Γιατί η Mercedes-Benz σκέφτεται να καταργήσει τα κουπέ SUV;

Γιατί η Mercedes-Benz σκέφτεται να καταργήσει τα κουπέ SUV;

Τα κουπέ SUV της Mercedes-Benz δεν πουλάνε σε σχέση με την υπόλοιπη γκάμα, οπότε σε αυτά δεν χωρούν συναισθηματισμοί.

Mercedes-Benz

Τα τελευταία χρόνια, η Mercedes-Benz έχει βαλθεί να συμμαζέψει την γκάμα της, ώστε να περικόψει το κόστος. Τώρα, οι φήμες θέλουν τον πέλεκυ να πέφτει βαρύς πάνω στα κουπέ SUV. Με τα στελέχη να συζητούν το αν θα τα καταργήσουν τελείως ή θα τα συγχωνεύσουν σε ένα ενιαίο μοντέλο.

Επί του παρόντος, η Mercedes-Benz προσφέρει δύο επιλογές κουπέ SUV — την GLC Coupé και την GLE Coupé  — που αποτελούν άμεσους ανταγωνιστές των X4 και X6 της BMW. Οι χαμηλές πωλήσεις τους εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους στη γερμανική γκάμα. Επί του παρόντος κι ανάλογα την αγορά, αντιπροσωπεύουν το 10 με 15% των πωλήσεων GLC και GLE, με ελαφρώς χαμηλότερο ποσοστό στο 6% για την Κίνα. 

Με τις παγκόσμιες πωλήσεις να είναι ισχνές, η Mercedes-Benz θα προτάξει την κερδοφορία της κι αναμένεται να περικόψει τα «περιττά λίπη» 

Mercedes-Benz

Ενώ ο διευθύνων σύμβουλος Ola Källenius δεν έχει δηλώσει κάτι σχετικά με το θέμα, η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ισχυρίζεται ότι «εμπιστευτικές πηγές εντός της εταιρείας» αμφισβητούν το μέλλον των κουπέ SUV. Ορισμένα στελέχη προτείνουν ότι ίσως είναι καιρός να σταματήσει εντελώς η παραγωγή τους, ώστε η GLC Coupé κι η GLE Coupé να εξαφανιστούν αθόρυβα στο τέλος του κύκλου ζωής τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η Mercedes-Benz EQC σταμάτησενα παράγεται εδώ κι έναν χρόνο, δεν το πήραμε καν χαμπάρι

Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να τις συνδυάσουν σε ένα μοντέλο, ενώ λίγοι πρεσβεύουν ότι τίποτα δεν πρέπει να αλλάξει. Το επερχόμενο ηλεκτρικό SUV μεγέθους GLC, του οποίου το ντεμπούτο του επιβεβαιώθηκε για το 2026, δεν αναμένεται να έχει κουπέ έκδοση. Κάτι που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ότι η Mercedes-Benz ενδέχεται να καταργήσει τα αντίστοιχα αμαξώματα από ολόκληρη την γκάμα της. Με τα περισσότερα «κανονικά» SUV να γίνονται πιο κομψά και πιο αεροδυναμικά, τα κουπέ SUV βλέπουν να περιορίζεται ο ρόλος τους.

Mercedes-Benz

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κατηγορίες της αγοράς, με την έννοια ότι καλούνται να συγκεράσουν αντικρουόμενες ανάγκες, τα κουπέ SUV εξακολουθούν να έχουν πιστούς αγοραστές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Νέο Citroën Basalt, λάτιν κουπέ SUV

Χάνουν λίγο σε πρακτικότητα και χώρους με την κεκλιμένη γραμμή οροφής να μειώνει το εσωτερικό ύψος, αλλά για κάποιους αυτά είναι ψήγματα μπροστά στη σπορ εμφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, τα υπάρχοντα μοντέλα κουπέ SUV της Mercede-Benz είναι ακόμη φρέσκα.

Mercedes-Benz

Η δεύτερη γενιά GLC Coupé παρουσιάστηκε το 2023, ενώ η τρέχουσα GLE Coupé ανανεώθηκε πέρσι. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο μοντέλα θα παραμείνουν στην αγορά για τουλάχιστον μερικά ακόμη χρόνια προτού η Στουτγάρδη αποφασίσει αν θα τραβήξει την πρίζα.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube