Επικείμενη είσοδος της Volvo στο Χρηματιστήριο;

Επικείμενη είσοδος της Volvo στο Χρηματιστήριο;

Αφού αποκλείστηκε από το Χρηματιστήριο το 2018 λόγω δυσμενούς οικονομικού πλαισίου, η Volvo Cars θα μπορούσε να ενταχθεί μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με διάφορες πηγές.

Το θέμα έχει αναφερθεί ήδη στις αρχές του καλοκαιριού από τον Håkan Samuelsson, διευθύνοντα σύμβουλο της Volvo. Η επικείμενη IPO (Initial Public Offering -Αρχική Δημόσια Προσφορά) του κλάδου αυτοκινήτων της Volvo επανέρχεται στο προσκήνιο, σύμφωνα με διάφορες πηγές που επικαλέστηκαν συνάδελφοί μας στον οικονομικό Τύπο: Ο Σουηδός κατασκευαστής, που στοχεύει στο αμερικανικό Nasdaq, βρίσκεται πολύ κοντά στην IPO.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κινεζική ιδιοκτήτρια Geely διαπραγματεύεται με πολλές τράπεζες (Goldman Sachs, HSBC, BNP Paribas, κ.λπ.) για να αποφασίσει τον αριθμό των τίτλων που θα προσφερθούν στο κοινό και την αποτίμηση της Volvo Cars, η οποία θα κυμαίνεται μεταξύ 16 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις. Για να κάνετε τη σύγκριση, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της Tesla είχε ξεπεράσει τα 700 δισ. δολάρια στις αρχές του 2021 και η Rivian, η οποία δεν έχει πουλήσει ακόμη ούτε ένα αυτοκίνητο, θα μπορούσε να φτάσει την αξία των 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον Nasdaq.

Πολύ συχνά, οι Αρχικές Δημόσιες Προσφορές αποτελούν μοχλούς συλλογής κεφαλαίων για μεγάλες εταιρείες που υφίστανται μετασχηματισμό. Η Volvo δεν αποτελεί εξαίρεση στο ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας: Στόχος της φίρμας είναι η σταδιακή μετάβαση σε πλήρως ηλεκτρικά αυτοκίνητα να έχει επιτευχθεί πλήρως έως το 2030. Γι’ αυτό, η ανάπτυξη θερμικών κινητήρων έχει ανατεθεί σε κινεζικές εταιρείες της Geely, με τη Volvo να επικεντρώνει τη δραστηριότητά της στα EV.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube