Ευθυγράμμιση και ζυγοστάθμιση: Άγνωστες λέξεις;
Οι ενδεδειγμένες γωνίες και το τέλειο ζύγισμα των τροχών δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άνεση. Έχουν σημαντικό μερίδιο στην ασφάλεια και στην τσέπη μας.
Οι τροχοί που δεν είναι ευθυγραμμισμένοι σωστά επηρεάζουν το κράτημα και μειώνουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών.
Η διάγνωση είναι εύκολη διότι το αυτοκίνητο τραβά αριστερά ή δεξιά, στο φρενάρισμα αλλάζει την ευθεία πορεία του, ενώ στρίβει διαφορετικά στις δεξιές και στις αριστερές στροφές. Ο δείκτης λανθασμένης ευθυγράμμισης είναι τα λάστιχα που φθείρονται ανομοιόμορφα και η θερμότητα που αναπτύσσεται κατά την κύλιση και δεν διαχέεται ομοιόμορφα στην επιφάνειά τους. Η ευθυγράμμιση αναλύεται στη γωνία σύγκλισης και στη γωνία κάμπερ.
Σύγκλιση
Αν οι τροχοί συγκλίνουν πολύ προς το κέντρο του αυτοκινήτου στο εμπρός μέρος, αυξάνεται η κατανάλωση και μειώνεται το έργο που παράγει το μοτέρ. Αντίθετα αν αποκλίνουν στο εμπρός μέρος, η τροχιά του αυτοκινήτου επηρεάζεται από τις ανωμαλίες του δρόμου και η οδήγηση γίνεται κουραστική.
Και στις δύο περιπτώσεις οι τροχοί διαγράφουν μια τροχιά διαφορετική από την ιδανική, φορτίζοντας υπερβολικά του άξονες, φθείροντας τα λάστιχα. Το ιδανικό είναι μια μικρή σύγκλιση προς τα εμπρός που εξασφαλίζει σταθερότητα.
Κάμπερ
Η γωνία κάμπερ προσδιορίζει πόσο κάθετοι είναι οι τροχοί με το επίπεδο του δρόμου. Με αρνητική γωνία κάμπερ το λάστιχο πατά περισσότερο με το εσωτερικό του πέλματός του, με αποτέλεσμα να υπερθερμαίνεται και να φθείρεται υπερβολικά. Με θετική γωνία κάμπερ τα λάστιχα πατούν περισσότερο με το εξωτερικό του πέλματός τους, μειώνοντας την πρόσφυση και καταπονώντας την ανάρτηση.
Ιδανικά, η γωνία κάμπερ είναι ελαφρώς αρνητική και καθορίζεται από τον κατασκευαστή και το είδος του αυτοκινήτου, για βέλτιστο κράτημα, αίσθηση και επαναφορά του τιμονιού.
Κάθε πότε; Θεωρητικά ο έλεγχος και η ευθυγράμμιση των τροχών χρειάζεται να γίνεται κάθε 10.000 km ή μια φορά το χρόνο. Επειδή όμως στην Ελλάδα, οι λακκούβες και οι έντονες ανωμαλίες καραδοκούν, ο έλεγχος κάθε έξι μήνες δεν θα ήταν υπερβολή. Ειδικά σήμερα που ακόμα και τα μικρά αυτοκίνητα είναι σαν «παπουτσωμένοι γάτοι» με φαρδιά και χαμηλά λάστιχα που είναι ευπαθέστερα. Εξάλλου κατά τη διάρκεια του ελέγχου θα αποκαλυφθούν και τυχόν άλλες φθορές (ψαλίδια, ακρόμπαρα κ.λπ.).
Ζυγοστάθμιση
Το ζύγισμα, δηλαδή η ισομερής κατανομή του βάρους σε κάθε τροχό, διασφαλίζει ότι αυτός κατά την περιστροφή του δεν θα δημιουργεί κραδασμούς (φαινόμενο κοσκινίσματος στο τιμόνι). Το κοσκίνισμα μεταξύ 90 και 120 km/h προέρχεται από το λάθος ζύγισμα των εμπρός τροχών, ενώ σε μεγαλύτερη ταχύτητα προέρχεται από τους πίσω.
Η ζυγοστάθμιση επιβάλλεται ύστερα από κάθε αλλαγή ή επισκευή λάστιχου. Και για τέλειο αποτέλεσμα προτείνουμε αρχικά ζυγοστάθμιση με τον τροχό πάνω στο wheel balancer και στη συνέχεια πάνω στο αυτοκίνητο.
Προσοχή! Αν κατά την τοποθέτηση νέων ή μεταχειρισμένων λάστιχων απαιτηθούν πολλά και μεγάλα αντίβαρα, πιθανότατα υπάρχει πρόβλημα -μεγάλη ανομοιομορφία στο πέλμα ή στραβός σκελετός.