Δοκιμή αυτονομίας: Έξι δημοφιλή EV μέχρι να μείνουν [video]

Δοκιμή αυτονομίας: Έξι δημοφιλή EV μέχρι να μείνουν [video]

Έξι από τα σημαντικότερα ηλεκτρικά οδηγήθηκαν μέχρι να καταρρεύσουν, για να αξιολογηθεί η πραγματική τους αυτονομία.

αυτονομία

Το CarWow δοκίμασε τα ηλεκτρικά διαμάντια της BYD, της Porsche, της BMW, της Mercedes-Benz, της Polestar και της Tesla, μέχρι να ξεμείνουν τελείως από ενέργεια, ώστε να αξιολογήσει την πλήρη αυτονομία τους. 

Το «range anxiety» αποτελεί έναν από τους φόβους όσων στέκονται σκεπτικοί απέναντι στα ηλεκτρικά. Το άγχος της αυτονομίας δηλαδή. Το βρετανικό CarWow συγκέντρωσε έξι δημοφιλή μοντέλα και τα οδήγησε μέχρι να «σβήσουν», αξιολογώντας και τη μέγιστη απόσταση που μπορεί να διανύσει έκαστο, αλλά και τι ποσοστό της ονομαστικής του αυτονομίας επαληθεύει.

Θες να αγοράσεις ηλεκτρικό για ταξίδια; Δες ποιο έχει τη μεγαλύτερη αυτονομία

αυτονομία

Τα οδήγησαν όπως θα έκανε κάθε κανονικός αγοραστής. Με τον κλιματισμό ενεργοποιημένο, τη στάνταρ λειτουργία οδήγησης και τον ρυθμό που επιτάσσουν τα όρια ταχύτητας -δεν παίζουν με αυτά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μόλις άρχιζαν να εμφανίζονται προειδοποιητικές ενδείξεις σχετικά με την μπαταρία, οι οδηγοί επέλεγαν το πιο οικονομικό πρόγραμμα οδήγησης κι έριχναν ρυθμό, ώστε να μεγιστοποιήσουν την αυτονομία. Μια καταιγίδα πρόσθεσε άλλη μια πινελιά πραγματικής ζωής. 

«Γιατί στο κάτω-κάτω, ποιο είναι το νόημα να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, αν είναι να καταπιέζεσαι; Οδηγώντας στο Eco, με σβηστό τον κλιματισμό και με 80 km/h το ανώτερο;», διερωτάται ο συμπαθής Mat Watson. 

αυτονομία

Σας ενθαρρύνουμε να παρακολουθήσετε το βίντεο των 50', θα αποσπάσετε και την παραμικρή λεπτομέρεια και μια ενδελεχή κριτική για το κάθε αυτοκίνητο. Αλλά αν εστιάζετε στα νούμερα της αυτονομίας, νικήτρια με 562 km ήταν η Porsche Taycan Performance Battery Plus. Έχει τη δεύτερη χειρότερη κατανάλωση, αλλά φοράει τη μεγαλύτερη μπαταρία (97 kWh) κι επαληθεύει κατά 88% την WLTP αυτονομία της.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Tesla Model 3 και Porsche Taycan κολυμπάνε στο Ντουμπάι [video]

Στα 574,5 km θα σβήσει η Mercedes-Benz EQE 300. Με μπαταρία 89 kWh, πιάνει το 94% των km της θεωρητικής της αυτονομίας, το υψηλότερο ποσοστό από όλα τα μοντέλα της δοκιμής.

αυτονομία

Δεν μας εκπλήσσει η εξαιρετική απόδοση του Tesla Model 3 Long Range. Έχουμε ήδη δημοσιεύσει σκανδιναβικές δοκιμές όπου παραμένει εξαιρετικά αποδοτικό και στο πολύ κρύο. Τώρα, παρότι έχει τη μικρότερη προσβάσιμη χωρητικότητα από τα έξι μοντέλα, μόλις 75 kWh, θα σταματήσει αφού διανύσει 567 km. Το 90% δηλαδή της WLTP αυτονομίας. Έχει με διαφορά τη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας στο συγκριτικό, με 10+% διαφορά από τον δεύτερο. 

Ο οποίος είναι το μονοκινητήριο Polestar 2 Long Range. Θα σταματήσει στα 534 km, φορώντας μπαταρία 79 kWh και πιάνοντας το 82% της θεωρητικής μέγιστης εμβέλειας.

αυτονομία

Προτελευταίο το BYD Seal με 499 km. Παρά την μπαταρία των 82,5 kWh, έχει τη δεύτερη υψηλότερη κατανάλωση μαζί με την Taycan κι επαληθεύει το 87,5% της WLTP αυτονομίας του.

Έκτη στους έξι η BMW i5 M Sport, θα μείνει μετά από 476 km οδήγησης. Είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας, οπότε η μπαταρία των 81 kWh επαρκεί μόλις για το 82% της θεωρητικής απόστασης που υπόσχεται να καλύψει. 

Αν συνυπολογίσουμε το κόστος κτήσης, βλέπουμε ότι το Tesla είναι ο μεγάλος νικητής. Με το ιδιόκτητο δίκτυο ταχυφόρτισης του Elon Musk να του δίνει ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα στο ταξίδι έναντι των ανταγωνιστών του.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube