Συστήματα συγκράτησης για εγκύους, λιγότερο ασφαλή από τις κλασικές ζώνες [video]

Συστήματα συγκράτησης για εγκύους, λιγότερο ασφαλή από τις κλασικές ζώνες [video]

Το TCS και η ADAC δοκίμασαν τα διάφορα συστήματα συγκράτησης που προορίζονται για εγκύους κατά τη διάρκεια δοκιμών πρόσκρουσης. Η ετυμηγορία τους είναι ξεκάθαρη: Καμία από αυτές τις συσκευές δεν είναι τόσο ασφαλής όσο η κλασική ζώνη ασφαλείας.

Ζώνη ασφαλείας

Οι έγκυοι ανησυχούν συχνά ότι η ζώνη ασφαλείας θα βλάψει το έμβρυο σε περίπτωση ατυχήματος.

Μια ανησυχία που οδήγησε στην εξέλιξη και στην εμπορία προσαρμογέων (ή περιοριστών όπως συχνά αναφέρονται) για τις ζώνες ασφαλείας με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν αυτούς τους κινδύνους. Και να καθησυχάσουν όσες χρειαστεί να κινούνται με αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Το TCS και η ADAC συνιστούν από κοινού στις εγκύους να χρησιμοποιούν την κλασική ζώνη ασφαλείας τριών σημείων χωρίς αντάπτορες

Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα από το ελβετικό Touring Club Suisse (TCS) και τη γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC κατέληξαν σε ένα ανησυχητικό συμπέρασμα. Αυτά τα συστήματα συγκράτησης είναι στην πράξη λιγότερο αποτελεσματικά από την κλασική ζώνη ασφαλείας, ακόμη και επικίνδυνα για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Ως εκ τούτου, συνιστούν τη χρήση της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων, τηρώντας παράλληλα ορισμένες συνήθεις προφυλάξεις.

Ζώνες ασφαλείας

Το TCS και η ADAC δοκίμασαν τα διαφορετικά συστήματα προσαρμογέων ζώνης που είναι διαθέσιμα στην αγορά:
-Αντάπτορας που αποτελείται από ένα λεπτό προσκέφαλο καθίσματος, το οποίο προσαρμόζεται στην εμπρός πλάτη με τη βοήθεια ενός ιμάντα με πλαστικά κουμπώματα. Ή που προσαρμόζεται στα σημεία αγκύρωσης Isofix του αυτοκινήτου με τη βοήθεια δύο καραμπίνερ.
-Αντάπτορας με πλαστικούς γάντζους και αντάπτορας με μεταλλικούς γάντζους που δένουν με ιμάντα στο κάθισμα του οδηγού. Η έκδοση «συμπληρωματικού ιμάντα», από την πλευρά της, τοποθετείται γύρω από το προσκέφαλο του καθίσματος του οδηγού, όπου είναι επίσης στερεωμένος.
Αυτό που έχουν κοινό όλοι αυτοί οι προσαρμογείς είναι ότι στερεώνονται στο ίχνος της ζώνης που περνά από την κοιλιακή χώρα.

Ζώνη ασφαλείας

Σύμφωνα με την ADAC, είναι επίσης απαραίτητο να προσέχουμε την εμπορική επικοινωνία, τη διαφήμιση δηλαδή, ορισμένων κατασκευαστών. Οι οποίοι παρουσιάζουν τον αντάπτορα ζώνης ως εξοπλισμό ασφαλείας που έχει δοκιμαστεί σύμφωνα με τον Κανονισμό 16 του ΟΗΕ, σχετικά με την έγκριση ζωνών ασφαλείας και συστημάτων συγκράτησης. Ωστόσο, αυτοί οι αντάπτορες ζώνης δεν αποτελούν ούτε ανεξάρτητη ζώνη ασφαλείας ούτε πλήρες σύστημα συγκράτησης κατά την έννοια του κανονισμού. Επομένως, δεν μπορούν να εγκριθούν σύμφωνα με τον κανονισμό 16 του ΟΗΕ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδικά καθίσματα + χοντρά μπουφάν= επικίνδυνος συνδυασμός [video]

Ένα ακόμα θέμα που θίγεται από τις δύο λέσχες είναι οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την κακή συγκράτηση της λεκάνης. Το TCS επιμένει ότι, κατά τη διάρκεια των δοκιμών πρόσκρουσης που πραγματοποιήθηκαν, κανένας από τους προσαρμογείς δεν ήταν σε θέση να αντέξει τη δύναμη που ασκήθηκε. 

Ζώνες ασφαλείας

Συγκεκριμένα, κανένα από αυτά τα συστήματα δεν μπόρεσε να διατηρήσει την κοιλιακή ζώνη σε χαμηλή θέση κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης. Η λεκάνη συγκρατείται επομένως λιγότερο καλά απ’ ό,τι με την κλασική ζώνη ασφαλείας. Επιπλέον οι πιέσεις που μετρήθηκαν στο στήθος, στην κοιλιά και στη λεκάνη βρέθηκαν να είναι μεγαλύτερες από αυτές που μετρήθηκαν με συμβατική ζώνη ασφαλείας.

Ποια είναι η συνέπεια; Τα γόνατα των ανδρεικέλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των δοκιμών πρόσκρουσης χτυπούσαν πιο βίαια στο ταμπλό. Επιπλέον, τα στοιχεία που είναι εγκατεστημένα στο επίπεδο του καβάλου θεωρούνται άβολα από τους χρήστες και προκύπτει αυξημένος κίνδυνος τραυματισμού για τη μέλλουσα μητέρα. Δεν προσφέρουν κανένα πλεονέκτημα και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα και με τις δύο λέσχες.

Ζώνες ασφαλείας

Το TCS και η ADAC συνιστούν από κοινού στις έγκυες γυναίκες να χρησιμοποιούν την κλασική ζώνη ασφαλείας τριών σημείων χωρίς αντάπτορες. Υποδεικνύουν δε, ότι η ζώνη ασφαλείας παρέχει αξιόπιστη προστασία και δεν ασκεί καμία πίεση στην κοιλιά, προστατεύοντας έτσι τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος.

Για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος καταπόνησης στην κοιλιά της εγκύου, η ζώνη πρέπει να είναι σωστά τοποθετημένη. Ο ιμάντας πρέπει να γλιστρά κάτω από την κοιλιακή χώρα και να είναι καλά προσαρμοσμένος στη λεκάνη. Ο ιμάντας του ώμου πρέπει να περνά στη μέση του στήθους. 

Ζώνες ασφαλείας

Ορισμένα αυτοκίνητα, με τις ζώνες τους να ρυθμίζονται σε ύψος στο άνω σημείο της αγκύρωσης, επιτρέπουν τη βελτιστοποίηση αυτής της τοποθέτησης. Τέλος, συνιστάται στις εγκύους να μην ανακλίνουν προς τα πίσω υπερβολικά το κάθισμα, προκειμένου να διασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία της ζώνης ασφαλείας.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube