Με το Nissan GT-R MY2017 στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων [video]

Με το Nissan GT-R MY2017 στο Αυτοκινητοδρόμιο Μεγάρων [video]

Η επαφή με την τελευταία εξέλιξη του Nissan GT-R σε μια γνώριμη πίστα είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσεις τον κόσμο του Godzilla χωρίς να τρομάξεις. Πολύ.

Μέχρι σήμερα δεν είχαμε την ευκαιρία να οδηγήσουμε το Nissan GT-R σε ελληνικό έδαφος, όμως μια σύντομη γνωριμία με το GT-R MY2017 των 570 PS στα Μέγαρα ήταν ενδεικτική των δυνατοτήτων του.

Όσες φορές κι αν διαβάσεις για το πόσο εύκολα σημειώνει εξαιρετικούς χρόνους ένα Nissan GT-R, μπορεί στο πίσω μέρος του μυαλού σου να σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί, υπερβολικοί είναι μωρέ όσοι τα γράφουν αυτά. Εντάξει, έχει πολλή δύναμη και μια πολύ καλή τετρακίνηση που του εξασφαλίζει απίστευτη πρόσφυση, αλλά μέχρι εκεί. Με τόσο βάρος, αποκλείεται να βολεύεται σε μια πίστα με σφιχτή χάραξη. Μέχρι που τυχαίνει να το οδηγήσεις σε μια τέτοια πίστα, και βγαίνεις προβληματισμένος για τις πεποιθήσεις σου, για τα χέρια σου, για τις δυνατότητές του.

Το πιεσμένο πρόγραμμα στην όμορφη εκδήλωση της Nissan στα Μέγαρα δεν επέτρεπε μεγάλη περίοδο γνωριμίας με το αυτοκίνητο. Ακόμα έφτιαχνα τη θέση οδήγησης και ρύθμιζα το Performance Box, στον πρώτο αναγνωριστικό γύρο πίσω από ένα Juke Nismo RS, όταν ο συνοδηγός και ινστρούκτορας για την περίσταση, ο οδηγός αγώνων Παναγιώτης Χαλάτσης, μου ζήτησε να του δείξω τη γραμμή που θα ακολουθώ στο περίπου για να κάνει από νωρίς τις παρατηρήσεις του. «Δε θα μου κλείνεσαι τόσο νωρίς εδώ», «εδώ θα φρενάρεις μετά την κορίνα», «δεν θα πατάμε πουθενά κερμπ», «εδώ θα κρατάς την 3η, μην αλλάζεις» κ.ο.κ. Έτσι πέρασε και ο 2ος γύρος πίσω από το Juke, το οποίο στο τέλος του έκανε στην άκρη και ξεκίνησαν οι τρεις ελεύθεροι δικοί μας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σπάμε το ρεκόρ μας στις Σέρρες με Audi R8 [video]

Έχοντας μέχρι σήμερα εμπειρίες μόνο με αρκετά πιο αδύναμα αυτοκίνητα στα Μέγαρα, οι κορίνες που είχε τοποθετήσει ο Παναγιώτης ως σημάδια για τα φρένα αποδείχθηκαν σωτήριες. Γιατί το δυσκολότερο πράγμα όταν οδηγείς ένα GT-R σε γνώριμη διαδρομή, είναι να συνειδητοποιήσεις την ταχύτητα που μαζεύει από στροφή σε στροφή. Η μυϊκή μνήμη σε κάνει να σηκώνεις το πόδι από το φρένο πολύ νωρίς στην είσοδο, αφού πιστεύεις ότι το έχεις πατήσει ήδη για αρκετή ώρα. Όμως στην πραγματικότητα η αρχική ταχύτητα είναι τόσο μεγάλη που σου επιβάλλει να κρατήσεις το φρένο παραπάνω.

Στην ευθεία των Μεγάρων, δεν είχα πιάσει στο παρελθόν ούτε 170 km/h, με ελαφρύτερα αυτοκίνητα, και τώρα ερχόμουν με ένα αυτοκίνητο που ίσως άγγιζε τους δύο τόνους (με εμένα και τον Παναγιώτη) με περισσότερα από 190 km/h. Έτσι, είναι εύκολο να παρασυρθείς, να προσπαθήσεις να στρίψεις με πολλά και να παραπονεθείς ότι το σύνολο είναι υποστροφικό. «Δεν αντέχει, δεν αντέχει!», φώναζε ο συνοδηγός, και είχε βέβαια απόλυτο δίκιο. Μόνο στα pits, βλέποντας την τηλεμετρία, ανακαλύπτεις πόσα km/h είχες στην είσοδο και πόσα τελικά κράτησες μέσα στη στροφή. Και δεν μπορείς παρά να υποκλιθείς στις δυνατότητες του GT-R, αφού φαίνεται ότι αδιαφορεί για την υπερβολική αισιοδοξία σου στην είσοδο και στρίβει εντυπωσιακά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Συγκρίνουμε Nissan GT-R vs Porsche 911 GT3

Στην έξοδο των κλειστών δεξιών στροφών της πίστας, είναι ολοφάνερη η πισωκίνητη φιλοσοφία της τετρακίνησης του GT-R. Το πάτημα του γκαζιού, αν δεν συνοδεύεται από αντίστοιχο, έγκαιρο άνοιγμα του τιμονιού, κάνει τον εγκέφαλο να στείλει μεγάλο ποσοστό της δύναμης πίσω. Έτσι το αυτοκίνητο γυρίζει όσο του επιτρέπει το χαλαρό σύστημα ελέγχου ευστάθειας στο R-Mode. Δηλαδή αρκετά για να χρειαστεί ανάποδο και να μουντζώνεις τον εαυτό σου που δεν οδηγείς καλύτερα και χάνεις χρόνο. Όμως ακόμα κι έτσι, ακόμα και σε αυτή την οριακή κατάσταση, το GT-R δεν χάνει ταχύτητα, αντίθετα τη διατηρεί ή την αυξάνει, φροντίζοντας όσο μπορεί να μειώσει τις συνέπειες του λάθους σου.

Κάπως έτσι φτάνουμε ως τον 3ο και τελευταίο γύρο, στον οποίο έχω πλέον συνηθίσει κάπως τον ρυθμό, έχω σιγουρευτεί ότι ο Παναγιώτης δίπλα δεν προσπαθεί να με φρενάρει αλλά να με βοηθήσει, οπότε οδηγώ πιο σωστά, όμως μάλλον τα λάστιχα έχουν κουραστεί από το ζόρι των προηγούμενων γύρων και έχω την εντύπωση ότι θέτουν εκείνα το όριο. Έτσι, ο χρόνος δεν βελτιώνεται σε σχέση με αυτόν του 1ου γύρου, όμως τουλάχιστον μένει στο ίδιο επίπεδο. Το χρονόμετρο σταμάτησε διαδοχικά στο 1’06’’70, 1’06’’90 και 1’06’’80 στους τρεις γύρους (δείτε εδώ τα διαγράμματα των δύο καλύτερων). Το γρηγορότερο αυτοκίνητο που έχουμε μετρήσει ποτέ ως DRIVE στα Μέγαρα, έτσι απλά. Χωρίς καμία περίοδο προσαρμογής, χωρίς κερμπ, χωρίς ρίσκο, έτσι ώστε να γυρίσει σε ένα κομμάτι στα χέρια του επικεφαλής τεχνικού συντήρησης των GT-R, Μιχάλη Χατζηγρηγορίου, που το περίμενε στα pits.

Άλλωστε, αν ο Μιχάλης ανησυχούσε για κάτι, αυτό θα ήταν η ακεραιότητα του αυτοκινήτου και των ανθρώπων, αφού για την αξιοπιστία του GT-R έδειχνε σίγουρος. Στις τρεις μέρες που το ίδιο αυτοκίνητο γυρνούσε στην πίστα από το πρωί ως τη δύση του ήλιου στα χέρια υποψήφιων πελατών, υψηλών προσκεκλημένων και δημοσιογράφων, δεν χρειάστηκε να κάνει τίποτα πέρα από αλλαγές ελαστικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Με το BMW i8 στο δρόμο και στις Σέρρες [video]

Βέβαια, όπως συμβαίνει συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, φεύγεις με την αίσθηση του ανικανοποίητου. Σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να έχεις κι άλλους γύρους, κι άλλα λάστιχα, κι άλλο χρόνο με το αυτοκίνητο. Έτσι ώστε αφενός να το οδηγήσεις και διαφορετικά, για να ανακαλύψεις κι άλλες πτυχές του χαρακτήρα του GT-R πέρα από το πώς συμπεριφέρεται στο κυνήγι του χρόνου, αφετέρου να διορθώσεις τα λάθη σου, να προσπαθήσεις να σπάσεις το «έξι» και να κυνηγήσεις τον Χαλάτση -λέμε τώρα- που την προηγούμενη μέρα κόντεψε να σπάσει και το «πέντε». Αμέσως μετά όμως λες πάλι καλά, που τέτοιες εποχές η Nissan τόλμησε όχι μόνο να φέρει το αυτοκίνητο στην Ελλάδα, αλλά και να μας αμολήσει στην πίστα με δαύτο, χωρίς περιορισμούς στο πόσο θα το πιέσουμε. Και είσαι ευγνώμων. Κι αν τυχόν πάει να σβήσει η ανάμνηση, ξαναβλέπεις το in-car video κι όλα ξαναζωντανεύουν.


Nissan GT-R MY2017
Τεχνολογία 3.799 cc, V6, 24v, 4 ΕΕΚ, δύο τούρμπο, μεταβλητός χρονισμός, 570 PS/6.800 rpm, 65,2 kgm/3.300-5.800 rpm, αυτόματο διπλού συμπλέκτη 6 σχέσεων, τετρακίνηση με κατανομή από 0-100% έως 50-50% εμπρός-πίσω.
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 2,8”
Τελική ταχύτητα 315 km/h
Μέση κατανάλωση 11,8 lt/100 km
Εκπομπές CO2 275 g/km
Διαστάσεις 4.710 x 1.895 x 1.370 mm
Μεταξόνιο 2.780 mm
Μετατρόχια 1.590 mm εμπρός - 1.600 mm πίσω
Φρένα Αεριζόμενοι δίσκοι 390 mm με 6πίστονες δαγκάνες εμπρός - 380 mm με 4πίστονες πίσω
Λάστιχα Dunlop SP Sport Maxx GT600 DSST CTT 255/40R20 εμπρός - 285/35R20 πίσω
Βάρος 1.827 kg
Τιμή από €164.500
Τιμές κατασκευαστή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube