32 χειμερινά λάστιχα σε τεστ, τρία επικίνδυνα [video]

32 χειμερινά λάστιχα σε τεστ, τρία επικίνδυνα [video]

Το Touring Club Suisse (TCS) δοκίμασε πολλά χειμωνιάτικα λάστιχα για μικρά SUV και κόμπακτ χάτσμπακ. Τα αποτελέσματα ήταν γενικά καλά, παρόλο που ορισμένα λάστιχα κρίθηκαν επικίνδυνα.

χειμερινά λάστιχα

Υποχρεωτικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου, υπενθυμίζεται ότι τα χειμερινά λάστιχα είναι χρήσιμα μόλις οι θερμοκρασίες πέσουν κάτω από τους 7 °C, χάρη στην ειδική γόμμα που διατηρεί την ευκαμψία της όταν πέφτει το θερμόμετρο.

Πιστό στις συνήθειές του, το Touring Club Suisse, η μεγαλύτερη λέσχη χρηστών των οδικών υπηρεσιών στην Ελβετία, δημοσιεύει πριν από την έναρξη της σεζόν μια μεγάλη δοκιμή στα χειμωνιάτικα λάστιχα. 

Τα λάστιχα δοκιμάστηκαν από το TCS σε στεγνές, βρεγμένες και παγωμένες επιφάνειες με 19 κριτήρια

χειμερινά λάστιχα

Για εφέτος, δοκιμάστηκαν 32 μοντέλα χειμερινών ελαστικών, προερχόμενα από μεγάλες μάρκες έως Κινέζους κατασκευαστές, γνωστούς για τις επιθετικές τους τιμές. Τα προϊόντα αξιολογήθηκαν σύμφωνα με 19 κριτήρια, χωρισμένα σε δύο κατηγορίες: Ασφάλεια οδήγησης (70% της βαθμολογίας) και περιβαλλοντική ισορροπία (30% της βαθμολογίας). 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Χειμερινά ελαστικά: Tι πρέπει να γνωρίζετε

«Όσον αφορά το κριτήριο ασφάλειας, έμφαση δόθηκε στην απόδοση σε στεγνό και σε βρεγμένο οδόστρωμα, αλλά και στη συμπεριφορά σε χειμερινούς δρόμους. Για να γίνει αυτό, τα ελαστικά αξιολογήθηκαν σε χιονισμένους και παγωμένους δρόμους. Το κριτήριο περιβαλλοντικής αξιολόγησης επικεντρωνόταν στην οδηγική απόδοση, στη φθορά, στην απόδοση, στην κατανάλωση καυσίμου, στο βάρος των ελαστικών, στον θόρυβο και στην αντοχή των ελαστικών», διευκρινίζει ο οργανισμός στην έκθεσή του.

χειμερινά λάστιχα

Για αυτή τη νέα δοκιμή, το Touring Club Suisse επέλεξε δύο μεγέθη ελαστικών που προορίζονται για μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητα. Το πρώτο σε 205/60 R16 αντιστοιχεί σε αυτό που χρησιμοποιούν μικρά SUV όπως το Peugeot 2008, Volkswagen T-Roc ή το Renault Captur.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Πόσο καλύτερα είναι στο χιόνι τα χειμερινά ελαστικά από τα «4 εποχών»; [video]

Το δεύτερο ήταν διάστασης 225/45 R17 με ευρεία χρήση στην κόμπακτ κατηγορία σε χάτσμπακ/μπερλίνες ή SUV, δηλαδή σε μοντέλα όπως το Audi A3, το Hyundai i30 ή το Volkswagen Golf. Και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια: Τα λάστιχα με την καλύτερη βαθμολογία είναι αυτά των μεγάλων κατασκευαστών, όπως η Continental, η Dunlop, η Michelin και η Goodyear.

χειμερινά λάστιχα

Για τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε μικρά SUV, επτά λάστιχα κρίθηκαν ως «συνιστώμενα ανεπιφύλακτα» από τον ελβετικό οργανισμό και άλλα τόσα κατατάχτηκαν στην κατηγορία «συνιστώμενα». Μόνο δύο ελαστικά από κινεζικές φίρμες, το Lassa Snoways 4 και το Austone Athena SP-901, τερμάτισαν στο κόκκινο, στην κατηγορία «μη συνιστώμενα».

Το τελευταίο μάλιστα παρουσίασε «τις μεγαλύτερες αποστάσεις φρεναρίσματος σε βρεγμένο οδόστρωμα, καθώς και τις χειρότερες ιδιότητες υδρολίσθησης κατά τη διάρκεια της δοκιμής», διευκρινίζει το TCS.

χειμερινά λάστιχα

Τα αποτελέσματα για τα ελαστικά των 17 ιντσών της μικρομεσαίας ή κόμπακτ κατηγορίας ήταν λιγότερο καλά, αφού μόνο τέσσερα λάστιχα (Continental, Michelin, Goodyear και Dunlop) κατατάχτηκαν ως «συνιστώμενα ανεπιφύλακτα».

Η μεγάλη πλειονότητα βαθμολογήθηκε στον μέσο όρο (3 αστέρια στα 5) δηλαδή «συνιστώμενα», με κάποια μάλιστα να προέρχονται από μεγάλες μάρκες όπως η Pirelli και η Bridgestone. Μόνο ένα λάστιχο από τον Πολωνό κατασκευαστή Kormoran αξιολογήθηκε ως «μη συνιστώμενο» λόγω μεγάλων αποστάσεων φρεναρίσματος στο βρεγμένο και των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στην υδρολίσθηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 20 καίριες ερωτήσεις για τα ελαστικά

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube