Καύσωνας και οδήγηση: 8+1 συμβουλές για να μην... βράσετε μέσα στο αυτοκίνητο

Καύσωνας και οδήγηση: 8+1 συμβουλές για να μην... βράσετε μέσα στο αυτοκίνητο

Πώς να προετοιμάσετε τον εαυτό σας και το αυτοκίνητο για τον καύσωνα.

Ο καύσωνας «Κλέων» είναι εδώ και ήδη βιώνουμε θeρμοκρασίες που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τους 43 βαθμούς.  

Σε αυτές τις θερμοκρασίες το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε φούρνο κυριολεκτικά και εμείς πρέπει να είμαστε ειδικά προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες. 

Πρώτα από όλα πρέπει να έχουμε φροντίσει να ελέγξουμε το αυτοκίνητό μας: Αυτό σημαίνει πως πρέπει να έχουμε τσεκάρει πως όλα το σύστημα κλιματιsμού λειτουργεί κανονικά, δεν λείπει φρέον και πως τα φίλτρα είναι καθαρά. Επιπλέον πρέπει να έχουμε τσεκάρει λάδια, ψυκτικό υγρό κινητήρα και πίεση ελαστικών. 

Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε προτιμούμε να ξεκινήσουμε πολύ πρωί, ή βράδυ όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Φροντίζουμε να πίνουμε συχνά νερό και να κρατάμε ενυδατωμένο τον οργανισμό μας. 

Αν σταθμεύσουμε κάπου ψάχνουμε για σκιά. 

Παιδιά και κατοικίδια που μεταφέρονται με το αυτοκίνητο ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς η θερμοπληξία μέσα στο αυτοκίνητο είναι πολύ συχνό φαινόμενο. 

Οι αντηλιακές μεμβράνες προσφέρουν ιδιαίτερη προστασία στους επιβάτες, τόσο από τη θερμοκρασία όσο και από την ακτινοβολία του ήλιου αλλά πρέπει πάντα να τοποθετούνται σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος. 

Αν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο για ώρα στον ήλιο (ή ακόμη και στη σκιά) πριν ξεκινήσουμε ανοίγουμε για λίγο τις πόρτες για να απεγκλωβιστεί ο ζεστός αέρας. 

Στη συνέχεια ανάβουμε τον κλιματισμό αλλά όχι στο low. Προτιμούμε μια σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 23 βαθμούς. Κινούμαστε για λίγο με ανοικτά παράθυρα και στη συνέχεια τα κλείνουμε για να έρθει η θερμοκρασία στο επιθυμητό επίπεδο. 

Δεν αφήνουμε ποτέ εκτεθειμένες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου συσκευές όπως smartphones ή tablets. Ο ήλιος μπορεί να τους κάνει μεγάλη ζημιά. 

Γενικά, αν δεν είναι απαραίτητο, δεν μετακινούμαστε τις πολύ θερμές ώρες της ημέρας. Καλό θα είναι να οργανώσουμε έτσι τις δουλειές μας ώστε να βρισκόμαστε πάντα σε ένα χώρο κλιματιζόμενο. 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube