Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

5W-40, 10W-40, 20W-50… Δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσεις και να «μεταφράσεις» τις παραπάνω ενδείξεις όταν επιλέγεις λιπαντικό κινητήρα για το αυτοκίνητό σου.

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

H συνδυασμός αριθμών και του γράμματος «W» που αναγράφεται στη συσκευασία ενός λαδιού για το μοτέρ του αυτοκινήτου προσδιορίζει το ιξώδες ή καλύτερα τον βαθμό ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα.

Που με τη σειρά του προσδιορίζει το επίπεδο ρευστότητάς του και πόσο αποτελεσματικό είναι σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες. Δηλαδή αποτελεί την ταυτότητα για τους διαφορετικούς τύπους βαθμών και τη σημασία τους.

Η ορθή επιλογή βαθμού ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου 

«Και σε τι συνίσταται ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;», θα ρωτήσετε και εύλογα. Ο βαθμός ιξώδους υποδεικνύει την «αντίσταση» του λιπαντικού στη ρευστότητα μέσα στο μοτέρ. Έτσι, ένα λάδι με χαμηλό βαθμό ιξώδους θα είναι πιο ρευστό, πιο υγρό, ως εκ τούτου θα ρέει πιο εύκολα.

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Αντίθετα, όσο υψηλότερος είναι αυτός ο βαθμός τόσο πιο παχύρρευστο θα είναι το λιπαντικό, ως εκ τούτου και βραδεία η ροή του. Κάτι που θα επιτρέψει τον σχηματισμό μιας προστατευτικής λιπαντικής μεμβράνης στα διάφορα μέρη του κινητήρα.

Δεδομένου ότι το λιπαντικό κινητήρα επηρεάζεται από τη θερμοκρασία, οι βαθμοί δίνουν μια ένδειξη για τη χρήση και τη ρευστότητα του λιπαντικού όταν αυτό είναι κρύο και ζεστό. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ελέγχοντας τη στάθμη του λιπαντικού κινητήρα

Ας πούμε ένα παράδειγμα: Σε χαμηλή θερμοκρασία, είναι προτιμότερη η χρήση λιπαντικού με χαμηλό βαθμό ιξώδους, προκειμένου να διευκολύνεται η ρευστότητα, δηλαδή η κυκλοφορία του λιπαντικού στον κινητήρα κατά τη διάρκεια μιας ψυχρής εκκίνησής του.

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Αντίθετα, ένα λιπαντικό κινητήρα με υψηλό βαθμό ιξώδους θα είναι πιο ανθεκτικό στα ευαίσθητα, ιδιαίτερα θερμά μέρη του μοτέρ. Πιο παχύρρευστο, το λιπαντικό αυτό θα σχηματίσει μια προστατευτική μεμβράνη στα μέρη του κινητήρα, εμποδίζοντας τη μεταξύ τους τριβή, ως εκ τούτου τη φθορά τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Κάθε πότε να αλλάζω «λάδια»;

Η ορθή επιλογή βαθμού ιξώδους, οπότε κατ’ επέκταση λιπαντικού κινητήρα, είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του αυτοκινήτου. Το λιπαντικό βοηθά στην ψύξη του μοτέρ, λιπαίνει τα διάφορα μέρη του και, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, αποτρέποντας τη μεταξύ τους τριβή κατά συνέπεια και τη φθορά τους.

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Επιπλέον, το λιπαντικό κινητήρα βοηθά στον καθαρισμό από ξένα σώματα και υπολείμματα καύσης, και περιορίζει αποτελεσματικά την εμφάνιση διάβρωσης.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί βαθμοί ιξώδους του λιπαντικού;
Πώς θα μάθετε ποιος είναι ο σωστός βαθμός ιξώδους για το αυτοκίνητό σας σας; Η Society of Automotive Engineers (SAE) έχει καταρτίσει ένα σύστημα ταξινόμησης για τα λιπαντικά, με βάση τον βαθμό ιξώδους σε χαμηλές και υψηλές θερμοκρασίες.

Μονοβάθμια λιπαντικά
Τα μονοβάθμια λιπαντικά χρησιμοποιούνται σε σχετικά περιορισμένο εύρος θερμοκρασιών. Γενικά προορίζονται για τον κινητήρα αυτοκινήτων παλιάς τεχνολογίας. Αυτό το είδος του λιπαντικού χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με την εποχή που θα το χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ορυκτέλαιο, ημί-συνθετικό ή συνθετικό λιπαντικό;

Για χειμερινή χρήση, επιλέξετε λιπαντικό με την ένδειξη «W», για το «Winter». Δηλαδή, λιπαντικό SAE 0W, 5W, 10W, 15W, 20W και 25W. Ο βαθμός ιξώδους αυτών των λιπαντικών είναι χαμηλός, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ρευστά.

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Κάθε κατηγορία ορίζεται από το ιξώδες της σε μια δεδομένη θερμοκρασία: Από -10 °C έως -35 °C ανάλογα με τους βαθμούς. Στο κρύο, όσο πιο ρευστό είναι το λιπαντικό τόσο πιο εύκολη θα είναι η αποστολή της αντλίας λαδιού κατά την εκκίνηση.

Για τη θερινή περίοδο και για τη φροντίδα του κινητήρα, είναι καλύτερο να στραφείτε σε λιπαντικό με υψηλότερο βαθμό ιξώδους, που δεν έχει την ένδειξη «W». Δηλαδή, λάδια SAE 8, 12, 16, 20, 30, 40, 50 και 60.

Λιπαντικό κινητήρα και εύρος χρήσης (θερμοκρασίες) ανάλογα με το ιξώδες
Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Πολυβάθμια λιπαντικά
Τα πολυβάθμια ή πολύτυπα λιπαντικά είναι τα πιο πολυχρησιμοποιούμενα σήμερα επειδή επιτρέπουν την καλή λειτουργία στους κινητήρες σύγχρονης τεχνολογίας. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται όλες τις εποχές, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές θερμοκρασίες.

Και τούτο διότι εξαρτώνται λιγότερο από τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας από τα μονοβάθμια. Γι’ αυτόν τον λόγο, πάνω στη συσκευασία τους αναγράφονται δύο βαθμοί εκατέρωθεν της ένδειξης «W». Για παράδειγμα, στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα λιπαντικά, βρίσκουμε τις ενδείξεις 5W-30, 15W-40 ή και 10W-40.

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Πώς να κατανοήσετε τους βαθμούς ιξώδους;
Όπως και στα μονόβαθμα λιπαντικά, το «W» σημαίνει «Winter». Ο αριθμός που βρίσκεται αριστερά (ή πάνω) δίνει τον βαθμό ιξώδους στο κρύο. Δηλαδή, την ικανότητα του κινητήρα να παίρνει εμπρός εύκολα και με ασφάλεια ακόμα και σε χαμηλή θερμοκρασία. Όσο χαμηλότερη είναι αυτή η τιμή τόσο καλύτερα ο κινητήρας θα παίρνει εμπρός όταν είναι κρύος. Έτσι, για γρήγορη εκκίνηση, καλό είναι να επιλέξετε ένα πιο ρευστό λάδι.

Τι είναι ο βαθμός ιξώδους στο λιπαντικό κινητήρα;

Αντίθετα, η τιμή μετά το «W» υποδεικνύει τον βαθμό ιξώδους του λιπαντικού σε υψηλή θερμοκρασία. Η υψηλή τιμή είναι συνώνυμη με τη βέλτιστη προστασία και στεγανοποίηση του κινητήρα και των μερών του, χάρη στον σχηματισμό ενός παχύρρευστου φιλμ λιπαντικού στις ευαίσθητες περιοχές (πολύ θερμές ζώνες) του κινητήρα. Ωστόσο, ένας λίγο χαμηλότερος βαθμός θα περιορίσει αποτελεσματικότερα την τριβή μεταξύ των υπέρθερμων εξαρτημάτων και θα μειώσει την κατανάλωση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ To σωστό λιπαντικό για τον κινητήρα κάθε κλασικού αυτοκινήτου

Εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία κατά την επιλογή του βαθμού ιξώδους του λιπαντικού για τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας, ανατρέξτε στις οδηγίες του κατασκευαστή, στο βιβλιαράκι συντήρησης ή συμβουλευόμενος τον επισκευαστή που σερβίρει το αυτοκίνητό σας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube