GP Αυστρίας, νικητής από το πουθενά o Russell

GP Αυστρίας, νικητής από το πουθενά o Russell

GP Αυστρίας από τα παλιά, με τη μονομαχία Verstappen-Norris να θυμίζει εκείνη των Hamilton-Rosberg το 2016 και τον George Russell να πανηγυρίζει μια μάλλον απρόσμενη νίκη.

Austrian GP, George Russell

Η μονομαχία των Norris Verstappen εξελίχθηκε σε κοκορομαχία, με τον George Russell να εκμεταλλεύεται τη σύγκρουση των δύο και να πανηγυρίζει στο GP Αυστρίας τη δεύτερη νίκη της καριέρας του.

Η Formula 1 μεταφέρθηκε στην πίστα του Spielberg για τον 11ο αγώνα της σεζόν, με τον Max Verstappen να παίζει κυριολεκτικά εντός έδρας. Όχι μόνο επειδή μιλάμε για τον εντός έδρας αγώνα της Red Bull, αλλά επειδή στις κερκίδες επικρατούσε μια… πορτοκαλί πανδαισία. Θυμίζοντας εποχές Michael Schumacher (τότε κυριαρχούσαν τα χρώματα της Scuderia), ή κάτι από την ατμόσφαιρα του Euro, που διεξάγεται στα γήπεδα της Γερμανίας.

Ο Russell εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τη σύγκρουση Verstappen-Norris και πανηγύρισε μια πραγματικά ανέλπιστη νίκη στο GP Αυστρίας

Austrian GP, George Russel

Τα φώτα έσβησαν και από την αρχή φάνηκε πως ο Verstappen δεν είχε διάθεση για αστεία, στρίβοντας εύκολα πρώτος. Η εκκίνηση δεν έκρυβε δράματα αλλά ωραίες μάχες, με τον Hamilton να περνά, πατώντας εκτός πίστας τον Sainz στην 4η θέση. Ακριβώς πιο πίσω, ο Piastri έχασε τη θέση του από τον Perez και σαν να μην έφτανε αυτό ακούμπησε με τον Leclerc, καταστρέφοντας επί της ουσίας από τον εναρκτήριο γύρο τον αγώνα του Μονεγάσκου.

Πράγματι, από τη νίκη στο GP του Μονακό και μετά, ο Leclerc βιώνει εφιαλτικούς αγώνες, που σίγουρα θα θέλει να αφήσει πίσω του όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σύμφωνοι, στην προκειμένη περίπτωση ήταν άτυχος, μιας και έγινε σάντουιτς. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των χθεσινών κατακτήριων δοκιμών, ο Leclerc ήταν μακριά από τον καλό του εαυτό, με αποκορύφωμα το λάθος του στον τελευταία, γρήγορη προσπάθειά του, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να φέρει κάτι καλύτερο από την 6η θέση.

Ο Verstappen ήταν στο δικό του αγώνα, με το Norris να χτίζει κι αυτός διαφορά. Russell και Hamilton όμως μας χάριζαν θέαμα. Ο εφτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής προσπέρασε τον ομόσταυλό του, ο οποίος με παροιμιώδη ψυχραιμία κατάφερε να ανακτήσει πειστικά τη θέση του στην επόμενη στροφή.

Austrian GP

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ GP Ισπανίας, Verstappen-Norris σημειώσατε 1

Ο Hamilton μάλιστα αναγκάστηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον Sainz εξαιτίας του συμβάντος του πρώτου γύρου, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στη 5η θέση. Την ίδια στιγμή, ο Piastri ανέκτησε τη θέση του από τον Perez, με εντυπωσιακό τρόπο από την εξωτερική, με προσπέρασμα βγαλμένο από το PlayStation!

Θα έλεγε κανείς πως ο αγώνας μετά τους 5-6 πρώτους γύρους ήταν κάπως ανιαρός. Ο χορός των pit-stop για τους πρωτοπόρους άνοιξε στον 22ο γύρο, με τον Lewis Hamilton να περνά στη σκληρή γόμα. Και μπορεί το pit-stop του Βρετανού να ήταν καλό, στην είσοδο όμως γλίστρησε, πάτησε την άσπρη γραμμή και ως εκ τούτου τιμωρήθηκε με ποινή 5”.

Στον 23ο γύρο ήρθε η σειρά των Russell και Sainz, με τον πρώτο να συνεχίζει με τη μέση γόμα. Στον αμέσως επόμενο γύρο, Verstappen και Norris άλλαξαν ελαστικά, διατηρώντας εύκολα τις θέσεις τους και τη διαφορά που είχαν χτίσει. Οι αγωνοδίκες όμως ενημέρωσαν πως ο Verstappen σημειώθηκε στο μπλοκάκι τους για unsafe release.

Yπό το φόβο ποινής, ο Ολλανδός κόλλησε το γκάζι στο πάτωμα, θέλοντας να χτίσει μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση τιμωρίας του. H τιμωρία δεν ήρθε, όμως τα 8” που είχε οικοδομήσει έμοιαζαν ικανά να του χαρίσουν άλλη μια εύκολη νίκη.

Μέχρι να φτάσουμε στα δεύτερα pits-stop, ο αγώνας δεν προσέφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Στον 47ο γύρο, ο Russell αποφάσισε να πετάξει τη μέση γόμα και να πάει μέχρι τέλους με τη σκληρή. Το ακριβώς αντίθετο μονοπάτι ακολούθησε ο Sainz έναν γύρο αργότερα.

Ώσπου στον 52ο γύρο, 20 γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας, ξεκίνησε το δράμα. Verstappen και Norris μπήκαν μαζί στα pits. Η στάση του Βρετανού της McLaren ήταν εξαιρετική. Αντίθετα, τα πράγματα στο στρατόπεδο της Red Bull δεν εξελίχθηκαν το ίδιο καλά.

Οι μηχανικοί των αυστριακών αντιμετώπισαν πρόβλημα με το μπουλόνι στην πίσω αριστερή ρόδα (κι όμως συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες), με αποτέλεσμα το pits-stop του Ολλανδού να κρατήσει 6,5”. Με τη διαφορά ανάμεσα στους δύο πρωτοπόρους να έχει μειωθεί στα 2”.

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Verstappen υπέπεσε σε οδηγικό λάθoς στην τέταρτη στροφή της πίστας, επιτρέποντας στο Norris να πλησιάσει κι άλλο, βάζοντας φωτιά στην υπόθεση νίκη. Ο πιλότος της McLaren μπορεί να ήταν εντός DRS, ωστόσο μόνο εύκολο δεν ήταν να προσπεράσει τον Verstappen, o οποίος πλάσαρε (κάποιες φορές ακόμα και κάπως αμφιλεγόμενα) ιδανικά το σώμα της Red Bull.

 

 

To πρώτο καμπανάκι ήχησε στον 59ο γύρο, όταν ο Norris βούτηξε στα φρένα της στροφής μετά τη μεγάλη ευθεία. Δεν μπόρεσε όμως να στρίψει εντός πίστας, με αποτέλεσμα ο Verstappen να πάρει άκοπα πίσω τη θέση του. Ακολούθησαν 4 γύροι με τον Norris να είναι μεν κολλημένος πίσω αλλά να μην απειλεί τον Verstappen.

Στον 63ο γύρο, ήχησε το δεύτερο, αυτή τη φορά πιο δυνατό καμπανάκι. Στο ίδιο σημείο οι δύο πιλότοι τζαρτζαρίστηκαν, με τον Verstappen να βγαίνει εκτός πίστας για να διατηρηθεί στην πρωτοπορία. Με τον Norris να ζητά να αλλάξουν θέση και τον Verstappen να ισχυρίζεται πως ο Norris δεν του άφησε χώρο.

Στον 64ο γύρο ήρθε η ώρα της επαφής. Και πάλι στο ίδιο σημείο, ο Norris στάθηκε στην εξωτερική, ο Verstappen δεν φάνηκε διατεθειμένος να αφήσει τη θέση του. Το αποτέλεσμα αυτής της μάχης; Κλαταρισμένο ελαστικό για τον Verstappen, κλαταρισμένο ελαστικό και σπασμένη πτέρυγα για τον Norris.

Austrian GP Verstappen & Norris

Και οι δύο έφτασαν στα pits. Ο Ολλανδός για να βάλει τη μαλακή γόμα και να συνεχίσει από την 5η θέση (του επιβλήθηκε ποινή 10” αλλά παρέμεινε 5ος) και ο Βρετανός της McLaren για να εγκαταλείψει.

Έτσι λοιπόν ο Russell από το πουθενά βρέθηκε αγκαλιά με μια απρόσμενη νίκη, τη δεύτερη της καριέρας του, μετά το GP της Βραζιλίας το 2022. Και μπορεί ο Piastri να μας χάρισε ένα ακόμα εντυπωσιακό προσπέρασμα, και πάλι από την εξωτερική στην 5η στροφή της πίστας, αυτή τη φορά πάνω στο Sainz (3os), αλλά δεν μπόρεσε να απειλήσει τον οδηγό της Mercedes.

Hamilton, Verstappen (δεν μπόρεσε να πάρει το βαθμό του ταχύτερου γύρου), Hulkenberg (άλλος ένας φανταστικός αγώνας), Perez, Magnussen, Ricciardo και Gasly ολοκλήρωσαν τη δεκάδα στο επεισοδιακό, όπως αποδείχθηκε GP Αυστρίας.

Επόμενος αγώνας, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, στην Ουγγαρία.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube