Οδηγούμε τη νέα Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio [video]

Οδηγούμε τη νέα Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio [video]

Όσο καλή κι εάν είναι η θεωρία, η πράξη μπορεί να την τινάξει στον αέρα. Η Giulia Quadrifoglio σίγουρα δεν είναι μια τέτοια περίπτωση, δείχνοντας περίτρανα ότι η Alfa Romeo και θέλει και μπορεί.

Σίγουρα το πιο ενδιαφέρον μέρος της ιστορίας που λέγεται σύγχρονη Giulia, είναι εκείνο που χαρακτηρίζεται από το τετράφυλλο τριφύλλι.

Πλέκοντας με τον τρόπο που Ιταλοί ξέρουν καλύτερα από τον καθένα το αθλητικό με το κομψό, αποτελεί την ιταλική απάντηση στον ανταγωνισμό που ονομάζεται BMW M3 και Mercedes-AMG C63. Αυτό κάνει την αποστολή της εξαιρετικά δύσκολη, όμως οι άνθρωποι που εξέλιξαν την Giulia ανέφεραν σε ανύποπτο χρόνο κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Η έκδοση Quadrifoglio δεν είναι η βελτιωμένη εκδοχή των απλών.

Είναι το κέντρο γύρω από το οποίο περιστράφηκε η εξέλιξη του μοντέλου και οι υπόλοιπες εκδόσεις προέκυψαν με απλούστερα μηχανικά μέρη. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.

Από τη Ferrari ορμώμενος
Το βασικό συστατικό της Giulia δεν είναι άλλο από τον αλουμινένιο biturbo V6 των 2,9 lt που αποδίδει 510 ίππους και 61,2 kgm. Η Alfa Romeo λέει ότι χρησιμοποιεί τεχνολογικές καινοτομίες από τη Ferrari και δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε. Είναι ζωντανός από χαμηλά και ακούγεται ωραία, ενώ όσο πιο κοντά στις 7.000 rpm του κόφτη τον ανεβάζεις εσύ, τόσο πιο ψηλά σε ανεβάζει κι εκείνος.

Σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις, η δύναμη είναι αρκετή για 0-100 km/h σε μόλις 3,9” και τελική 307 (!) km/h. Δεν νιώθεις την προκλητικά πληθωρική ροπή του V8 της C63 S ούτε και την απίστευτη απόκριση του 3λιτρου straight-six της M3, όμως έχει κεφάτο στροφάρισμα και συνεργάζεται το ίδιο καλά τόσο με το θετικό χειροκίνητο 6άρι όσο και με το αυτόματο 8άρι. Το τελευταίο καίτοι δεν έχει την ταχύτητα των δύο συμπλεκτών στις αλλαγές, έχει σπορ συνέπεια στα ανεβάσματα και δεν είναι υπερπροστατευτικό στα κατεβάσματα.

Διαβάστε ακόμα Οδηγούμε τη νέα Alfa Romeo Giulia

Πίσω από τα εντυπωσιακά νούμερα των επιδόσεων κρύβεται -για τη χειροκίνητη έκδοση- η αναλογία των 3,1 kg/ίππο. Προκειμένου να μην ξεπεραστούν τα 1.580 kg, χρησιμοποιήθηκε κατά κύριο λόγο ατσάλι υπερυψηλής αντοχής στο αμάξωμα, αλουμίνιο στους πύργους των εμπρός αμορτισέρ, carbon άξονας μετάδοσης κι ένα νέο υλικό στον καθρέφτη και το τούνελ μετάδοσης, για τη μόνωση του θορύβου και των κραδασμών. Πρόκειται για δύο φύλλα ατσαλιού με ένα συνθετικό φιλμ 25 μm ανάμεσά τους. Υπάρχει ακόμα ανθρακόνημα στο καπό, την οροφή και την πίσω αεροτομή, ενώ επιπρόσθετα μπορείς να διαλέξεις κεραμικά φρένα και καθίσματα με carbon κέλυφος στις πλάτες για επιπλέον εξοικονόμηση βάρους.

Η βασικότερη λεπτομέρεια πάντως, είναι η δήλωση της Alfa Romeo πως η κατανομή του βάρους είναι απολύτως τέλεια, κάτι που φαίνεται αμέσως.

