75χρονη κυκλοφορεί την παλιότερη Ferrari δρόμου [video]

75χρονη κυκλοφορεί την παλιότερη Ferrari δρόμου [video]

Μία πραγματικά petrolhead γιαγιά έχει στην κατοχή της το παλαιότερο μοντέλο δρόμου της Ferrari και το φορτώνει χιλιόμετρα δίχως έλεος.

Garage queen; Ένα πανάκριβο σούπερκαρ, κλειδωμένο σε ένα γκαράζ ώστε να πουληθεί ακριβότερα σε κάποια χρόνια; Ε όχι δα. Το ακριβώς ανάποδο κάνει 75χρονη στη Νέα Ζηλανδία, που απολαμβάνει τη Ferrari 166 Inter του 1948 όσο περισσότερο μπορεί.

Έχοντας κατασταλαγμένη εμπειρία δεκαετίων, η συμπαθής Amanda ξέρει τι έχει αξία στη ζωή. Προσπαθεί να οδηγεί και να καρπώνεται συναισθήματα από τη Ferrari που είναι ένα χρόνο μεγαλύτερη από την ίδια. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πλέον φίλες και συνοδοιπόροι με το παλιότερο μοντέλο δρόμου του Μαρανέλο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κυκλοφορία.

Κλειδωμένη σε ένα γκαράζ; Όχι βέβαια, πόσο θα ζήσουμε άλλωστε ακόμα;

Ferrari

Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία ξεκίνησε την παραγωγή της 166 Inter το 1948 ως εξέλιξη των αγωνιστικών 125 S και 166 S. Το «Inter» στο όνομά της αποτίει φόρο τιμής στις νίκες που πέτυχε η Scuderia Inter στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Χρησιμοποιεί έναν αλουμινένιο V12 2,0 lt, σχεδιασμένο από τον Gioacchino Colombo. Ήταν ο ίδιος κινητήρας που κινούσε την αγωνιστική 166 S. Τα δύο μοντέλα ήταν χτισμένα στο ίδιο πλαίσιο, αλλά η Ferrari επέκτεινε το μεταξόνιο της έκδοσης δρόμου από τα 2.420 στα 2.500 mm.

Ferrari

Με μόλις 90 ίππους και τελική ταχύτητα 150 km/h, η Amanda δεν απολαμβάνει επιδόσεις αντίστοιχες των σημερινών Ferrari, αλλά αυτό δεν την πειράζει καθόλου. Όχι πως η 166 σέρνεται, αφού ζυγίζει μόλις 900 kg.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 84χρονη λιώνει στην πίστα 911 GT3 RS και Gallardo [video]

Πώς ξεκίνησαν όμως όλα; Μαζί με τον σύζυγό της Philip, η Amanda ζει στη Νέα Ζηλανδία όπου μετακόμισαν από την Αλάσκα. Είδαν την δεξιοτίμονη κλασική Ferrari σε ένα περιοδικό αγγελιών όταν ήταν ακόμα στη βορειότερη πολιτεία των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1990. Αποφάσισαν να την «υιοθετήσουν», ενώ είχαν ήδη δύο Ferrari: Την 330 GT και την 330 GTC.

Ferrari

Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, η Ferrari κατέφτασε μέσα σε ένα κοντέινερ. Μόλις το άνοιξαν, είδαν ένα σασί και πέντε κουτιά που περιείχαν διάφορα μηχανικά μέρη. Ζήτησαν τη βοήθεια ενός ειδικού και το έργο ολοκληρώθηκε το 1997.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Απίστευτο, έκανε 483.000 km με Lamborghini Murciélago

Από τότε, το ζευγάρι των petrolhead έχει διανύσει πάνω από 50.000 km με την κλασική τους Ferrari. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου που τη φορτώνουν χιλιόμετρα. Θέλουν απλώς να απολαύσουν το αυτοκίνητο.

Ferrari

Με αριθμό πλαισίου 007-S, το ιταλικό μοντέλο είχε κάποια βαθουλώματα, δεν το έλεγες σε καμία περίπτωση αψεγάδιαστο. «Δεν μας ένοιαζε καθόλου, ήταν τόσο συναρπαστική», λέει για τη Ferrari της η ιδιοκτήτρια, που ένιωθε ο πιο τυχερός ανθρώπος στον κόσμο. Συνεχίζει να έχει το ίδιο συναίσθημα, 30 χρόνια μετά.

Δεν έχουν ιδέα ποιο είναι το αρχικό χρώμα της 166. Στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες που συνόδευαν το αυτοκίνητο, ήταν πάντα σκουρόχρωμη. Έτσι, υπέθεσαν ότι πρέπει να ήταν μαύρη ή βαμμένη σε κάποια σκούρα απόχρωση.

Ferrari

«Ήταν παλιά, σε μέτρια κατάσταση και δεν ήταν κόκκινη. Όχι και τόσο Ferrari, ε; Κι όμως, ήταν υπέροχη», θυμάται η Amanda. Αυτή κι ο σύζυγός της επέλεξαν το Glacier Blue, γιατί ήξεραν ότι ο Pininfarina πάντα αγαπούσε το γαλάζιο και τα αυτοκίνητά του ήταν βαμμένα σε αντίστοιχους χρωματισμούς.

Δεν βλέπει καθόλου τη Ferrari της ως μελλοντική επένδυση; Όχι, πιστεύει ότι τα αυτοκίνητα πρέπει να οδηγούνται αντί να φυλάσσονται σαν μπιχλιμπίδια και να ρυμουλκούνται σε συναυλίες ή εκθέσεις αυτοκινήτων.

Ferrari

Η 166 της δεν είναι καν εξοπλισμένη με ραδιόφωνο. Δεν το χρειάζεται. Στους επαρχιακούς δρόμους της Νέας Ζηλανδίας, ο ήχος του κινητήρα και των ελαστικών αποτελούν το καλύτερο soundtrack. Δεν βρίσκει τις λέξεις για να εξηγήσει το συναίσθημα που νιώθει όταν οδηγεί τη Ferrari. 

«Τα πάντα σε αυτό το αυτοκίνητο ζωντανεύουν», λέει και κλείνει τα μάτια της για να ανακαλέσει το συναίσθημα. «Είναι η αγάπη της ζωής μου», υποστηρίζει η Amanda.

Ferrari

Κατασκευασμένη το 1948, είναι ένα χρόνο μεγαλύτερή της. «Νομίζω ότι γεννήθηκε τον Μάιο», αλλά θα πρέπει να το ελέγξει για να βεβαιωθεί. Δεν έχει ιδέα πού θα καταλήξει το αυτοκίνητο όταν δεν θα είναι πια δικό της. 

Αλλά ελπίζει να μην κλειδωθεί σε γκαράζ και μετατραπεί σε μία ακόμα garage queen. Τα αυτοκίνητα πρέπει να είναι στον δρόμο. Κι αν τα χιλιόμετρα ρίχνουν την αξία τους, χαλάλι χίλιες φορές.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube