Πρωινή βόλτα με το Renault 5 Maxi Turbo Group B [video]
Πως είναι άραγε να έχεις ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο Group B στο γκαράζ σου και να το οδηγείς όποτε θέλεις;
Η λογική λέει ότι αν θέλεις να φτιάξεις ένα πισωκίνητο αγωνιστικό, το βασίζεις σε ένα πισωκίνητο αυτοκίνητο παραγωγής. Εκτός κι αν έχεις την ελευθερία που επέτρεπαν στους κατασκευαστές οι κανονισμοί του Group B.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα πάντα για το Renault Super 5 GT Turbo
Κάπως έτσι γεννήθηκαν πολύ ιδιαίτερα αυτοκίνητα. Τα αγωνιστικά ήταν έτσι κι αλλιώς πρωτότυπα, με σωληνωτό πλαίσιο, κινητήρα στο κέντρο και ένα κάλυμμα από fiberglass, πλαστικό κ.λπ, που έμοιαζε στο αυτοκίνητο που μπορούσε να αγοράσει κανείς από τις εκθέσεις. Απλώς, κάποια ιδέες όπως η Stratos, η 037 και η S4 γεννήθηκαν για να γίνουν αγωνιστικά και κατασκευάστηκαν για το δρόμο μόνο τα λίγα απαραίτητα για την ομολογκασιόν αντίτυπα. Ήταν φαίνεται η προσέγγιση της Lancia στο θέμα αυτή. Ενώ σε περιπτώσεις όπως των Renault 5 και Peugeot 205, ή ακόμη περισσότερο του Audi Quattro, το αυτοκίνητο δρόμου προϋπήρχε, οπότε μπορεί κανείς να θεωρήσει αυτό ως βάση του αγωνιστικού. Πράγμα που ισχύει όμως μόνο στην περίπτωση του Audi, το οποίο είχε όντως αρκετά στενή σχέση σε τεχνικό επίπεδο με το αυτοκίνητο παραγωγής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Τα πάντα για το Renault 5 Alpine Turbo
Το Renault 5 Turbo έχει τον κινητήρα Cleon-Fonte 1.397 cc με τούρμπο τοποθετημένο στο κέντρο. Το προκλητικό και πανέμορφο πίσω μέρος με τα θηριώδη φτερά να καλύπτουν το τεράστιο μετατρόχιο και τις εισαγωγές αέρα να τροφοδοτούν τον κινητήρα, σχεδίασε ως μέλος του στούντιο Bertone ο θρυλικός Marcello Gandini. Στην έκδοση δρόμου ο κινητήρας έβγαζε 160 άλογα και 22,5 kgm ροπή. Σε αγωνιστική μορφή έβγαζε 180 ίππους αρχικά, 210 στη συνέχεια και στην έκδοση Group B, ως Maxi Turbo ξεπερνούσε τους 350. Αφού κατασκευάστηκαν τα πρώτα 400 κομμάτια για την ομολογκασιόν, ακολούθησε μια έκδοση Turbo 2, φθηνότερη, με λιγότερα από τα ακριβά ελαφρά τμήματα στο αμάξωμα.
Πηγή Petrolicious