Ισορροπιστής
Το πλέον εντυπωσιακό στοιχείο της κορυφαίας Giulia είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να την πας γρήγορα, χωρίς να νοιώθεις ποτέ και πουθενά τα 1.580 kg.

Στην κομψή και φινετσάτη καμπίνα υπάρχει αφενός προσεγμένη ποιότητα, αφετέρου πολύ σωστή θέση οδήγησης με ένα μπάκετ που σε στηρίζει άψογα ώστε να μην παλεύεις να μείνεις στη θέση σου. Αντ’ αυτού, απολαμβάνεις τη μοναδική φιλικότητα του πλαισίου που σε εμπνέει να πιέσεις από την πρώτη στιγμή. Το torque vectoring που υλοποιούν οι δύο ηλεκτρονικά ελεγχόμενοι συμπλέκτες του πίσω διαφορικού δίνει απόλυτο έλεγχο στην ουρά και το θάρρος σε εσένα να περάσεις στο πρόγραμμα Race του DNA Pro. Αυτό σημαίνει ότι οδηγείς χωρίς κανέναν έλεγχο της πρόσφυσης ή της ευστάθειας στη διάθεσή σου.



Το συναίσθημα της σιγουριάς προσυπογράφουν και τα κεραμικά φρένα των αυτοκινήτων που οδηγήσαμε, τα οποία έχουν και την ισχύ αλλά και την αντοχή που χρειάζεται στην περίσταση.

Το τιμόνι δεν έχει απολύτως τέλεια αίσθηση αλλά σίγουρα προβιβάζεται με άνεση, ενώ το εμπρός σύστημα είναι απίστευτα άμεσο και ακριβές χωρίς ούτε υποψία νευρικότητας. Η σχεδίαση της εμπρός ανάρτησης διατηρεί το αποτύπωμα των ελαστικών στο δρόμο αναλλοίωτο ανεξάρτητα από τα φορτία που αναπτύσσονται στις στροφές, ενώ τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ που μπορείς να σκληραίνεις και να μαλακώνεις ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες ρυθμίσεις, ελέγχουν τέλεια το αμάξωμα και η Quadrifoglio καβαλάει τα κερμπ χωρίς να ιδρώνει τ’ αυτί της.

Ούτε και το δικό σου ιδρώνει ιδιαίτερα όμως. Εάν υπερβάλεις στην είσοδο η μουσούδα θα υποστρέψει όμως η ισορροπία έρχεται πανεύκολα με το γκάζι. Πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την ευκολία παίζει το Chassis Domain Control, ο ηλεκτρονικός «μαέστρος» που συντονίζει όλα τα επί μέρους συστήματα. Από τον έλεγχο της ευστάθειας και τους συμπλέκτες του διαφορικού, μέχρι τη σκληρότητα των αμορτισέρ.

Με την πολύτιμη συμβολή του, η κορυφαία έκδοση της ιταλικής μπερλίνας έχει τον τρόπο να κοιτάζει στα μάτια τον ανταγωνισμό της και να σε αιχμαλωτίζει στο μπάκετ της. Κι αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι πέτυχε την αποστολή της, ως ένα γνήσιο σπορ σεντάν που δε χορταίνεις ούτε να βλέπεις αλλά ούτε και να οδηγείς.

Τι λέει το DRIVE
Οι Ιταλοί είναι και πάλι εδώ: Η Alfa Romeo έφτιαξε ένα αυτοκίνητο που είναι «απόλαυση» είτε το κοιτάζεις είτε το οδηγείς κι αυτό μόνο ως επιτυχία μπορεί να λογιστεί.
Τιμή από € 120.000 (εκτιμώμενη)
Τεχνολογία 2.891 cc, V6, 24v, 2x2 ΕΕΚ, άμεσος ψεκασμός, δύο turbo, 510 PS/6.500 rpm, 61,2 kgm/2.500 rpm χειροκίνητο 6άρι ή αυτόματο 8άρι κιβώτιο, κίνηση πίσω με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο μπλοκέ διαφορικό και torque vectoring
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 3,9”
Τελική ταχύτητα 307 km/h
Μέση κατανάλωση 8,5 (8,2) lt/100 km
Εκπομπές CO2 198 (189) gr/km
Διαστάσεις 4.639 x 1.860 x 1.426 mm
Βάρος 1.580 kg
Τιμές κατασκευαστή, σε παρένθεση οι τιμές για την αυτόματη έκδοση

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube