Τα ράλι βρήκαν τον δικό τους Max Verstappen [videos]

Τα ράλι βρήκαν τον δικό τους Max Verstappen [videos]

Είναι μόλις 16 ετών και παρά λίγο να κερδίσει το Memorial Bettega την περασμένη Κυριακή, στην πρώτη του εμφάνιση με αυτοκίνητο WRC!

O αγώνας γίνεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Bologna Motor Show για να τιμηθεί η μνήμη του Attilio Bettega, που σκοτώθηκε με Lancia 037 στο Ράλι Κορσικής του 1985.

Ο Kalle Rovenpera δεν μπορεί βέβαια να θυμάται το τραγικό γεγονός, αφού έκλεισε τα 16 μόλις τον Οκτώβρη. Είναι τόσο νέος, που δεν μπορεί καν να θυμάται τον τελευταίο Φιλανδό να παίρνει τον τίτλο στο WRC: τον Marcus Gronholm το 2002. Αλήθεια, πόσο θλιβερή θα πρέπει να είναι αυτή η «πέτρινη περίοδος» για τους τρελούς με τα ράλι Φιλανδούς;

Μπορούν όμως να παρηγορηθούν με την πρόοδο του μικρού Rovanpera. Στα οκτώ του ήδη ξέσκιζε ένα πισωκίνητο Toyota Starlet πάνω σε παγωμένη λίμνη, και το σχετικό video (κάτω) έγινε viral.

Σύντομα ο Kalle θα χαρίσει στη Φιλανδία παγκόσμιους τίτλους για να υπερηφανεύεται ξανά. Τα πρώτα ρεκόρ που είναι πιθανό να σπάσει είναι αυτά του νεαρότερου νικητή ράλι του WRC (το κατέχει ο Jari-Matti Latvala: 22 ετών και 313 ημερών) και στη συνέχεια αυτό του νεαρότερου παγκόσμιου πρωταθλητή (Colin McRae: 27 ετών και 109 ημερών).

Σας ακούγονται γνώριμα όλα αυτά;

Λογικό: Οι συγκρίσεις ανάμεσα στον Rovanpera και τον Max Verstappen είναι αναπόφευκτες. Και οι δύο έχουν ταλέντο και ταχύτητα δυσανάλογη με την ηλικία τους, και οι δύο είναι γιοι σχετικά επιτυχημένων πατεράδων.

Ο νεαρός Ολλανδός ήταν ακόμα παιδί όταν προήχθη από σταρ των καρτ σε οδηγό μονοθεσίων, εντυπωσίασε αμέσως με το ταλέντο του και μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο έφτασε στη Formula 1. Ένα χρόνο αργότερα, έκανε το ονειρικό του ντεμπούτο με τη Red Bull κερδίζοντας το φετινό Ισπανικό Grand Prix, σε ηλικία ρεκόρ: 18 ετών και 228 ημερών.

Ο Verstappen είχε ήδη θεσπίσει ένα ρεκόρ το 2014, όταν έγινε ο νεαρότερος οδηγός που οδήγησε σε δοκιμές Παρασκευής ενός GP, στην Ιαπωνία, όταν ήταν 17 και μισόδύο χρόνια νεότερος από τον κάτοχο του προηγούμενου ρεκόρ.

Ο Rovanpera, απ’ την πλευρά του, έκανε κάτι αντίστοιχο δοκιμάζοντας το νέο Toyota Yaris WRC. Βρέθηκε σε δοκιμές αντοχής της Toyota Gazoo Racing στη Φιλανδία και οδήγησε το αυτοκίνητο για περίπου 50 χιλιόμετρα. Ήταν 15 ετών και 9 μηνών.

Ο Verstappen ξεκίνησε το καρτ από 4 ετών, διακρίθηκε, αλλά έφτασε τα 16 για να μεταπηδήσει στα αυτοκίνητα. Στην ηλικία αυτή, ο Rovanpera έχει ήδη πάρει τον πρώτο του τίτλο: στο Λετονικό Πρωτάθλημα Ράλι, με ένα Skoda Fabia R5.

Το πρόβλημα του Rovanpera είναι οι περιορισμένες δυνατότητες προόδου. Ενώ οι οδηγοί αγώνων πίστας μπορούν να αποκτήσουν πείρα εύκολα – όπως έκανε ο Verstappen με μονοθέσια Formula Renault και F3 το χειμώνα του 2013– οι οδηγοί ράλι για να κάνουν δοκιμές πρέπει να οργανώσουν ολόκληρη ιστορία κλείνοντας δημόσιους δρόμους.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγώνες. Οι 16άρηδες μπορούν να αγωνιστούν σε οποιαδήποτε πίστα της Ευρώπης, ενώ ο Rovanpera θα αναγκαστεί να περιοριστεί για άλλη μια χρονιά στη Λετονία και τη Λιθουανία.

Όμως ούτε και στα 17 του θα μπορεί ο Φιλανδός να αγωνίζεται όπου θέλει. Του χρόνου τέτοιον καιρό, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχει κάνει το ντεμπούτο του στο WRC, στο Ράλι της Βρετανίας που ξεκινά 27 μέρες μετά τα 17α γενέθλιά του. Το 2018 όμως θα είναι δύσκολο. 

Θα πρέπει να έχει κλείσει τα 18 για να πάρει εκκίνηση στο Μόντε Κάρλο. Στη Σουηδία μπορείς να οδηγείς από τα 16, αλλά υπό επιτήρηση. Ας υποθέσουμε ότι ο συνοδηγός του (και παλιός συνοδηγός του πατέρα του) Risto Pietilainen, θα είναι ο επιτηρητής. Στον τρίτο γύορ του πρωταθλήματος, στο Μεξικό, επιτρέπεται η οδήγηση από τα 16, με γονική συναίνεση. Η συναίνεση του Harri θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη.

Περίπου η μισή αγωνιστική σεζόν θα είναι υπό όρους για τον Kalle. Και μην περιμένετε να σπάσει το ρεκόρ του Verstappen για την πρώτη του νίκη στην κορυφαία κατηγορία. Τα ράλι θέλουν πείρα και υπομονή. Ρωτήστε τον Robert Kubica

Το ότι ο Rovanpera είναι έτοιμος για το WRC είναι ξεκάθαρο. Ο Elfyn Evans το έμαθε από το πρώτο χέρι όταν παρά λίγο να χάσει από τον Φιλανδό έφηβο στον τελικό του Memorial Bettega, πριν λίγες μέρες. Ο αγώνας γίνεται ανά ζεύγη σε παράλληλες διαδρομές, με μικτό οδόστρωμα, άσφαλτο και χώμα. Ο Kalle, για να φτάσει στον τελικό, είχε αποκλείσει μεταξύ άλλων τον 9 φορές πρωταθλητή Ιταλίας, Paolo Andreucci, και τον εργοστασιακό οδηγό της Hyundai, Thierry Neuville (που τελικά τούμπαρε).

Στην τελική φάση, αντιμετώπισε τον Evans σε 4 γύρους. Έχασε τον πρώτο, έκανε ένα λαθάκι σε φουρκέτα κι έχασε τον δεύτερο για μόλις 0,08”, κέρδισε τον τρίτο κι έχασε τον τέταρτο για μόλις 0,05”.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Evans δυσκολεύτηκε να συνηθίσει ξανά το Fiesta WRC μετά από μία χρονιά στο τιμόνι του Fiesta R5. Όμως ο Rovanpera δεν είχε ποτέ αγωνιστεί με αυτοκίνητο WRC πριν κάνει κάποια μέτρα την Παρασκευή πριν τον αγώνα και δηλώσει πως ήταν εντάξει.

«Νομίζω πως ήταν ο ταχύτερος στην προθέρμανση», λέει ο Evans μην πιστεύοντας στα ίδια του τα λόγια. «Γι’ αυτό ίσως να μην ένωσα έκπληξη για το πόσο γρήγορος ήταν στον τελικό».

Ο Ουαλός είχε τις πληροφορίες του κι από τον συναθλητή του στο WRC2, τον εργοστασιακό οδηγό της Skoda, Pontus Tidemand, που θα είχε χάσει από τον Rovanpera στο ράλι Zemaitjia της Λιθουανίας, αν ο Φιλανδός δεν πάθαινε λάστιχο στο τέλος του αγώνα.

«Ο Pontus μου το είχε πει… Αλλά δεν μπορώ να συνηθίσω το πόσο μικρός δείχνει ο Kalle. Δεν θυμάμαι τι έκανα όταν ήμουνα 16, αλλά σίγουρα δεν οδηγούσα αυτοκίνητο WRC [σ.σ. αν και ο πατέρας του ήταν και αυτός πρωταθλητής ράλι]. Μόνο το ονειρευόμουνα…».

[Πηγή: Autosport]

Δείτε τώρα τον Kalle σε δράση στο φετινό Memorial Bettega:

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube