, ο Leclerc κινήθηκε ταχύτατα και μπόρεσε έτσι να κερδίσει τη θέση από τον Βρετανό.

H McLaren και ο Piastri δεν ακολούθησαν μένοντας στο Plan A. Στον 28ο γύρο ήρθε και η στιγμή του Verstappen, που όμως ήταν 6,2” πίσω από τον Norris. Στον 29ο γύρο ήρθε η ώρα και για τον πρωτοπόρο, με την McLaren να μην δείχνει διάθεση να ρισκάρει το παραμικρό. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον Piastri, που όμως είχε μείνει με τη μέση γόμα, να βρεθεί στην πρωτοπορία του αγώνα.

Στον 30ο γύρο, επισκέφτηκε τα pits και ο Perez. Το pits-stop ήταν αργό, ωστόσο αν και οριακά, μπόρεσε να παραμείνει μπροστά από τον Sainz. Για άλλη μια φορά όμως, ο Μεξικανός έδειξε πως δυσκολεύεται να ακολουθήσει τον ρυθμό των κορυφαίων φέτος πιλότων.

Στον 33ο γύρο μπήκε και ο Piastri, για να φορέσει φρέσκο σετ σκληρής γόμας. Ο Αυστραλός από την 3η βρέθηκε στην 5η θέση, έχοντας όμως πιο φρέσκα ελαστικά από τους Russell (8 γύρους) και Leclerc (9 γύρους).

Dutch GP Oscar Piastri

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Με το νέο Ford Puma στις ειδικές του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024

Έχοντας φτάσει στο μέσον του αγώνα, η κατάσταση έμοιαζε ξεκάθαρη. Ο Norris ήταν εύκολα πρώτος, διευρύνοντας συνεχώς τη διαφορά του από τον Verstappen που δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Πίσω τους, ο Leclerc ούτε απειλούσε, ούτε όμως έμοιαζε να απειλείται από τον Russell.

Ο τελευταίος, ξεκίνησε να νιώθει καυτή την ανάσα του Piastri, που στον 39ο γύρο μπήκε στη ζώνη DRS του. Ήταν ολοφάνερο πως η McLaren ήταν μακράν της δεύτερης η πιο γρήγορη ομάδα. Αυτήν ακριβώς την ταχύτητα εκμεταλλεύτηκε ο Piastri, που στο στο τέλος του 39ου γύρου πέρασε αρχοντικά και εντυπωσιακά τον Russell, ανεβαίνοντας στην 4η θέση.

Στον 40ο γύρο, μετά από μια εντυπωσιακή μάχη 5 (!) μονοθεσίων, ο Magnussen έχασε 4 θέσεις, ο Gasly κέρδισε 3, κι έτσι ο Γάλλος πιλότος της Alpine βρέθηκε μεμιάς στην 9η θέση. Ο Sainz είχε φτάσει πίσω από τον Perez, όμως ο Ισπανός δεν μπορούσε να βρεθεί σε θέση βολής. Στον 44ο γύρο, προσπάθησε να περάσει από την εξωτερική, ο Perez όμως απαιτητικά κρατήθηκε μπροστά του.

 

 

Δύο γύρους αργότερα όμως, ο Ισπανός πέρασε τον Perez κερδίζοντας έτσι την 6η θέση. Λίγο πιο μπροστά, η μάχη της 3ης θέσης είχε φουντώσει, με τον Piastri να έχει κολλήσει πίσω από τον Μονεγάσκο στον 48ο γύρο. Ο Leclerc όμως, με ώριμη οδήγηση παρέμενε μπροστά, δείχνοντας σημάδια βελτίωσης για το Maranello.

H δυναμική της Ferrari φάνηκε και στην περίπτωση του Sainz, που μπήκε στο DRS του Russell στον 54ο γύρο, στο κυνήγι της 5ης θέσης. Οι δύο πιλότοι όμως δεν μονομάχησαν, μιας και η Mercedes τράβηξε τον Russell για να του βάλει τη μέση γόμα. Όπως ακριβώς έπραξε πριν από μερικούς γύρους και με τον Lewis Hamilton. Μια περίεργη αν μη τι άλλο περίεργη στρατηγική, μιας και ο Russell βρέθηκε πίσω και από τον Perez, στην 7η θέση.

Μέχρι το φινάλε δεν άλλαξε τίποτα, με τον Norris να πανηγυρίζει με επιβλητικό τρόπο τη δεύτερη φετινή του νίκη, εμπρός από τον ανήμπορο να αντιδράσει, στο σημερινό αγώνα, Verstappen. Το βάθρο συμπλήρωσε ο Leclerc, έπειτα από μια μεστή και ισορροπημένη εμφάνιση.

Dutch GP Lando Norris

Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Gasly (πολύ καλή εμφάνιση για τον Γάλλο όλο το 3ήμερο) και Alonso έκλεισαν τη βαθμολογούμενη δεκάδα. Επόμενος και τελευταίος αγώνας επί ευρωπαικού εδάφους το 3ήμερο 30-8/1-9 στο ναό της ταχύτητας, την ιστορική Monza
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube