Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χρήσιμες συμβουλές για να κινηθείτε με ασφάλεια στους δρόμους

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Χρήσιμες συμβουλές για να κινηθείτε με ασφάλεια στους δρόμους

Με την κακοκαιρία «Μήδεια» προ των πυλών ας θυμηθούμε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για αλυσίδες, χειμερινά λάστιχα αλλά και το πώς οδηγούμε στο χιόνι.

Έκτακτο δελτίο καιρού εξέδωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για την επικείμενη κακοκαιρία που ακούει στο όνομα «Μήδεια».

Από το μεσημέρι του Σαββάτου η κακοκαιρία επηρεάζει σημαντικά τα δυτικά και τα βόρεια και βαθμιαία την Κυριακή θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά:
- Τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.
- Τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο σταδιακά, της τάξης των 14-18 βαθμών Κελσίου και τον ισχυρό παγετό.
- Τους πολύ θυελλώδεις βόρειους ανέμους, τοπικά σε επίπεδο θύελλας στο Αιγαίο.
- Τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το Σάββατο το μεσημέρι στα ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας και βαθμιαία σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και πρόσκαιρα στην Ήπειρο.

xioni

Την Κυριακή (14-02-2021) οι πυκνές χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τις Σποράδες, τα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

Προς το βράδυ θα χιονίσει στα ορεινά της Κρήτης, καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Από τη Δευτέρα (15-02-2021) οι χιονοπτώσεις θα εξασθενήσουν στα δυτικά και τα βόρεια, όμως θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έντονες στα ανατολικά ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής. 

Οδηγώντας στο χιόνι
Καθώς στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές τις καιρικές συνθήκες, ας θυμηθούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές. Ας ξεκινήσουμε από τις κλασικές αλυσίδες και ας δούμε πώς τις φοράμε, σε ποιους τροχούς, αλλά και ποιες εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

αλυσ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τις αλυσίδες  

Βέβαια, κάποιοι συμπατριώτες μας που κατοικούν σε πιο «ευάλωτες» από το χιόνι περιοχές έχουν προνοήσει να βάλουν στο αυτοκίνητό τους χειμερινά ελαστικά. Τα τελευταία είναι υποχρεωτικά για τους μήνες του χειμώνα στις περισσότερες από τις χώρες της Ευρώπης, αλλά όχι στην Ελλάδα. Ωστόσο, η επιλογή τους σε γλυτώνει σε πολλές περιπτώσεις από τη χρήση αλυσίδων. 

λαστι

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα χειμερινά ελαστικά 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε με αλυσίδες, είτε με «κουβέρτες», είτε με χειμερινά ελαστικά, η οδήγηση στο χιόνι θέλει τον τρόπο της και καλό θα είναι να έχουμε κατά νου κάποιες χρήσιμες συμβουλές. 

Η Ford είχε φτιάξει ένα χιουμοριστικό βίντεο μέσα από το οποίο μας έδινε απλές αλλά χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να οδηγούμε στο χιόνι. 

snow

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ το βίντεο για το πώς πρέπει να οδηγούμε στο χιόνι

Το πιο δύσκολο από όλα πάντως είναι το φρενάρισμα στο χιόνι. Γι΄αυτό και εμείς σας δείχνουμε σε ένα βίντεο τα μικρά μυστικά για το πώς θα φρενάρετε εκεί όπου η πρόσφυση είναι εξαιρετικά χαμηλή. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πώς ξεκολλάμε το αυτοκίνητό μας από το χιόνι
Στενά λάστιχα: Πιο αποτελεσματικά και στο χιόνι
Αλυσίδες σε κανονικά λάστιχα: Πόσο ασφαλές είναι;
Τα χειμωνιάτικα λάστιχα πιο αποτελεσματικά από τα κανονικά με αλυσίδες [video]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube